Lowlands-bezoekers waren echt duurzaam bezig

Bezoekers van Lowlands konden hun telefoon het afgelopen weekeinde helemaal duurzaam laten opladen bij PlugGo. Dat leent festivalbezoekers draagbare batterijladers, gevuld met zonnestroom.

Lowlands is een fijne proeftuin, voor veel meer dan muziek. De One Night's (wegwerp) Tent werd er getest. En in de drie dagen van het festival hebben bezoekers ook 25.000 keer gebruik gemaakt van de groene dienst van PlugGo.

PlugGo is het bedrijf waarmee Koen Hofmans en David de Graaf batterijopladers aanbieden, Greenchoice heeft de zonnepanelen gefinancierd. De panelen zijn extra opvallend vormgegeven als bloemen van een paar meter doorsnee die meedraait met de zon, zodat festivalbezoekers zich duidelijk bewust worden van het duurzame karakter.

PlugGo biedt zijn volle batterijen aan voor één drankmuntje plus 5 drankmuntjes (ofwel 12 euro) borg. Bij inlevering, komt de borg retour. Het opladen zelf kost dus evenveel als een drankje. Bezoekers kunnen er ook voor kiezen om de lader te houden.

De bedoeling is dat de installatie de komende maanden ook op andere festivals in Nederland komt te staan, zegt Jurjen Algra van Greenchoice. Er is volgens hem nog heel wat te winnen op het gebied van duurzaamheid op festivals. ‘Bijna overal gaat alles nog met dieselgeneratoren. Wij laten zien dat het ook anders kan, echt duurzaam.’

PlugGo heeft wereldwijd zes containers met een elektriciteitscentrale die festivals afreizen. In de toekomst zullen er varianten van de Nederlandse installatie komen met andere manieren van stroomopwekking, zegt Algra. ‘In plaats van zonnepanelen kan een windmolen ook. Bij Oerol op Terschelling waait het misschien meer dan dat de zon schijnt.’

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl