Hoe Axe naam maakt in Australië

De reclamespecialisten van Sprout-of-the-Box bespreken wekelijks vijf voorbeelden van opmerkelijke reclame. Ditmaal onder meer: 'the Axe-effect' achter een bril, het verpakkingsproces bij drankmerk Absolut en Lego's 'digital box'.

1. Beleving creëren achter een bril

Lynx, de Australische naam van Unilever-merk Axe, heeft een ‘onzichtbare reclame’ gelanceerd. Bevallige promomeisjes delen op straat in Sydney brillen uit en verwijzen je naar een huis waar op het eerste gezicht niets aan te zien is. Kijk je echter met een bril op dan verschijnen er video’s in de anders witte ramen. Mooie actie, waarbij het ondeugende karakter van het merk tot uiting komt op het moment dat je als passant zelf nieuwsgierig en voyeuristisch het brilletje opzet. Het uiteindelijke YouTube-filmpje is de echte reclame die veel meer mensen bereikt dan de enkele tientallen die het zelf ervaren.

Dit was de weekselectie van Bas Koopman, mede-eigenaar van interactive marketing-specialist Bureau Blauwgeel.

2. Absolut's unieke inkijk in haar verpakkingsproces

Absolut Unique. Prachtig hoe het proces van verpakkingsontwerp zelf al een spektakel is om naar te kijken en een belangrijk bijdrage levert aan het merk Absolut. Een verpakkingsontwerp gaat van functioneel, via design en eindigt deze keer zelfs in kunst (met grote of kleine k, laat ik aan de Kijker). Steeds een unieke verpakking, vergt tijd (en budget). Maar kan zeker ook de start zijn van een ontwerpopdracht (en iets om over na te denken, als het past bij je gewenste uitstraling): geef mijn verpakking een uniek gevoel. Want Ik Ben Uniek. En dan komt een bureau daar zeker uit.

Dit was de weekselectie van Anne van Haeften, directielid bij Reggs, specialist in branding en verpakkingsontwerpen.

 

3.  Een goed verhaal als duurste bezit

Nog niet zo lang geleden was ‘status’ een eenvoudig begrip. Een mooiere auto dan de buurman. Een grotere TV dan de buurman. En een plattere telefoon dan de buurman. Tegenwoordig is status een stuk ingewikkelder. Alle auto’s lijken op elkaar. Alle televisies zijn groot en alle telefoons zijn plat. Dus gaan we op zoek naar nieuwe vormen van status. We gaan massaal op fotocursus en zetten het resultaat op Flickr, we leren koken en zetten het resultaat op Facebook, we gaan reizen en delen onze reviews op Tripadvisor. Dingen kunnen, in plaats van dingen hebben. Een goed verhaal als duurste bezit. Merken spelen hier handig op in als onderdeel van hun MVO beleid. Je helpt niet alleen de wereld, je helpt ook jezelf - aan een goed verhaal.  Schoenenmerk Toms introduceerde ‘one for one’: voor elk paar schoenen dat jij koopt, krijgt een kind in de derde wereld er ook één. Jassenmerk Patagonia riep klanten op hun laatste model niet te kopen: “don’t buy what you don’t need”. En Braziliaanse NGO Casa Do Zezinho nodigt, in samenwerking met supermarktketens, klanten letterlijk uit om hun eten te delen met kansarme kinderen.

Dit was de weekselectie van Boris Nihom, strategy director bij reclamecampagnebureau THEY.

Prijs **
Originaliteit ***
Verrassing ***
Bereik **
Relevant **
Nabijheid ***

4. Lego's digitale doos

Eén guerrilla tactiek is het gebruik van new media technieken om free publicity en een extra dimensie te geven aan je product. Alles wat nieuw en cool is kan namelijk free publicity opleveren. Een mooi voorbeeld hiervan is de digital box van Lego. De digital box is een point-of-sale box die met augmented reality een extra dimensie geeft aan alle Legobouwdozen. Als je een bouwdoos voor de webcam houdt zie je een 3d-animatie van de inhoud verschijnen op de doos. Dus in plaats van te kijken naar een doos met bouwsteentjes zie je het uiteindelijke eindproduct. Vanwege het sales succes in Zweden heeft Lego besloten om de digital box uit te rollen over heel de wereld.

Dit was de weekselectie van Alexis Verschueren, eigenaar van off-road marketingspecialist Raul&Rigel.

5. Waarom een vrouwenverzekering?

Waarom een verzekering alleen voor vrouwen? Niet omdat een vrouw anders benaderd wil worden. Ook niet omdat ze een andere verzekering nodig heeft. En al helemaal niet omdat een gewone verzekering te saai of ingewikkeld voor haar is. Waarom dan wel? De Zuid-Afrikaanse verzekeraar 1st for Women geeft de meest geloofwaardige reden: omdat mannen simpelweg niet te verzekeren zijn :-).

Dit was de weekselectie van Ilse van Loon, creatief partner bij Sister, bureau voor charme marketing en communicatie.

 

Sprout-of-the-Box

In Sprout-of-the-Box bespreken specialisten op de donderdag vijf voorbeelden van een opmerkelijke reclameactie. Meestal geschikt voor kleine bedrijven, maar soms ook als inspiratie voor als je bedrijf later groot is. Bekijk ook de voorgaande episodes:

 

    Elke ochtend...

    X
    het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!