Vertragen om te versnellen: wat je kunt leren van 'Theory U'

idee, nadenken, brainstorm, creativiteit

Sommige uitdagingen laten zich niet oplossen met een shortcut, vertelt Charlotte van Leeuwen. 'Juist als je vertraagt, kun je soms ineens heel snel gaan.'

Ik ben dol op shortcuts, en volgens mij ben ik niet de enige. Het menselijke brein heeft daar een soort aangeboren obsessie voor. Niet voor niets wordt het internet overspoeld met samenvattingen van Belangrijke Boeken en beknopte lijstjes. En lezen we graag over de 5 Dingen Die Je Kunt Doen Om Heel Gemakkelijk Meer Succes Te Krijgen. Dit alles het liefst voorzien van veel hoofdletters, leestekens en klikgrage koppen.

Logisch ook: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bovendien lijden velen van ons – onder wie ikzelf ook te vaak – aan het hardnekkige 'OMGIKHEBECHTTEWEINIGTIJDVANDAAG-syndroom'. Toch heb ik zelf ervaren dat er een prijs is die je betaalt voor deze vluchtigheid. Namelijk dat sommige dingen niet te ‘shortcutten’ zijn.

Omweg

Enter: 'Theory U'. De eerste keer dat ik dit principe leerde kennen, was tijdens het absurde vak The Learning Lab. dat ik op de Universiteit van Amsterdam volgde. In plaats van dat vooraf gedefinieerd was wat we gingen doen en wat we gingen leren – werd dat een zoektocht die we zelf moesten uitpuzzelen. Een van de weinige handreikingen en kaders die we hebben gekregen tijdens dat vak was Theory U.

Die theorie laat zich moeilijk in een paar woorden vatten, ook niet in het lijvige boek dat oprichter Otto Scharmer erover schreef (en waar ik overigens zelf in ben gestrand op pagina 150). Ik heb Theory U vooral leren kennen door het te ervaren in diverse cursussen. Maar aangezien onze breinen zo dol zijn op shortcuts, hierbij toch een korte samenvatting.

Thoery U zegt dat de simpelste weg van A naar B vaak niet werkt. Een cultuurverandering van bovenaf opleggen bijvoorbeeld: “Vanaf morgen wordt ons beleid X” is vaak heel leuk in theorie, maar in de praktijk werkt het vaak niet. In plaats van direct van A naar B te gaan om je doel te bereiken, neem je een omweg, naar beneden, naar de ‘U’.

Observeer, observeer, observeer

In plaats van beginnen met een plan dat je direct gaat uitvoeren, begin je heel ergens anders. Met simpelweg oordeelloos observeren. Met kijken naar de situatie zoals die is, gevoel krijgen voor het probleem of de desbetreffende situatie.

Als ik bijvoorbeeld het idee heb dat er verbetering nodig is binnen mijn bedrijf op het gebied van communicatie, moet ik daar niet meteen iets aan doen. Mijn taak is om eerst te luisteren naar wat het team denkt, wat klanten vinden en wat ik er zelf over voel.
Van daaruit wordt de situatie vaak een stuk helderder. En vaak klopt dit niet met wat ik van tevoren al precies in mijn hoofd had.

Overzicht

Belangrijk is dus om niet te vast te willen houden aan je eigen plannen, maar echt open te staan voor wat wil ontstaan. Dat klinkt allemaal lekker vaag, maar toen ik het een paar keer meemaakte, ontdekte ik simpelweg dat dit gaat over dat ik gewoon niet zo slim ben als ik zelf dacht. Of zoveel overzicht had als ik zelf dacht. En dat ik dus maar beter bescheiden kan zijn en vooropgezette ideeën moet loslaten.

Op het moment dat je dat patroon helder begint te zien, is het heel belangrijk om ook echt tot reflectie te komen. Om op dat moment niet te gaan haasten, maar juist een stapje terug te kunnen doen. Oftewel: slowing down in order to speed up. Vanuit dat moment van rust en reflectie, ga je vervolgens direct door naar het dóen. Geen plannen maken, eindeloos overleggen, twijfelen, maar meteen vanuit de diepe nieuwe inzichten die je hebt gehad in actie komen en het tastbaar maken.

