Lean Startup Podcast: pas op voor een gebrek aan focus

Focus

Wie het snelst leert, overleeft. In een nieuwe aflevering van zijn podcast over de Lean Startup-methode legt Thijs Sprangers uit waarom dat betekent dat je internationale groeiplannen soms beter even on hold kan zetten.

Deze podcast is ook beschikbaar in iTunes

Sprangers praat in deze podcast behalve over zijn eigen ervaringen met Live on Demand ook met andere ondernemers, experts, klanten en investeerders. In deze aflevering komt vc Johan van Mil aan het woord, die met Peak Capital onder meer investeerde in Catawiki en Studocu. Van Mil is daarnaast mentor bij Rockstart, de accelerator waar Sprangers aan deelnam met zijn eigen startup Live on Demand.

Van Mil vertelt wat hij opstak van een lezing van Lean Startup-goeroe Steve Blank. Een startup is geen kleinere versie van een groter bedrijf, zegt Blank. Startups zoeken continue naar een schaalbaar businessmodel. Grote bedrijven voeren bestaande modellen uit.

Focus

Van Mil merkt dat ondernemers dit proces vaak met te weinig focus uitvoeren. "Welke hypothese weil je precies onderzoeken, en hoe wil je dat doen?", vraagt hij hen tijdens maandelijkse overleggen. "Wat wil je in deze fase bewijzen? Je kunt wel internationaal willen uitbreiden, maar als jouw model in Nederland eigenlijk niet werkt, laat die uitbreiding dan even zitten."

Luister deze aflevering ook om te horen:
- waarom het begrip 'conversie' er bij een startup minder belangrijk is dan Customer Acquisition Cost (CAC) en Customer Lifetime Value (CLTV)
- Waarom de slogan 'Always be pitching' zo belangrijk is
- Dat je niet te snel moet denken dat je een product market fit hebt
- Hoe Thijs Sprangers zijn mvp in de praktijk vormgeeft

Zie ook: 
Alvering 1 - introductie
2 - tunnelvisie uitbannen

Lees verder:
Why the Lean Start-Up Changes Everything Steve Blank (HBR)
Hoe Lean Startup dit Nederlandse bedrijf innovatief houdt

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl