Charlotte van Leeuwen vangt complexiteit in whiteboardfilmpjes

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Charlotte van Leeuwen van Bord&Stift. "Ik denk dat lichtheid en durf belangrijk zijn bij ondernemen. Als je het te zwaar maakt, vergeet je soms om gewoon dingen proberen om te kijken hoe de markt reageert."

Charlotte van Leeuwen is opgeleid als natuurkundige en rolde na haar studie de ondernemerswereld in. "Binnen de studie natuurkunde heb ik geleerd complexe concepten op een elegante manier in een formule te vangen. Ik zag mijzelf echter geen wetenschapper worden en jarenlang focussen op één onderwerp, maar binnen de studie ontwikkelde ik een sterke passie voor uitleggen en complexiteit simpel weer te geven."

"In Bord&Stift komen deze passies samen. We leggen complexe zaken uit in simpele whiteboardfilmpjes van een paar minuten. Dit doen we voor bedrijven zoals de NS we helpen met belangrijke zaken intern te communiceren naar medewerkers. Maar ook voor kleine ondernemers, zoals bij Marguerite Evenaar, die op een simpele en sympathieke manier op haar website wilde vertellen wie ze is en wat ze doet."

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

"Na mijn studie ben ik direct gaan ondernemen. Hoewel ik wel altijd al een flinke dosis fantasie had en graag allerhande dingen organiseerde, zag ik mijzelf niet echt als ondernemer. Ik ben gewoon begonnen en heb me uit praktische overwegingen ook ingeschreven bij de KvK. Zo werd ik ineens professioneel ondernemer."

"Ik denk ook dat die lichtheid belangrijk is bij het beginnen van nieuwe dingen. Als je het te zwaar maakt en maandenlange voorbereidingen treft, vergeet je soms om gewoon dingen proberen om te kijken hoe de markt reageert. Het boek ‘The Lean Start-up’ heeft veel voor mij betekent in het gewoon durven gáán en vooral veel feedback te vragen in plaats van alles tot in detail uit te willen denken. Die mentaliteit proberen we vast te houden binnen Bord&Stift."

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

"Bord&Stift groeit flink op het moment. Daar ben ik natuurlijk heel trots op, maar tegelijkertijd moet ik goed opletten dat ik niet door alle drukte mijn kernwaardes uit het oog verlies."

"Ook is focus een permanente uitdaging. Ik word snel enthousiast dus intuïtief zeg ik op alles 'ja'. Door schade en schande heb ik geleerd dat ik het daardoor té druk krijg en de focus minder helder wordt. Dus mijn focus ligt komende tijd op; de focus houden." 

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

"Richard Feynman, natuurkundige en nobelprijswinnaar, is een grote inspiratiebron. Hij kreeg zelfs een plekje op de teampagina van onze website. Als geen ander was hij in staat om complexe, natuurkundige concepten, simpel en helder uit te leggen. Hij werd niet voor niets ‘The Great Explainer’ genoemd. Ook was hij een vrij excentriek persoon, met een sterke eigen wil, een passie voor bongo spelen en samba dansen en liet hij zich niet afschrikken door hiërarchische structuren."

"Daarnaast bewonder ik de teamleden van Bord&Stift: de tekstschrijvers, tekenaars, voice-overs en editors weten elke keer weer complexe zaken op een creatieve en heldere manier weer te geven."

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk?

"Met mede-ondernemers voel ik altijd direct een bijzondere klik omdat je in hetzelfde schuitje zit. Je weet hoe leuk de toppen kunnen zijn van het ondernemen, maar ook hoe pittig de dalen af en toe zijn. Het Sproutnetwerk geeft mij gemakkelijk toegang tot een hoop inspirerende ondernemers en hun verhalen."

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

"Investeer in jezelf en in je team. Ik geloof dat je als ondernemer je eigen grootste beperking bent. Dus alles wat je kunt doen om jezelf beter te leren kennen, je eigen barrières durft te doorbreken, levert wat op voor jou en jouw bedrijf. Ik heb heel veel aan mijn coach, die mij een eerlijke spiegel durft voor te houden. En ook haal ik veel de dagelijkse beoefening van yoga en meditatie en feedback vragen aan de mensen met wie ik werk."

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

"Mij linken aan bedrijven die complexe zaken graag simpel willen uitleggen. Ik vind het altijd leuk om mee te denken, dus ik kom graag vrijblijvend langs om het daar een keer over te hebben!"

Charlotte is Sprout Member, jij ook?

Charlotte is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Bij Sprout zijn we idolaat van ondernemers en doen niets liever dan jou helpen groeien. Dat doen we met nieuws, achtergronden, trendverhalen, inspirerende interviews en praktische informatie. Bovendien zijn onze members zijn beter vindbaar dankzij het seo-vriendelijke profiel op de website, kunnen kosteloos een memberadvertentie plaatsen onder de 150.000 maandelijkse bezoekers van de website, ontvangen Sprout Magazine fysiek op de deurmat én krijgen toegang tot maandelijkse kennis- en netwerkevenementen. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan!

Ben je al lid en wil jij jouw bedrijf ook voorstellen aan het Sprout Netwerk? Stuur dan een mailtje naar members@sprout.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!