Help! Hoe kom ik aan personeel?

Goede programmeurs vinden is lastig in Nederland. Zeker als je bedrijf dan ook nog in Coevorden zit. Erik Koorman (34) van Multimove Webworks kan de omzetgroei van zijn bedrijf nauwelijks bijbenen met Drentse programmeurs.

‘Wij zoeken per direct een webprogrammeur/internet developer’. Deze vacature staat het hele jaar rond op de site van Multimove. “Zelfs als wij geen webprogrammeur nodig hebben”, zegt directeur Erik Koorman eerlijk. “Zo bouwen wij verder aan onze portefeuille, want het vinden van programmeurs blijft lastig in dit deel van Nederland. Voor het nieuwe jaar wordt dit misschien wel het belangrijkste vraagstuk: blijven wij hier zoeken of gaan wij outsourcen naar India?”

Het is de tussenstand van dertien jaar ondernemen in Drenthe. Met name de laatste vijf jaar, toen de omzet steeg van 100.000 naar 700.000 euro, moest Koorman keihard bikkelen om de juiste - nu vijftien - mensen te vinden. Stagiairs en afstudeerders bleken een belangrijke bron. “Maar aan de hbo- en mbo-opleidingen in Emmen, de dichtstbijzijnde grote stad, studeert jaarlijks maar een gering aantal studenten af. Het gros vertrekt voor de studie naar het westen of gaat naar Groningen, waar ze ook hun stages en afstudeeropdrachten doen. Dat maakt het niet makkelijker voor ons, zeker niet als je bedenkt dat de programmeurs die hier wel zijn, vaak al vóór het afstuderen een baangarantie hebben.”

Stageplaatsen 

Om de lijnen zo kort mogelijk te houden, zit Koorman in de Raad van Advies van de opleiding Techniek aan de Stenden Hogeschool. “Het is een wisselwerking. Wij houden hen op de hoogte over hetgeen er speelt in de markt en zij denken aan ons als het om stageplaatsen gaat. Maar uiteindelijk kiezen stagiairs natuurlijk zelf.”

Toch heeft Multimove vrijwel elk seizoen een stagiaire of afstudeerder. Opdrachtgevers als Di-Rect, dj Don Diablo, Sony Music en Marketing Drenthe helpen daar zeker bij. “Ondertussen kunnen wij dan kijken of die nieuwe medewerker bij ons past en voldoende talent heeft. Zo blijft er weleens één hangen. Dat is niet genoeg. Het afgelopen jaar groeide het bedrijf zo hard, dat wij via een werving- en selectiebureau mensen hebben aangenomen. Net zo vaak gaat het overigens om mensen voor marketing en communicatie, want dat staat voorop in onze aanpak van internetvraagstukken. De techniek is ondergeschikt.”

Zzp'ers

Maar de programmeurs heeft Koorman wel nodig. “Wij worden al regelmatig gebeld door bemiddelaars die het technische werk kunnen uitzetten in India. Best mogelijk dat wij dat gaan uitproberen. Of wij openen over een paar jaar een tweede vestiging in Amsterdam of Utrecht, mede afhankelijk van wat de recessie met ons doet. Zzp'ers  liggen minder voor de hand. Wij ontwikkelen namelijk onze eigen software en merken dat freelancers – die voor meerdere opdrachtgevers werken – dan meer inwerktijd nodig hebben. Dan heb ik liever vaste mensen in India die altijd voor mij werken.”

Lees ook:

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!