Zo maak je af waar je mee bezig bent (4 vragen om goed te kunnen kiezen)

Stoppen

Heb jij ook de neiging om constant nieuwe dingen te beginnen? Omarm dat pionieren vooral, schrijft Gerhard te Velde. 'Maar je mag jezelf ook uitdagen om meer resultaat te halen uit je inspanningen.'

Ik ben een ondernemer, en een echte pionier. Pionieren brengt me veel goeds. Dat is fijn. Maar het pionieren brengt ook een hoop gedoe met zich mee. En dus dwing ik mezelf om betere keuzes te maken, en echt af te maken waar ik aan begin.  

Levensles

Toen ik 12 was kreeg ik mijn eerste berisping, van mijn toenmalige baas Jan-Rein Boer. Hij leerde mij een levensles: maak af waar je mee bezig bent. Ik werkte in een dierenwinkel en had altijd een nieuw idee. Ik wilde iets efficiënter, beter, strakker, mooier inrichten of neerzetten. Zo kon het gebeuren dat ik wel op vijf verschillende plekken in de winkel bezig was dingen overhoop te halen.

De normaal gesproken netjes opgeruimde winkel, veranderde in een slagveld van vogelkooitjes, hondenmanden, blikken Whiskas en kriskras opgestapelde zakken duivenvoeder. Als ik toch bezig was, wilde ik ook altijd heel grondig schoonmaken. Jan-Rein legde me uit dat ik beter eerst één project goed af kon ronden, om dan pas door te gaan naar het volgende. 

Je verandert niet, of toch?

Grappig genoeg heb ik die neiging om van alles te beginnen, veel overhoop te halen, grondig te willen werken en lang niet alles af te maken, nog steeds. Ja, natuurlijk ben ik veranderd als mens. Ik ontwikkelde nieuwe eigenschappen. De scherpe randjes van mijn karakter verdwijnen langzaam. Ik leer strategieën om mijn zwaktes minder pijnlijk te maken en vaardigheden om een meer veelzijdig persoon te zijn.

Maar in essentie, heb ik nu eenmaal bepaalde karaktereigenschappen die ik een leven lang met me meedraag. Het jochie van 12 is nu een man van 36, maar ik word nog steeds geplaagd door dezelfde valkuilen.  

Goldrush 

Ondernemers van het type pionier hebben een heleboel ideeën, die allemaal fantastisch voelen. Ik noem het the goldrush. Er komen elke dag zoveel mooie, gouden ideeën bij me bovendrijven, dat ik er helemaal lijp van word. Al die kansen, die mogelijkheden die zich in mijn hoofd openbaren en schreeuwen om uitgevoerd te worden...

Maar als de eerste golven van enthousiasme zijn weggeëbd, blijven gelukkig alleen de levensvatbare ideeën over. Van die ideeën voer ik slechts een beperkte aantal uit. Maar, eerlijk is eerlijk, wel het liefst meerdere tegelijk. Dit zijn er vaak teveel tegelijk, waardoor een project niet altijd de kwaliteit krijgt die het verdient. 

Afmaken en afmaken

En dus dwing ik mezelf om dingen af te maken. Afmaken kan op twee manieren. Aan de ene kant, ergens mee kappen. Ik stop er gewoon mee. Zet een project stop, laat een medewerker gaan, verbreek een samenwerking. Dit killen van een initiatief, project of samenwerking is van nature één van de moeilijkste dingen om te doen voor een ondernemer, omdat je vaak aan je ‘kindjes’ werkt.

Maar net als met schrijven, moet je af van alle onnodige bijzinnen, overbodige woorden en andere redundantie. Less is more. Haal het onkruid weg uit je bedrijf. Kap wat niet werkt af, en creëer ruimte voor andere plantjes, zodat zij het wél gaan halen.

Afmaken betekent ook: iets tot een bepaalde kwaliteitsstandaard brengen. Dit betekent dat ik van tevoren nadenk welk resultaat ik wil. Dan heb ik een duidelijk doel om naartoe te werken en weet ik ook wanneer iets af is. 

Afsnijden 

Ik raad je aan, om jezelf te accepteren. Als jij een pionier bent, en graag veel tegelijk doet, als je van vernieuwing en verandering houdt, omarm dat. Er is maar één versie van jou en dat ben jij. Maar je mag jezelf ook uitdagen om meer resultaat te halen uit je inspanningen. Om beter na te denken over waar je aan begint. Om beter te definiëren welke uitkomsten je wilt. Om betere keuzes te maken, die tot minder frustratie leiden. 

Het Engelse woord decision komt van het de-cision, cision = snijden de-cision = afsnijden, afkappen. Ga dus keuzes maken.

Deze vragen helpen je verder:
1.    Wat heeft het je tot nu toe gekost, om teveel tegelijk te doen?
2.    Aan welke projecten werk je momenteel, waarvan je eigenlijk wel aanvoelt, dat je er mee moet stoppen?
3.    Welke plannen heb je, waarvan je weet dat je er niet aan moet beginnen?
4.    Wat is je belangrijkste project? Wanneer is dit volgens jou succesvol? Wat is een realistische deadline om dit project af te ronden?

Succes met kiezen en afmaken! Jij kunt dit!

Wil jij meer succes als ondernemer? Word lid van de Groeiclub voor Ondernemers, kies voor 1-op-1 business coaching of een groeitraject op maat. 

Gerhard te Velde is ondernemer, business coach en maker van de Groeivoer voor Ondernemers podcast.

Voeg Gerhard toe op LinkedIn of ga hier naar de website van Groeivoer voor meer informatie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!