'Uber illegaal'; Eyeworks groeit door

Ondernemersnieuws vandaag: Uber is illegaal, klagen Nederlandse taxista's, Studentaanhuis speelt in op XP-paniek en The Next Women kiest pitchers (v).

1. 'Uber overtreedt regels'

De taxibranche lijkt wakker te worden en keert zich tegen Uber, de dienst die via een app chauffeurs koppelt aan passagiers. In het NOS-journaal klaagden ze woensdag dat de Amerikaanse startup zich niet zou houden aan de maximumtarieven voor taxi's. Ook krijg je geen bonnetje en loopt de meter niet mee. Klopt, zegt Uber: we zijn ook geen taxi, maar bemiddelen bij contractvervoer. Toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport zegt ritten via Uber in principe gewoon als taxiritten te zien. Maar de inspectie moet hier nog een definitief oordeel over vellen. Afgelopen maand is er een gesprek geweest tussen Uber en de inspectie.    

2. Nederlandse inwerk-app strikt eVault

Het Nederlandse Appical heeft een Amerikaanse klant gestrikt voor zijn inwerk-app. eVault, een bedrijf in cloudopslag en dochter van hardeschijvenmaker Seagate, gaat zijn werknemers uitrusten met de app van Appical. Gerrit Brouwer en Gerwald van den Oetelaar verbinden in hun app bedrijfsinformatie voor nieuwe rekruten aan game-elementen, waardoor inwerken volgens hen leuker en efficiënter wordt. In Nederland heeft de startup (anno 2012) al KLM, Ahold en Philips als klant. 

3. Amsterdam krijgt kredietunie

Ondernemers in Amsterdam en omgeving hebben er een mogelijkheid bij om financiering aan te trekken. Kredietunie Stad Amsterdam (KSA) verstrekt ze kredieten tot 250.000 euro. Woensdag is de nieuwe kredietunie opgericht door Michiel Werkman, adviseur en oud-bankier die onlangs het boek 'Rotbanken' schreef, Roland Lampe, de man achter de Vereniging van Kredietunies in Nederland en Theo Konijn, die met GeldindeBuurt al in Amsterdam Oost ondernemers en geldschieters aan elkaar koppelt. De nieuwe kredietunie werft ondernemers in en om Amsterdam, en hoopt ook op een bijdrage van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

4. Eyeworks groeit door

Eyeworks Group maakte woensdag - waarschijnlijk voor het laatst - zijn resultaten bekend. In 2013 heeft het bedrijf dat Reinout Oerlemans eerder dit jaar aan Warner Bros. verkocht een 18 procent hogere winst geboekt van 16,6 miljoen euro, bij een 9 procent hogere omzet van 274 miljoen. Het tv-productiebedrijf verwacht in 2014 zijn marktpositie in belangrijke markten als Europa, Zuid-Amerika en de VS verder te versterken en is inmiddels in meer dan 150 landen op de buis. Eyeworksvestigingen in 15 van de 16 landen gaan over naar Warner. Oerlemans zelf gaat in de VS verder met Eyeworks, zodra hij hersteld is van zijn hartinfarct. 

5. Studentaanhuis haakt in op XP-ellende

Heel slim van Studentaanhuis.nl, het bedrijf waarmee Jan Morriën computerhulp door, inderdaad, studenten aanbiedt. Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van het veel gebruikte Windows XP, groot alarm over de kwestbaarheid voor hackers, en dus willen gebruikers overstappen op een nieuwere Windows. Daar heeft Studentaanhuis.nl een mannetje of 700 voor in de aanbieding. Een ict-student van het Windows XP Rescue Team geeft voor 27,50 advies. En dat zal ongetwijfeld leiden tot veel vervolgomzet en trouwe klanten.   

6. The Next Women kiest pitchers (v)

Businessvrouwennetwerk The Next Women heeft een mooie shortlist opgesteld voor de finale van de Grande Finale Pitch Competitie 2014: Jantien Herfst en Mei Ling Tan, die sinds 2012 met House of Einstein een online personal shopper voor heren drijven, Kristel Kuit, die twee jaar geleden vanuit San Francisco begon met de PA-dienst Headroom Assistance, Nice, een biologisch ijsmerk opgericht door Nina Weerman, en FEST Amsterdam, een handel in betaalbare Scandinavische desigmeuebelen, van Femke Furnee en haar broer Steven. Op 12 mei pitchen de vier startups tijdens TheNextWomen100 in EYE Filminstituut in Amsterdam.    

7. Roamler naar België

Roamler, de app waarmee gebruikers kleine taken als winkeldisplays checken of creatieve (foto)verhalen maken kunnen uitzetten bij smartphonegebruikers, gaat naar België. Het bedrijf van Wiggert de Haan en Martijn Nijhuis heeft nu Procter & Gamble en Palm als klant. In Nederland werkten Heineken, Albert Hein, Bacardi en Unilever met Roamler. Voor elke taak ontvangen Roamlers gebruikers punten of een geldbedrag als beloning. 

8. En dan dit: Bitcoinplantage opgerold

Het is weer eens wat anders dan wiet: een Bitcoinplantage. In Brabant is een man opgepakt die illegaal stroom aftapte om zijn computers te laten speuren naar bitcoins. Die virtuele munt komt tevoorschijn als een cijferreeks zodra je een code kraakt, maar daarin gaat nogal wat computerkracht zitten. Daar had de arrestant 21 pc's voor draaien.

Tot zover de Sprout update van donderdag 3 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!