Even voorstellen: Amanda Hofman (Studio April)

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. In deze aflevering: Amanda Hofman, die tassen ontwerpt met leer van oude bankstellen. 'Ik dacht, ik heb de wereld iets beters te brengen, en daar wil ik voor gaan.'

Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

“Ik ben Amanda Hofman (29) en woon sinds 10 jaar in Den Haag, waar ook mijn atelier is gevestigd. Mijn bedrijf Studio April ontwerpt en maakt tassen van gerecycled materiaal, voornamelijk leer. Dat leer is afkomstig van oude bankstellen en stoelen. Die producten verkopen we via een webshop en 4 verkoopplekken in winkels in Nederland en België. Alles is made to order; op het moment dat mensen bestellen, beginnen wij met maken.”

“In februari openen we als het goed is een eerste eigen winkel. De aanschaf van een tas is voor veel mensen een investering. Mensen willen het toch het liefst in het echt bekijken. Achter de winkel zit een grote werkplaats, dus we kunnen straks alles vanuit ons eigen atelier maken en maatwerk leveren. Daarnaast starten we een kledingbibliotheek waar je kleding kunt lenen. We vinden dat Den Haag op dat gebied niet achter kan blijven.”

"Ik heb het vak geleerd van een dame in Den Haag die al decennia reiskoffers en kleine lederwaren maakt. Ik wilde de techniek en het vak leren en ben bij haar binnengestapt met de vraag of ze mij wilde coachen en begeleiden. Omdat zij 70 is en het tijd vindt voor een wat rustiger bestaan hebben we we besloten dat ik haar winkel overneem."

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

“Ik kom uit de modewereld en heb hiervoor altijd voor bedrijven gewerkt waarin het voornamelijk ging om grootschalige, snelle productie. Ik vond daar niet genoeg aansluiting en vrijheid. Ik merkte bij mezelf dat ik met meer aandacht en liefde wilde werken, spullen maken waar mensen blij van worden en waar ze ook langer plezier van hebben. Niet dat het na een half jaar uit elkaar valt. Ik dacht, ik heb de wereld iets beters te brengen, en daar wil ik voor gaan.”

We blijven doorgaan zonder te kijken wat er al is

"We hebben momenteel echt een overkill aan kleding en tassen, we blijven doorgaan zonder te kijken wat er al is. Terwijl vooral leer zich heel goed leent voor een lange levensduur. Als je al die bankstellen ziet op straat en op Marktplaats, wie ben ik dan om nieuwe productie te laten maken in Italië of China?”

“Sommige mensen vinden het moeilijk om afscheid te nemen van die bank, maar als ik ze vertel dat ik er iets nieuws van ga maken vinden ze het te gek. In het begin durfde ik niet te vertellen wat ik ermee ging doen. Dan werd ik geacht om proef te zitten, terwijl ik die bank vervolgens uit elkaar haal. Nu vertel ik eerlijk dat ik het leer ga gebruiken. Omdat mensen daar enthousiast van werden heb ik daar juist veel nieuwe klanten aan overgehouden."

"Ondernemen is fantastisch, ik wil nooit meer terug. Om iets op je eigen manier te maken, dat is niet altijd makkelijk. Het is niet alleen maar vrijheid blijheid. Je neemt risico’s. Maar precies die energie die je erin stopt vind ik fantastisch. En geen dag is hetzelfde.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

“Ik vind het heel belangrijk dat je, ondanks dat je groeit, persoonlijk blijft. Ik heb vanaf dag 1 gezegd: ik wil persoonlijk contact met al mijn klanten, weten wat hun wensen zijn, waar ze mee zitten en hoe ik ze kan helpen. Dat kan een uitdaging worden als het drukker wordt. Werken met een groep van maximaal 10 mensen, dat vind ik een ideale omvang.”

Het is een uitdaging om mijn werk los te laten

“Daarnaast is het een uitdaging om mijn werk los te laten. Het is zo mijn passie, en er is altijd wat te doen. Maar soms denk je, ik moet echt even ontspannen en afstand nemen. Veel sporten is een oplossing, ik ga 4 keer per week bootcampen. Dat heeft echt een positief effect op het ondernemen. Doordat je je werk even loslaat en aan je gezondheid werkt, word je hoofd helderder en heb je meer fysieke energie. Een strandwandeling, naar een evenement of museum kan ook. Als het maar iets is dat je uit je dagelijkse ritme haalt."

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

“Een belangrijke inspiratiebron is mijn coach. Dat is voor mij een voorbeeld van iemand die op zichzelf staat en eigengereid is. Die vertrouwt op haar eigen kennis en niet bezig is met alle snelle trends. En daarin super succesvol is. Uit de gesprekken met mensen waar ik bij op bezoek kom om hun bank op te halen en die hun hele levensverhaal vertellen en over de avonden die ze hebben beleefd op die bank, haal ik ook veel inspiratie."

“Ik las onlangs het boek Semco-stijl van Ricardo Semler. dat heeft mij ook ontzettend geïnspireerd. De vrijheid die je geeft op basis van vertrouwen en om in kleine groepjes zelf hun eigen probleem op te laten pakken, in plaats van dat dit gestuurd wordt door managers. En de innovatie die daaruit kan komen.”

Waarom ben je lid geworden van het Sprout-netwerk?

“Ik werd via een collega op Sprout gewezen, iemand met wie ik heel veel spar over wat er gebeurt in de markt en wat voor innovaties er zijn. Ik was meteen fan. Er gaat een wereld open van ondernemers die met elkaar delen en bedrijven die tools aanreiken. Daar wilde ik me bij aansluiten”

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

"Ik sluit me aan bij een spreker die ik vorig jaar tijdens Challenger Day zag, Helweek-auteur Erik Bertrand Larssen. Mijn tip die ik uit zijn verhaal haal is: durf te dromen, maar focus je vooral ook op het dagelijkse. Al die kleine handelingen maken je tot wie je bent en wat je uitdraagt. Ook buiten je onderneming: waar sta je als mens, hoe is het met je privéleven? Stimuleert je omgeving je?”

“E-mails beantwoorden is ook deel van je onderneming. Hoe je dat afhandelt maakt of je het ook in grote lijnen goed doet. Als je een hele zware dobber hebt aan je administratie, verlies je je focus op het grotere geheel.”

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

“Twee dingen eigenlijk: als je denkt dat je oude leer een tweede kans verdient, neem contact op. Daarnaast gaan wij komende maand starten met een crowdfunding-campagne voor de winkel.”


Amanda is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot exclusieve kennis- en netwerkevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan!

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!