Want hier geldt ook weer: de realiteit blijft altijd verrassen. Pas op het moment dat je écht iets gaat doen leer je wat werkt en wat niet werkt, dat kun je nooit van te voren helemaal bedenken.

Samenvatting

Samenvattend: De Drie Dingen Die je Moet Doen om Theory U Toe Te Passen Zijn…

Grapje. Dat kán ik dus helemaal niet zeggen. Om heel eerlijk te zijn: eigenlijk is dit verhaal toch een shortcut. Een samenvatting van iets dat niet echt samen te vatten is.

Ik beschouw dit verhaal meer als een reminder voor ons OMGIKHEBECHTTEWEINIGTIJDVANDAAG-syndroom, dat soms snel gaan eigenlijk heel langzaam gaat. Dit is een uitnodiging om soms lekker de diepte in te duiken en de verleiding tegen te gaan om te snel van A naar B te willen. En te zien, dat júist als je vertraagt, je soms ineens heel snel kunt gaan.

Charlotte van Leeuwen is sinds haar studietijd ondernemer en was (mede)oprichter van WE CANTEEN en daarna Bord&Stift. Door de jaren heen is ze langzaam maar zeker verslaafd geraakt aan persoonlijke ontwikkeling op allerlei manieren. Op Sprout.nl blogt ze over hoe je de principes van yoga, meditatie en coaching in kunt zetten binnen je bedrijf: iets wat ze zelf met vallen en opstaan toepast binnen haar bedrijf Bord&Stift. Met Bord&Stift maakt Charlotte met haar team korte whiteboardfilmpjes om complexe zaken simpel uit te leggen.

Met Bord&Stift helpen wij jou om jouw verhaal te vertellen met een whiteboard en stiften. Zo toveren wij complexe verhalen om tot simpele getekende filmpjes.

Er is steeds meer informatie, maar mensen hebben minder tijd
We consumeren nu gemiddeld meer informatie in één dag, dan een gemiddelde Middeleeuwer in zijn hele leven. De informatie is ook complexer geworden, we hebben steeds minder tijd en onze aandacht wordt steeds meer versnipperd. Des te belangrijker wordt het om jouw boodschap toegankelijk en helder weer te geven. Wij helpen jou om tot de kern te komen  en dit op een laagdrempelige manier weer te geven.

Wij vertellen jouw verhaal met een whiteboard en stiften
Jouw complexe verhaal vertellen we op een simpele heldere manier. Omdat we sterk geloven in de kracht van een simpele tekening, gecombineerd met een sterke voice-over, is deze stijl van whiteboardfilmpjes de enige stijl die we maken. Deze stijl van creatieve visuele getekende filmpjes is geïnspireerd op die van RSA Animate of RSA Animation, waarbij diverse TED talks zijn omgevormd tot levendige filmpjes.

Wij helpen met het proces van begin tot eind
Wij helpen je met gehele proces. Van de tekst schrijven, tot de teksten inspreken, de tekening maken, het filmen en het editen. In principe nemen wij zo veel mogelijk werk voor jou uit handen, het belangrijkste wat jij doet is vooral feedback geven op de teksten en de tekeningen. Die feedback verwerken wij vervolgens weer, zodat het filmpje voldoet aan wat jij zoekt en jij er blij mee bent.

Wat zeggen onze klanten over ons?
Wij vinden het belangrijk dat onze klanten uiteindelijk tevreden zijn met het verhaal én dat ze de samenwerking met Bord&Stift als prettig hebben ervaren. Lees hier ook wat onze klanten van ons vinden.

"Het was zeer plezierig om samen te werken met Bord&Stift. Het team was erg enthousiast, creatief, flexibel en snel in het reageren op onze feedback. Kortom een aanrader!"
- Rian Eijsermans (Kinderbewegingscentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis)

"Met Bord&Stift samenwerken was heel prettig. Heel snel alles voor elkaar, goed aan de afspraken gehouden en heel goed op de hoogte gehouden. En het resultaat mag er zijn! Wat ons betreft is Bord&Stift een echte aanrader!"
Neil van der Veer (Newcom)

Gemiddeld geven onze klanten ons een 9,4 uit 10 met hoe tevreden ze zijn.