Marktplaats voor taalles doet record startup

Twee oud-eBay'ers uit Amsterdam stampten in zes maanden tijd een marktplaats voor taalles uit de grond. Nu wil de startup vaart maken. Aan investeerders geen gebrek. "We zijn de eerste en dat geeft een enorm voordeel."

Oud-medewerkers van eBay gingen vorige week van start met Myngle.com: een online marktplaats voor taalcursussen die via internet zijn te volgen. Leraren bepalen een vaste prijs per les, net zoals verkopers dat doen bij eBay. De Amsterdamse start-up maakt handig gebruik van allerlei gratis webdiensten als Skype en Paypal en het outsourcen van het programmeren in China. Daardoor zat er maar een half jaar tussen het idee en de lancering.

 

Marina Tognetti uit Amsterdam werkte bij eBay Nederland en wilde Chinees leren, maar niet in groepjes of met cd'tjes. Waarom kan privé-les niet online voor een goede prijs?, dacht ze en zo ontstond Myngle. Tognetti zegde haar baan bij eBay op en overtuigde collega Egbert van Keulen operationeel directeur te worden. Hij ziet het als 'een grote stap'. "Ik heb drie kinderen en een hypotheek. Ik had het vijf jaar prima naar mijn zin bij eBay. Maar ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben. Dit geeft veel vrijheid in je hoofd. Je kan zoveel creatiever zijn."

 

Oursourcen en veilingen

Bij Myngle werken vijf mensen: drie in Nederland, één in Brazilië en één in Hong Kong. De software voor het online schoolbord werd gebouwd in China. "We kennen een Noor met een eigen outsourcingbedrijf in China. Dat werkt erg goed. Elke twee weken lanceren we nieuwe features, zowel aan de voor- als de achterkant van de site."

 

Zelfs de vormgeving en de site kwamen via online veilingsites. "Het logo is gemaakt door een ontwerper die zijn diensten aanbood via een designmarktplaats. En de naam was de eerste domeinnaam die Marina zag toen ze inlogde op een domeinveilingsite."

 

Transparant

Myngle rekent 18 procent commissie. De gedachte is dat een taalleraar in Brazilië of China bij Myngle meer zou kunnen verdienen dan in eigen land. "Docenten in die landen gaan er op vooruit. Internet kan ook deze markt transparant maken. Ook kunnen we zo veel beter inspelen op individuele behoeften."

 

Cursisten beoordelen de docenten zelf, Myngle keurt geen van de leraren. "Gebruikers moeten zelf het kaf van het koren scheiden, net als bij eBay." Wel biedt de site online cursusmateriaal die docenten kunnen gebruiken. Andere vormen van online privé-lessen zou Myngle ook kunnen gaan aanbieden, maar voorlopig blijft het bij taal-educatie. "We zijn op dit gebied de eerste en dat geeft een enorm voordeel."


Financieringsronde

De eerste financieringsronde is bijna afgerond. Volgens Van Keulen zijn er twee binnenlandse en twee buitenlandse investeerders bij betrokken. "Over een half jaar willen we een tweede investeringsronde, want we willen uitbreiden in de tweede helft van 2008."

 

Het geld is vooral nodig voor marketing. "Omdat we de eerste zijn in deze markt willen we nu gas geven en het vliegwiel op gang brengen. We willen nummer één worden en blijven. Bij eBay hebben we gezien dat online marketing heel belangrijk is. Je hoeft niet de beste te zijn, maar je moet wel meteen de grootste zien te worden."

 

Volkskrant 

De lancering vorige week haalde direct de Volkskrant, maar zelfs tijdens de gesloten bèta-test meldden zich al 3.500 cursisten en docenten aan. Van Keulen wakkerde het vuurtje zelf al via internet, met onder meer een YouTube-video.

 

"En ik ben flink actief geweest op forums en sites als Facebook, Myspace en StumbleUpon. Ik zocht dan naar mensen die trefwoorden als linguistics in hun profiel hadden staan en heb die aangeschreven. Dat werkte erg goed."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!