Layar-top vertrekt; stress-test voor Spanje

Ondernemersnieuws vandaag: Layar-oprichters vertrekken, Spanje krijgt stress-test en ondernemers betalen te laat en gaat Twitter ten onder? 

1. De top van Layar vertrekt

Twee oprichters verlaten de Nederlandse augmented reality-startup Layar. Raimo van der Klein liet gisteren op Twitter weten dat hij per 1 januari stopt bij het bedrijf. Hij blijft wel als adviseur vertrokken bij het bedrijf. Mede-oprichter en boegbeeld Claire Boonstra vertrekt ook.

Update:

Claire Boonstra reageerde vanochtend kort op het nieuws. "Wij laten het bedrijf achter op een moment dat het een nieuwe levensfase ingaat. Layar heeft grote groeiambities. Maarten Lens-Fitzgerald (derde mede-oprichter Layar, red.) is naar New York gegaan om daar een kantoor te openen. Ik ben iemand die zich vooral thuisvoelt in een situatie waarin een bedrijf nog in de steigers gezet moet worden. Layar is die fase nu voorbij." Boonstra wil zich richten op innovatie in het onderwijs. Ceo Quintin Schevernels, sinds de lente aan boord bij Layar, vertelt in een blogpost over de toekomstplannen van het bedrijf.

Layar was de laatste jaren veel in het nieuws vanwege haar revolutionaire technologie, maar ook het gebrek aan een valide verdienmodel kwam vaak ter sprake.

2. Red Urban-oprichter stopt

Tien jaar geleden begon Jelle Kolleman met Red Urban, een bureau voor digitale communicatie en reclame. Nu, als het bedrijf 35 man groot is, stopt hij. Kolleman licht zelf zijn vertrek toe. ‘Ik ben verschrikkelijk trots om te zien wat een geweldig bureau we hebben neergezet. We begonnen met banners maken en nu worden er complete en complexe campagnes ontwikkeld. Ik heb echt genoten van elke minuut bij Red Urban. Wat betreft continuïteit hoef ik me gelukkig geen zorgen te maken. Kolleman is goed voor zo’n 38 reclameprijzen, waaronder drie Effies en vele Accenten, Esprix en SpinAwards. Hij gaat zich richten op ‘nieuwe initiatieven’

3, Ondernemers betalen te laat - bewust

Een op de acht bedrijven betaalt rekeningen structureel na het verstrijken van de betaaltermijn. Soms omdat het niet anders kan, maar steeds vaker bewust. Ondernemers vertonen onderling steeds slechter betaalgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de creditmanagementorganisatie GGN deze zomer.
Bijna de helft (45 procent) van de bedrijven heeft de afgelopen tijd het betaalgedrag van collega-ondenemers aanzienlijk zien verslechteren. Opvallend is dat bedrijven die aan consumenten leveren, minder last hebben van te laat betaalde rekeningen. Ondernemingen actief In het zogenaamde Business to Consumer-segment (B to C) geven aan in 27 procent van de gevallen het betaalgedrag te zien verslechteren.

4. Spaanse banken krijgen vandaag stress-test

37 miljard? 60? Of toch 100 miljard? Vandaag moet duidelijk worden hoeveel extra kapitaal veertien Spaanse banken nodig hebben. Voor de markt is het belangrijk dat de stresstest een geloofwaardige uitkomst oplevert, zegt de Financiële Telegraaf. Twee eerdere Europese bankentest zijn op fiasco’s uitgelopen, nadat banken die waren geslaagd kort daarop alsnog omvielen.
Deskundigen gaan er vanuit dat de Spaanse bancaire sector een kapitaaltekort van ongeveer €60 miljard heeft. Eerder dit jaar schatte het IMF nog een kapitaalstekort van €37 miljard, om maar aan te geven hoe snel de situatie in het land verslechterd. Marktinschattingen, afgelopen juni spraken nog over een kapitaaltekort van minstens €100 miljard.

5. Weg vrij voor mega-overname Heineken

Aandeelhouders van Fraser & Neave in Singapore hebben vrijdagochtend vóór de verkoop van het belang in Asia Pacific Breweries (APB) aan Heineken gestemd. Met de goedkeuring tijdens een aandeelhoudersvergadering in Singapore krijgt Heineken nu de controle over het Tiger-biermerk na een maanden durende strijd met een Thaise miljardair. Dat schrijft persbureau Bloomberg vanochtend.
Vorige week staakte de belangrijkste tegenstrever van Heineken, de Thaise ondernemer en miljardair Charoen Sirivadhanakhabdi, zijn poging om de touwtjes bij APB in handen te krijgen. Van de drie grootste brouwers ter wereld had Heineken het kleinste aandeel in opkomende markten. 

6. ‘Goed’ nieuws voor Wegener

Krantenuitgever Wegener kan een financiële meevaller tegemoet zien. Een rechtbank heeft voorgesteld om een boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa voor krantenuitgever Wegener te verlagen van 19,3 miljoen euro tot 2 miljoen euro. Dat heeft Mecom, het moederconcern van Wegener, donderdag bekendgemaakt.
De NMa beboette Wegener en vijf bestuursleden van het bedrijf twee jaar geleden, omdat zij zich niet aan de voorwaarden hielden die werden gesteld aan de overname door Wegener van VNU Dagbladen in 2000. De uitgever kondigde vorig jaar aan de boete te zullen aanvechten.

7. Teloorgang van Twitter?

Of de opkomst van Instagram? De dienst is Twitter voorbijgestreefd in unieke mobiele gebruikers. De sociale fotodeelapp, onlangs gekocht door Facebook, had in augustus 7,3 miljoen dagelijkse gebruikers. Twitter had volgens cijfers van ComScore 6,9 miljoen unieke bezoekers per dag. Gemiddeld spenderen gebruikers ook meer tijd aan Instagram dan aan Twitter. Op Instagram zitten de leden meer dan 4 uur per maand, en op Twitter minder dan 3 uur. ComScore heeft het gebruik van de apps gemeten op iOS, Android en BlackBerry OS, en heeft de app en het gebruik van de mobiele website in de resultaten meegenomen. Voor Twitter kunnen ook apps van derden worden gebruikt, in tegenstelling tot Instagram, 
Volgens de cijfers van ComScore is Instagram sinds maart bijna vertienvoudigd in aantallen gebruikers. Toen had de app nog 886.000 unieke bezoekers per dag. Begin april kocht Facebook de app voor 765 miljoen euro (570 miljoen euro) in contanten en aandelen. Twitter is ook gegroeid, maar minder hard. Als het gaat om het totaal aantal bezoekers, is Twitter nog steeds groter. 

En dan nog dit..

Op het moment van schrijven is het al druk op het Leidseplein: de iPhone 5 wordt straks verkocht. Met of zonder Steve Jobs, de fabrikant blijft fans trekken. Ook al kan de Foxconn-fabriek in China de vraag en de druk niet meer aan, consumenten willen het nieuwe ding hebben. In de VS vinden ze de telefoon in ieder geval ‘way better’ dan de Iphone 4.