Dit kan je doen om de cultuur binnen je team positief te beïnvloeden

Team, leiderschap

Ondernemers beseffen vaak niet wat voor impact ze hebben als leider, schrijft Sprout-expert Mariska Wijbenga. Neem niet zomaar genoegen met een bepaalde cultuur, en zet deze stappen op weg naar groei. 

Frustrerend toch, als het niet lekker loopt in je team? Het kost je hoofdbrekens en je hebt er slapeloze nachten van. Je begrijpt eigenlijk niet waarom het zo moet gaan. Wat je wel weet is dat dit teveel energie en productiviteit kost en daar wil je verandering in aanbrengen. Maar waar begin je? Er gebeuren nu dingen in je team waar je niet op zit te wachten. Iemand meldt zich weer ziek, medewerkers gaan eerder naar huis en iedereen werkt een beetje naast elkaar in plaats van samen aan hetzelfde doel.

The state of the company is the culture. And the culture starts at the head. Whoever that leader is, the state he or she is in influences everybody. Tony Robbins

Jij hebt meer invloed dan je denkt

Toch is de kans groot dat je hier zelf een aanzienlijke invloed op hebt. Ondernemers met een leidersrol beseffen vaak niet wat voor impact ze eigenlijk hebben. Ze staan hier niet bij stil. De cultuur binnen een bedrijf begint namelijk bij degene die aan het hoofd staat. Hoe de CEO zich gedraagt en in welke staat hij of zij verkeerd bepaalt de cultuur. Dit bepaalt ‘the state of the company’. Dat is een aanzienlijke invloed.

Wanneer je als leider niet in de gaten hebt welke impact je hebt en goed nagedacht hebt hoe je graag werkt in je bedrijf, kan het zomaar zijn dat er een cultuur ontstaat die niet is wat je wilt. En als er eenmaal een cultuur is ontstaan die je niet aanstaat, dan is deze lastig om te buigen. Het is een stuk makkelijk om hier gelijk vanaf het begin bewust bewust keuzes in te maken en een positieve impact te maken qua gedrag en energie.

Hoe werkt het?

We hebben als mensen altijd invloed op elkaars gedrag. Als het gedrag je aan de overkant van de tafel je niet bevalt, zegt dat ook iets over je eigen gedrag. Dus het gaat ook altijd over jezelf.

Kom je al met weinig energie een vergadering binnen dan is het energieniveau van de overige aanwezigen binnen know time ook onder het vriespunt. Kom je met een lach en krachtig binnen, dan krijg je op datzelfde moment met dezelfde mensen in die ruimte een hele andere energie en ander resultaat.

Glimlach

Je kunt hier eens mee experimenteren op straat. Lach eens naar iemand die je al lopend of fietsend passeert. Je zult zien dat je een glimlach terug krijgt.

Jouw gedrag beïnvloedt het gedrag van de ander. Dit werkt dus ook zo in je team. Als je je hier bewust van bent dan kan je hier dus ook bewust mee omgaan. En weet je ook hoe je kunt bijsturen als het gedrag van de ander je niet bevalt. Ze kijken uiteindelijk toch naar de eindverantwoordelijke, naar jou dus, en nemen ongemerkt gedrag van je over. Jij bent het voorbeeld of je nu wilt of niet.

Dit kan je doen om de cultuur binnen je team positief te beïnvloeden

Deze meeste leidinggevenden hebben dus helemaal niet in de gaten hoeveel zij beïnvloeden. Ze zijn zich weinig bewust en zetten dit weinig in in positieve zin. Het is altijd een kwestie van actie en reactie. Dus wat kun je nu doen?

1. Durf kritisch te kijken naar je ‘eigen staat’

Hoe kom je binnen? Welke effect creëer je hiermee? Wat als je eens een andere aanpakt probeert? Wat is het effect dan? Kijk eens wat jij nu voornamelijk als gedrag laat zien. Wat je doet, niet doet, wat je zegt en als houding aanneemt.

En kijk dan eens naar je team. Wat zie je terug? Hoe gedragen zij zich? Wat valt je op en in hoeverre zie je de consequenties van je gedrag terug? Hoe meer je durft te kijken en analyseren, hoe meer inzicht je krijgt en je ook weet waar het eventueel mis gaat.

2. Bedenk hoe je het het liefst wilt hebben

Alleen kijken naar waar het misgaat, is niet voldoende. Want als je dit weet, is het ook fijn als je weet waar je naartoe wilt werken en wat je belangrijk vindt. Alleen dan kun je bewuste keuzes maken in de goede richting. Heb dus eerst je plaatje helder en zet dan de stappen die hier aan bijdragen.

3. Zorg voor de juiste ‘staat van zijn’

Nu je weet wat voor impact je hebt op je team en weet hoe je het het liefst hebt, is het belangrijk te bepalen welke ‘staat van zijn’ dit van jou vergt. Hoe duidelijk, hoe energiek, hoe inspirerend, hoe rustig, hoe open en hoe transparant je zou moeten zijn om die situatie realiteit te maken. Het kan goed zijn dat je nog wat te leren hebt. Dat je ziet dat er een aantal dingen anders moeten, maar dat je dit voorheen nooit deed en dat dit in het begin onwennig voelt.

Laat dit je hierdoor niet tegen houden, want ook jij groeit in je rol. Het is al hartstikke mooi als je het inzicht hebt. Geef jezelf dan ook de kans om nieuwe dingen te proberen en je rol steeds beter te vervullen.

Gebruik de impact die je hebt vanuit je leidersrol dus juist zo positief mogelijk. Neem niet zomaar genoegen met een bepaalde cultuur of dat het niet loopt in je team. Je kunt dit beïnvloeden en hier bewuste keuzes in maken. Ik gun elke ondernemer een sterk team waarmee het geweldig werken is. Maar je bent hiervoor zelf aan zet. Laat je niet tegenhouden door belemmeringen en ja-maren. Durf het aan te gaan en te reflecteren en het biedt je de inzichten om aan de juiste knoppen te draaien en te bereiken wat je wilt.

Lees meer over teams en personeel

Mariska Wijbenga is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Met haar bedrijf Purple. Leiderschapsontwikkeling helpt ze ondernemers met personeel om een sterk team te creëren en het voor henzelf makkelijker te maken in hun rol. Ze blogt en spreekt over hoe je je team succesvol laat zijn en wat voor rol leiderschap daarin speelt en coacht en traint ondernemers om meer uit hun team te halen. Daarnaast is de oprichter en mede-eigenaar van Hoestartikeenteam.nl waarmee ze ambitieuze zzp-ers helpt een succesvol team op te starten.