5 redenen waarom mindfulness en ondernemen perfect samengaan

Mindfulness

Mindfulness is niet alleen een hype die het goed doet op verjaardagsfeesten, maar kan echt effect op jouw leven als ondernemer. Het is niet voor niks dat Steve Jobs en Richard Branson ervoor kozen om het een plek te geven in hun bedrijf.

Mindfulness-kenner Robert Bridgeman organiseert deze week Google-seminar over mindfulness, en geeft je vijf redenen waarom dit fenomeen van waarde kan zijn voor jou als ondernemer:

1. Rust, creatiever en innovatiever

Mindfulness zorgt voor rust in je geest. Rust die je hard nodig hebt in deze tijd van continu nieuwe technologische uitvindingen en een overload aan informatie. Al die mailtjes die je binnen krijgt van klanten; voicemailberichten; facturaties - en dan ook nog al het relevante nieuws bijhouden.

Mindfulness creëert ruimte in je hersenen. Die rust kun je benutten voor nieuwe gedachtes, gevoelens en emoties. Die rust zorgt er ook voor dat je creatief kan denken, wat weer zorgt voor innovatieve ideeën en oplossingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat je veel meer prikkels en informatie aankunt als je mindfulness beoefent, één van de redenen waarom veel organisaties het zien als een van de grootste innovaties van deze tijd.

2. Effectieve communicatie onder stress

Communicatie is belangrijk als ondernemer; voor het netwerken; het mailen; je verhaal wat je doet. En stress is je als ondernemer bekend. Deadline halen; nieuwe klant binnen halen en dan nog je website up-to-date houden. O, ja en dan heb je ook nog een leven buiten je werk met je gezin, je familie en je vrienden.

De combinatie van stress en communicatie is zeer ongelukkig. Met andere woorden: je communicatieve vaardigheden dalen aanzienlijk onder stress. Wederom laat wetenschappelijk onderzoek zien dat de stressdelen in het brein minder actief worden. Mindfulness zorgt ervoor dat je minder stress hebt, waardoor je beter, doeltreffender en effectieve kan communiceren.

3. Maak van je zwakte je kracht

Als ondernemer zijn er geen garanties tot succes. Ondanks al je investering, al je energie, het onophoudelijk werken om succesvol te zijn, kan het gebeuren dat het niet gaat lukken, waardoor je als ondernemer onzeker voelt en gaat twijfelen.

Mindfulness leert je om toe te geven aan je emoties en vooral: om hiermee om te gaan. Het verhogen van uw zelfbewustzijn stelt je in staat om af te stemmen op wat er nu gebeurd   en het vinden van oplossingen. Het ondersteunt je om duidelijke beslissingen te nemen in plaats maar af te wachten op wat er gaat gebeuren.

4. Meer focus

De hele dag door wordt er informatie op je afgevuurd; via smartphones, tablets, internet, kranten, televisie en radio. Voor de smartphone had de gemiddelde Nederlander nog een aandachtspan van 16 seconden, sinds de smartphone is dat nog maar 12 seconden. Binnen een week ontvang je evenveel prikkels als honderd jaar geleden in een heel leven.

Het is geen wonder dat veel mensen ziek worden of opgebrand raken. Continue iets aan je hoofd hebben gaat ten koste van je levenskwaliteit en gezondheid. Mindfulness helpt je om je aandacht te verdelen en meer focus te krijgen.

5. Gezond

Iedereen weet dat sporten gezond is. Mindfulness is ook een sport: je traint je hersenen met effectief resultaat. Daarnaast verlaagt het -volgens verschillende onderzoeken- ook je bloeddruk, werkt het net zo goed als anti-depressiva, helpt het tegen rugpijn en tegen chronische klachten.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl