Behandel Google als jouw belangrijkste journalist

Veel ondernemers pluggen persberichten bij bekende media, maar vergeten vaak de allerbelangrijkste: Google. Sprout-expert Jill Bakker van het Amsterdamse PR-bureau De Wolven geeft tips en voorbeelden om goed voor de dag te komen bij de zoekmachine.

Voorpagina Telegraaf of aan tafel bij de Wereld Draait Door. Veel ondernemers hopen op een plekje in deze droommedia. Maar ze vergeten de misschien wel invloedrijkste journalist van dit moment: de Google-robot. Wil je aandacht van hem, oftewel, hoog in de zoekresultaten komen, dan draait het net zoals bij de media om waardevolle content. Google is scherp en kieskeurig en trapt niet in slappe praatjes en gebakken lucht. We geven je vier tips om de Google-robot te verleiden met jouw verhaal.

Tip 1: Wees informatief

Lukraak je website met keywords pimpen is zinloos. Daar prikt de Google-robot doorheen en wordt bij overmatig en overduidelijk gebruik bestraft. Het gaat om wat je schrijft: de inhoud moet aansluiten op keywords en deze beschrijven. Dus niet alleen in titels verwijzen naar ‘goedkope vakantie’ & ‘all inclusive Spanje’. Maar een blog over betaalbare hotels in Europa op je inspiratiepagina zoals de Vakantie Discounter doet.

Gebruik dus wel keywords, maar met mate. Koppel het aan inhoud en gebruik het als inspiratie voor synoniemen en andere gerelateerde zoekwoorden. Via Google Trends en Übersuggest ontdek je waar jouw doelgroep op zoekt.

Tip 2: Zorg voor unieke content

Als je begint met schrijven, let wel: de Google-robot houdt niet van kopiegedrag. Wil je een hoge ranking, dan moet je de content zelf gaan bedenken. Een tijdrovend klusje… Gelukkig betekent unieke content niet dat je geen verwijzing mag maken naar andere websites of geen beelden en citaten kunt gebruiken. Dat werkt juist weer goed voor de vindbaarheid. Dus doe ideeën op via nieuwsbrieven en artikelen uit de business (ook internationaal) en combineer dit met eigen ervaring en inzichten.

De Praxis laat zich bijvoorbeeld inspireren door het gebruik van pallets in de tuin en maakt hier een praktische blog om zelf aan de slag te kunnen.

Tip 3: Haak in op vragen

Het zoeken via Google gebeurt steeds vaker aan de hand van een vraag: ‘wat is het beste restaurant van Amsterdam’ of ‘hoe vind ik een baan’. Iets waar de robot steeds meer rekening mee houdt. Bedenk welke vragen jouw doelgroep heeft en geef hier antwoord op via je content.

Wehkamp speelt hier slim op in. Het online warenhuis is inmiddels uitgegroeid tot een lifestyleplatform. In blogs, vlogs en inspiratieposts vertellen fashionistas en influencers welke badmode flatterend is voor welk figuur, welke items je nodig hebt voor een picknick en hoe je huis kindveilig wordt.

Tip 4: Maak de tekst prettig leesbaar

Niemand houdt van lappen tekst, dus ook Google wil haar gebruikers de beste ervaring geven. Een website waar je lekker doorheen kunst scrollen en makkelijk scanbare teksten. Dat kan dankzij gebruik van goede koppen, veel en mooi beeld en videomateriaal. Voor Google is het ook essentieel dat de website responsive is. Sterker nog, de robot geeft mobielvriendelijke websites sinds dit jaar voorrang.

De website en de app van Airbnb laten zie wat een goede user experience inhoudt. Enorme, schermvullende beelden op de achtergrond, waaronder ook bewegende foto’s en natuurlijk videomateriaal. Gegarandeerd punten scoren bij Google.

Conclusie

In veel opzichten werkt de Google-robot zoals de journalist. Hij wil de ‘volgers’ content voorschotelen die hun vragen beantwoordt en inspiratie biedt. Moeilijk leesbaar, copycat of onprofessioneel? Je stuk gaat de prullenbak in. Bovendien krijgt ook hij massa’s nieuwe content aangeboden om uit te kiezen. Vind je een persstrategie belangrijk? Vergeet Google dan niet, de robot is net zo waardevol als je belangrijkste journalist.

Afbeelding: Dashmote

Senior communicatieadviseur bij De Wolven. Gespecialiseerd in innovatieve communicatiestrategieën en pr-campagnes. Expertise: publiciteit, campagnes, social media en influencer marketing. 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!