Even voorstellen: Casper Bakker (Picqer)

Casper Bakker (Picqer)

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Casper Bakker van Picqer: 'Niets is leuker dan te zien dat mensen jouw software dagelijks gebruiken.'

1. Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

Ik ben Casper Bakker en al sinds mijn 15e ondernemer. Inmiddels 28 jaar nog nooit voor een baas gewerkt. Ik heb verschillende internetbedrijven opgezet, als eerste een hostingbedrijf en later in online software. Ik houd mij met de strategie en marketing bezig, terwijl ik ook nog wekelijks zelf aan het programmeren ben.

Ik ben inmiddels 28 jaar en heb nog nooit voor een baas gewerkt

Twee jaar geleden heb ik samen met Stephan Groen Picqer opgericht, waarmee we in de Challenger50 van 2013 kwamen. Picqer biedt webwinkels een online tool om hun magazijn te automatiseren. Door moderne online software te maken die 100% gefocust is op het effectief en efficient maken van webwinkelmagazijnen, kunnen zij meer aandacht geven aan marketing en klantsucces. 

2. Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

Vanaf mijn 12e bouwde ik websites en begon ik met programmeren. Ik zat toen al elke dag een paar uur op het internet en zag steeds meer mogelijkheden om online geld te verdienen. Ik begon met webhosting voor vrienden en verenigingen in de buurt, maar ik wilde al snel een professionelere uitstraling en ging op mijn 15e met mijn vader naar de Kamer van Koophandel om mijn eerste bedrijf in te schrijven.

In de beginjaren was het vooral hobby, tijdens mijn HBO vooral een bijbaantje. Maar halverwege de HBO begon ik goed geld te verdienen en begon ik me af te vragen wat ik na de opleiding Bedrijfskundige Informatica wilde gaan doen. Ik wilde niet in mijn eentje als ondernemer verder, maar ook niet bij een Getronics of Atos Origin gaan werken. Toen ben ik tijdens de HBO een tweede bedrijf begonnen samen met twee studievrienden.

Tot nu toe heb ik er nog plezier in en heb ik alle vrijheid om te doen wat ik wil doen. Dus voorlopig blijf ik nog wel ondernemer.

3. Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

Dat je eigen baas bent, dat is iets dat je gemakkelijk vergeet. Je moet regelmatig een stap terug doen om jezelf te evalueren en keuzes maken wat je moet doen en vooral wat je moet laten. Je hebt niet een baas die aangeeft als je het niet goed doet. Dat moet je zelf doen of een coach in de armen nemen.

De meeste mensen weten niet wat voor keuzes je moet maken als ondernemer

Ook vind ik het soms lastig dat de meeste Nederlanders niet weten wat je als ondernemer doet en wat voor een keuzes je soms moet maken. Je krijgt zoveel advies (lees: commentaar) van mensen die zelf deze keuzes niet hoeven te maken, dat je soms je eigen gevoel moet volgen en erop vertrouwende dat je de juiste keuze maakt. In werkelijkheid ben jij de enige die weet in welke situatie je zit en welke keuzes je kan maken.

4. Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

Klanten blij maken. Voor mij is er niets leuker dan na dagen lang ideeën uitwerken en programmeren, je een update lanceert en klanten je spontaan gaan bellen hoeveel tijd het hun scheelt nadat je die ene nieuwe functie hebt toegevoegd. Ik ben ook elke week bij klanten op bezoek om te kijken hoe ze met onze software in het magazijn werken. Niets is leuker dan te zien dat er mensen jouw software dagelijks gebruiken om hun werk makkelijker te maken.

Ook laat ik me enorm inspireren door mensen die continu uitdagingen opzoeken en daarmee grote voortgang boeken, dit zijn mensen als Peter Thiel (PayPal) en Elon Musk (Tesla).

5. Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk?

Ik lees Sprout Magazine vanaf de start in 2005 en wilde het blad niet kwijt. Ik vind het zeer inspirerend om te lezen over andere ondernemers. Verder vind ik het boeiend om met andere ondernemers te praten over successen en problemen die je tegenkomt. Dat zorgt ervoor dat je beter op jezelf kan reflecteren. Daarom vind ik de events een goede toevoeging. En leuk om die bedrijven van binnen te zien (ik ben bij Coolblue en RTL Z binnen geweest) en met de andere members ervaringen uit te wisselen.

6. Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Focus je op één ding en doe dat heel goed

Ik heb de laatste jaren gemerkt dat focus super belangrijk is. Focus je op één ding en doe dat heel goed. Wil je meerdere dingen doen? Focus je dan één voor één op dingen tot je doel bereikt is en ga daarna pas naar je volgende doel. Zeker voor startende en hard groeiende ondernemers erg belangrijk.

7. Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

We zoeken op dit moment vertegenwoordigers om Picqer nog harder te laten groeien. Dus ken je een topvertegenwoordiger uit het midden of oosten van het land, stuur ze door naar mij!

Casper is Sprout Member, jij ook?

Casper is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot tien exclusieve ondernemersevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan! 

Ben je al lid en wil jij jouw bedrijf ook voorstellen aan het Sprout Netwerk? Stuur dan een mailtje naar members@sprout.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!