Laagste aantal faillissementen in 2 jaar; Gebruikersgroei Twitter vlakt af

Ondernemersnieuws vandaag: de afvlakking van de gebruikersgroei van Twitter, een sterke afname van het aantal faillissementen, en damage-control van Tesla-ceo Elon Musk.

1. Blackberry in gesprek met Cisco, Google en SAP

De noodlijdende smartphonefabrikant Blackberry onderhandelt met Cisco Systems, Google en SAP over de eventuele overname van een aantal bedrijfsonderdelen. De deal dient als alternatief voor een overname-overeenkomst die vorige week werd goedgekeurd van Fairfax Holdings. Dat bedrijf biedt 4,7 miljard dollar, maar analisten zijn sceptisch over de financiering ervan. Blackberry heeft ook andere potentiële strategische bieders, waaronder Intel, LG en Samsung, gevraagd hun interesse in het bedrijf voor begin volgende week bekend te maken.

2. Gebruikersgroei Twitter vlakt af

Is Twitter wel 13 miljard dollar waard? Die vraag doemt op nu het sociale netwerk zijn gebruikersgroei vlak voor de geplande beursgang ziet afnemen. Het FD (betaalmuur) bekeek zijn prospectus en concludeerde dat er in de VS, waar de helft van alle gebruikers vandaan komt,  het afgelopen kwartaal slechts één miljoen twitteraars is bij gekomen. Komt de forse groei dan van buiten de VS? Nee, ook niet. Daar steeg het aantal registraties het afgelopen kwartaal met slechts 7 procent tegenover 18 procent anderhalf jaar terug. Twitter was de afgelopen jaren bovendien verlieslatend. Het enige wat voor het netwerk spreekt, is een verdubbeling van de omzet over het vorige kwartaal.

3. Internationale groei voor Peerby

Peerby, een leen- en huurplatform voor tweedehands spullen, groeit in Berlijn, Barcelona, New York, Madrid en Londen. Dat zegt oprichter Daan Weddepohl in een interview met het Amerikaanse zakenblad FastCompany. Weddepohls bedrijf is sinds kort een van de deelnemers aan het Europese programma van de Amerikaanse accelerator TechStars. Dat programma vindt plaats in Londen.

4. Bovag bekritiseert vervoersverbod gemeente Utrecht

Branchevereniging Bovag neemt het in De Telegraaf op voor de eigenaren van vervuilende bestelbusjes. Zij mogen vanwege een nieuw vervoersverbod van de Gemeente Utrecht in 2015 niet meer de Utrechtse binnenstad binnenrijden. Die kosten zijn niet op te hoesten voor mkb'ers, stelt de Bovag. "Dit treft niet alleen de schoenmaker in de binnenstad, maar ook de loodgieter die van buitenaf komt en in Utrecht een klus moet klaren. Moet die straks zijn auto op een P&R-plek neerzetten, en met loden pijp en ander gereedschap in een bus richting klant lopen? Dat zie ik niet gebeuren", zegt woordvoerder Tom Huyskens in de krant.

5. Laagste aantal faillissementen in twee jaar

In september zijn er 888 faillissementen uitgesproken. Dat is het laagste aantal in twee jaar tijd, meldt Faillissementdossier.nl. De daling is volgens de site opvallend: in juli was er namelijk nog een recordaantal faillissementen van bijna 1.200. Er zou sprake zijn van een trendbreuk. "In de eerste maanden zag je de toename maand op maand afvlakken. In juli hebben we de top bereikt. Ga je uit van een cyclus, dan ligt een daling voor de hand." Een van de grootste faillissementen van september was die van de Oad Groep. Daarvan maken de busbedrijven en D-Reizen een doorstart, maar voor de resterende onderdelen uit de failliete boedel ziet het er somber uit. Frans Schuitemaker, directeur van Oad Bus, is niet optimistisch. "Ik heb van de curator begrepen dat er nog interesse is voor de overige reisbureaus of delen van de touroperator maar hoe langer het duurt hoe kleiner de kans."

6. Roger Lips op vrije voeten

De rechter heeft Roger Lips, aangeklaagd door de curatoren van SNS Bank, op vrije voeten gesteld. Hij was 3 weken in gijzeling. De curatoren vinden het twijfelachtig dat de vastgoedondernemer privé zijn schuldeisers zo'n 98,6 miljoen euro schuldig is, terwijl zijn vastgoedgroep van 157 bedrijven niet failliet is. Ze verdenken hem ervan dat hij vlak voor zijn persoonlijk faillissement zijn bezittingen voor 1 euro onrechtmatig heeft overgeheveld naar vijf stichtingen, die gelieerd zijn aan vrienden van Lips. Hij is op vrije voeten, onder meer op voorwaarde dat hij aan zijn informatieverplichting tegenover de curatoren voldoet. Dat kan een probleem worden: Lips vindt dat zijn curatoren juist te veel informatie vragen over de gang van zaken in zijn ondernemingen.

7. En dan dit: Tesla-ceo Musk probeert brand te sussen

Tesla vindt de ophef die ontstaan is over een Youtube-video waarop een van zijn elektronische auto's in vlammen opgaat, onterecht. Sterker nog, in dezelfde situatie zou een benzineauto veel eerder vlam vatten, beweert ceo Elon Musk. De accu van de Tesla S heeft namelijk een veel steviger omhulsel dan benzinetanks hebben, zo stelt hij. Musk zag dat zijn bedrijf vanwege onderstaande video de afgelopen week 10 procent van zijn beurswaarde verloor.

Tot zover de Sprout update van 4 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief