Marketing met video: 8 do’s & dont’s

Smartphone, filmen, video

Video marketing is hot. Maar hoe maak je een goede video, die vervolgens ook bij de juiste doelgroep terecht komt? Sprout-expert Marijn van Bakel helpt je met deze do’s & dont’s:

Don’t: wacht niet met het trekken van de aandacht

Een slow opener werkt in het land van video advertising niet. Een online gebruiker beslist binnen enkele seconden of een artikel of video interessant is. Gebruik dus de eerste seconden voornamelijk om de aandacht te trekken en nieuwsgierigheid te wekken. De eerste seconden zijn cruciaal, zodra je de aandacht hebt is er meer vrijheid om de boodschap over te brengen.

Do: kies de juiste lengte

Met een geadverteerde video wil je optimaal gebruik maken van de betaalde advertentieruimte. Het laatste wat je wilt bij een geadverteerde video is dat de gebruiker zijn aandacht verliest en dat jouw boodschap nog niet is overgekomen. Dus of het nou jouw merkverhaal is, de waardepropositie of de relatie met de klant is, benadruk het in een korte tijdsspan.

Volgens een onderzoek van Clickz duurt de optimale geadverteerde video 15 seconden. Bij advertenties van 15 seconden bleef 90% van de doelgroep gefixeerd op de video, bij een video advertentie van 30 seconden zakte dat naar 67%. Meer tijd nodig? Wek dan in ieder geval de nieuwsgierigheid voor de potentiele klant om meer informatie op te zoeken.

Do: adverteer in de juiste afmeting

Slechte uitlijning van je video doet af aan het eindresultaat. Door vooraf de juiste afmetingen aan te houden voorkom je slechte uitlijning zoals in het voorbeeld hieronder. Dit komt veel voor op Instagram, omdat een geadverteerde video voor Facebook dan ook geplaatst wordt op Instagram. Kijk per platform naar de juiste afmetingen zodat de video zowel op desktop als op mobiel perfect uitlijnt!

Zo bijvoorbeeld: 

Don’t: de advertentie op geluid baseren

Wanneer een advertentie automatisch afspeelt, wordt deze in de meeste gevallen gemute. Dat betekent dat niet alle audio gehoord wordt en hierdoor kan de boodschap van de video niet meer over komen. Zorg dus dat de boodschap ook overkomt zonder audio, wellicht met ondertiteling. Denk daarnaast ook andersom, komt de boodschap over als de video niet getoond wordt, maar men alleen audio hoort? Verstandig om rekening mee te houden, vooral als je bijvoorbeeld tussen muziekvideo’s adverteert.

Do: kies de juiste thumbnail

Een thumbnail is de afbeelding die wordt getoond wanneer de video niet afspeelt. Op veel sociale kanalen speelt een video automatisch af, maar op YouTube of Vimeo bijvoorbeeld niet. Door een uitnodigende (nieuwsgierig-makende) thumbnail in te stellen genereert je video meer clicks & views. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om de aandacht te trekken!

Don’t: randomize

Afwisseling is leuk, maar merkherkenning is nog veel leuker. Zorg dat door alle video’s heen dezelfde stijl, muziek, editing en flow loopt om het merkimago duidelijk uit te dragen en de video herkenbaar te maken. Dit zorgt voor merkherkenning, komt professioneel over en sluit aan bij de overige communicatiemiddelen.

Do: testen is winnen

Experimenteer en A/B test met je video’s voor een hoger rendement. Voeg bijvoorbeeld een variant met ondertiteling toe. Door telkens een klein element van je video te testen leer je wat aanslaat bij de doelgroep. Zo bouw je met elke video campagne naar een beter resultaat.

Do: bekijk en monitor de targetinstellingen

De kracht van een video advertentie zit in het feit dat de doelgroep zich kan identificeren met jouw video en hem relevant vind. Wanneer een video over scootmobielen uitkomt bij studenten, mist de video advertentie al zijn kracht. Door de video op het juiste moment bij de juiste doelgroep af te zetten versterkt dat de boodschap.

Een voorbeeld is de ‘Slaaplekker thee’ van Pickwick, die na 22:00 uur volop adverteerde op YouTube. Ideaal om de ‘moeilijke’ slaper te targetten en ontzettend herkenbaar voor gebruikers die tot diep in de nacht nog video’s aan het bekijken zijn. Door je video op het ideale moment te tonen aan de gebruiker versterkt dit de boodschap en de video.

Marijn van Bakel is online marketing consultant bij Pure Internet Marketing. Vanuit Arnhem is hij dagelijks bezig met zijn passie; het inzetten van betaalde campagnes, conversie optimalisatie en het uitdenken van online strategieën.