7 tips om beter te slapen als ondernemer

Slapen is heerlijk, maar zonde van al die uren

Als ondernemer van een start- of scaleup ga je door drukke perioden. Een goede nachtrust is essentieel, wil je je bedrijf goed door zijn groei managen. Gebruik deze zeven tips voor een optimale nachtrust.

Menig ondernemer schept op over het feit dat ze zoveel werken en zo weinig slapen. Hoelang je per dag werkt is aan jou, maar het is af te raden om je nachtrust te verwaarlozen. De gezondheidsrisico’s spreken voor zich, maar ook bedrijfstechnisch helpt het je niet verder. Een korte nacht zorgt ervoor dat je de dag erna minder helder bent en niet het top van je kunnen laat zien. Gebruik deze zeven tips om beter te slapen als ondernemer.

1. Eet 3 uur voor het slapen niets meer

Voorkom dat je maag eten verteert als je wil slapen

Als je binnen 3 uur voor het slapen nog wat eet, heeft je lichaam het nog druk met het verteren van dat eten wanneer je in bed ploft. Dit heeft een negatief effect op je ontspanningsmechanisme. 

2. Drink 8 uur voor het slapen geen koffie meer

Cafeïne kan 8 tot soms zelfs 10 uur in je systeem blijven hangen. Het is daarom af te raden om binnen 8 uur voor het slapengaan nog koffie te drinken. 

3. Douche voor het slapengaan

Douche je, dan wordt je lichaamstemperatuur hoger. Wanneer je uit de douche stapt en jezelf afdroogt, word je uiteindelijk kouder. Hierdoor ontstaat een vermoeidheidsgevoel.

4. Drink geen alcohol voor het slapen

Wijntje om beter te slapen? Een fabel!

Een biertje of wijntje voor het slapen drinken is af te raden, wil je goed kunnen slapen. Je valt er misschien sneller door in slaap, maar je wordt er ook weer sneller door wakker in het midden van de nacht, om vervolgens weer moeilijk in slaap te komen.

5. Sport niet in de avond

Sporten om je dag te beginnen, is een goede zaak. Doe je het echter in de avond, dan krijg je er op het verkeerde moment energie door. Bovendien wordt je lichaam er warm door, waardoor je moeilijker in slaap komt.

6. Investeer in je slaapomgeving

Het is belangrijk om in een goede omgeving te slapen. Zorg ervoor dat de temperatuur in je slaapkamer ideaal is. Heb je last van lawaai van buiten, investeer dan in geluidsdichte ramen of slaap met oordoppen in.

7. Vat de positieve dingen van je dag samen

Vaak piekeren we ‘s avonds in bed nog volop over zaken die we hadden moeten afronden op de dag. Kun je beter niet doen. Probeer daarentegen eens om voor het slapen drie positieve dingen te noteren. Hierdoor krijg je een positief gevoel van binnen en dat zorgt voor rust.

Geïnspireerd op dit artikel van Yumeko.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl