11 manieren om tot goede keuzes voor jouw bedrijf te komen

Kleuren

Keuzes maken is lang niet altijd makkelijk. Hoe weet je dat het de juiste keuze is? Moet je überhaupt kiezen? Sprout-expert Lorraine Vesterink geeft je 11 manieren waarop je zelf goede keuzes kunt maken.

Veel mensen bespreken hun opties met allerlei mensen, met ieder hun eigen mening. Je zoekt het dan buiten jezelf, terwijl het antoord in jezelf ligt. Natuurlijk is het mooi om dingen met anderen te delen, maar hou altijd goed in de gaten of deze persoon al bereikt heeft wat jij wilt en of diegene op dezelfde manier in het leven staat als jij.

Experimenteer met de methodes en ontdek welke bij jou past. Iedereen is uniek. Dus ook jouw manier van kiezen. Kun je nou echt niet kiezen? Gebruik ze allemaal!

1. The good practice-methode

Welke keuzes heb jij gemaakt die goed zijn uitgepakt. Bedenk voor elke pijler uit de Passievitalitetisspiraal (bron: boek Passievitaliteit) een keuze die voor jou heeft gewerkt.

De vijf pijlers zijn: 1. Geest, 2. Lichaam, 3. Thuis, 4. Relaties en 5. Werk.

Bijvoorbeeld: je hebt vorig jaar een nieuw huis gekocht waar je helemaal tot rust komt en thuis voelt. Hoe ben je tot deze keuze gekomen? Wist je het meteen? Of heb je alles weloverwogen? Heb je het met iemand besproken? Zo ja, met wie? Hoe lang heb je er over gedaan? Hoe wist je dat dit de juiste keuze was? Waardoor kwam dat?

2. The bad practice-methode

Welke keuzes heb jij gemaakt waarvan je nu achteraf denkt. Had ik dat moeten doen? Misschien ben jij zo iemand die nergens spijt van heeft. Toch is het interessant om te analyseren op welke keuzes je later bent teruggekomen?

Bijvoorbeeld: je bent gestopt met een relatie. Hoe is deze relatie ooit tot stand gekomen? Hoe heb je die keuze destijds gemaakt? Welk gevoel had je daarbij? Wist je het meteen? Of heb je alles weloverwogen? Heb je het met iemand besproken? Zo ja, met wie? Hoe lang heb je er over gedaan? Hoe wist je dat dit de juiste keuze was? Waardoor kwam dat?

3. De voor- en nadelen-methode

Dit is een hele rationele methode. Hierdoor krijg je binnen tien minuten meer inzicht in jouw keuze. Noteer twee opties. Bij elke optie bedenk je drie voordelen en drie nadelen. Onderstreep nu bij elke optie het grootste voordeel en het grootste nadeel. Omcirkel van de twee opties het grootste voordeel. En omcirkel het grootste nadeel.

De optie met het grootste voordeel is de optie die het beste voor je is. Het grootste nadeel ben je bang voor. En is iets om op te lossen. Wellicht dat als je dit oplost, deze optie toch de beste is! Kies nooit vanuit angst of tekort, maar altijd vanuit overvloed en liefde.

4. De flow-methode

Schrijf voor elke optie 1 A4tje vol. Presenteer vervolgens dit A4 aan iemand of voor een groep. Of desnoods voor de spiegel. Kijk waar de meeste flow op zit. Waar krijg je gemakkelijk een A4 tje vol mee? Wat presenteer je op een authentieke manier? Voor een ander is het heel gemakkelijk te zien waar jij met meer passie over praat, omdat over deze optie je ogen stralen en je stem hoger is.

5. De cijfer-methode

Dit is de allersnelste en misschien wel de meest effectieve methode. Geef beide opties een cijfer van 1 tot 10. Vertrouw erop dat de optie met het hoogste cijfer de juiste keuze is. Hebben beide opties hetzelfde cijfer bedenk dan met welke optie je op dit moment de meeste toegevoegde waarde voor anderen levert.

6. De papier-methode

Neem twee vellen dik papier. Schrijf op elk vel een optie. Noteer woorden die in je op komen bij deze optie. Schrijf die woorden op het vel erbij. Draai de vellen en check of de tekst onzichtbaar is. Hussel ze door elkaar. Leg ze minimaal 1 meter uit elkaar op de grond.

Zorg ervoor dat je niet meer weet op welk vel wat staat. Ga op het vel staan en voel hoe je je voelt. Zonder bezig te zijn om te raden welke optie is, maar echt voelen hoe je je voelt. Noem deze woorden in jezelf. Wellicht zie je ook kleuren. Ga vervolgens op het andere vel staan. Kies vervolgens de optie waar je je het beste bij voelt.

7. De drempel-methode

Maak van een stuk papier een drempel. Leg per optie een drempel op de grond. Ga op de drempel staan. Wat komt er bij je boven. Wat belemmert jou of heeft jou belemmerd deze keuze te maken? Stap er nou eens letterlijk overheen. Wat doet het met je? Wat komt er nadat je over de drempel hebt gestapt? Is de opbrengst groot genoeg om over die drempel te stappen

8. De natuur-methode

De natuur is zo krachtig. Je kunt haar heel goed inzetten bij het maken van jouw keuzes. Ga op een kruispunt staan, bij voorkeur in het bos. Elk pad dat je ziet, staat voor een keuze. Loop voor elke keuze een pad af en bedenk hoe je je voelt. Het pad waar je het meeste energie van krijgt is het juiste pad voor jou.

Je zult overigens versteld staan wat je op dat pad allemaal voor signalen tegenkomt. Maak er een foto van of neem het mee en koester dit symbool van jouw groei. Methode 9 en 10 zijn wat zweverig, maar ik wil je ze niet onthouden, omdat sommige mensen hier baat bij hebben. 

9. De signalen-methode

Spreek met jezelf een symbool of een signaal af. Bijvoorbeeld: Als optie 1 de beste optie is dan kom ik de komende drie dagen dit of dat tegen. Hetzelfde kan je doen voor optie 2. Het is bijzonder te zien wat er gebeurt. Uiteindelijk is vertrouwen op jezelf beter, maar deze methode kan je in het begin helpen bij je keuzes.

10 De kaarten-methode

Je kan een kaart trekken of een inspirerend boek openslaan en jezelf de vraag stellen: Geef me inzicht in de situatie of keuze. Hou er rekening mee dat je het bij deze methode vooral in de uiterlijke wereld zoekt en niet in de innerlijke wereld. Het beste antwoord ligt altijd in jezelf. Je onderbewuste weet wat het juiste pad is en daar mag je op vertrouwen.

11. De meditatie-methode

Dit is misschien wel de beste methode. Wees stil. Let op je adem. Zet eventueel een 432 hz of 528 hz frequentie aan (YouTube/Spotify). Haal het licht in je naar boven. Laat het donker uit je stromen. Visualiseer twee denkbeeldige tuinen. Wandel door beide tuinen. Elke tuin staat voor een optie en kijk wat het met je ademhaling en lichaam doet. Waar voel je iets in je lijf. Welke kleuren zie je? Waar staat dat voor denk je?

Heb je nu een keuze gemaakt? Stamp dan met je voet op de grond en spreek de tekst uit: Zo en dit is wat ik ga doen! Heel veel succes met je keuze.

Lorraine Vesterink spreekt en schrijft over ondernemerschap, met 9 ondernemersboeken, en als columnist bij AD en als presentator bij RTL 4. Haar missie: meer geld, groei en geluk door het inzetten van je natuurlijke talent. Haar bedrijf De Unieke Ondernemer begeleidt financieringstrajecten en geeft de Masterclass Ondernemerschap & Public Speaking voor ambitieuze groeiondernemers.