Even Voorstellen: Hanneke ten Buuren (Topbrewer)

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Hanneke ten Buuren van Topbrewer: 'Voor mij is het een uitdaging om mijn laptop uit te zetten en iets anders gaan doen.'

Hanneke ten Buuren (35) is eigenaar van Topbrewer in Nederland. Dit oorspronkelijk Deense bedrijf ontwikkelde een concept waarbij een koffiezetapparaat als kraan wordt geïntegreerd op het keukenbad en bediend kan worden via een app. Ten Buuren: "Wij richten ons op grotere bedrijven zoals banken, advocatenkantoren, autodealers etc, en daarnaast hebben we ook een aantal goede partnerships met interieurarchitecten, waardoor ook de aanvragen van particulieren nu een vlucht neemt. Eind vorige maand hebben we een TopBrewer geplaatst in een groot Jumbo-filiaal dus het concept kent vele toepassingen."

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen? 

"In februari 2016 ben ik begonnen met ondernemen. In mijn studietijd liep ik stage bij Sara Lee/Douwe Egberts en terwijl ik daarvoor nooit koffie dronk, ontstond daar mijn passie voor koffie. Jaren later ontmoette ik mijn man; hij komt uit een familie koffiebedrijf, en de droom om iets te gaan doen in de koffie industrie, kwam hierdoor dichterbij." 

"Via het familiebedrijf kreeg ik afgelopen jaar de kans om een super innovatie te gaan lanceren. Samen met mijn man en zijn broer besloten we deze kans aan te pakken. Mijn man zit echter lekker op zijn plek bij het bedrijf waar hij werkt en mijn zwager stuurt al een bedrijf aan, dus was het een logische stap dat ik het zou doen. Ik heb meer dan tien jaar voor premium brands gewerkt, en met het introduceren van een high-end-koffiemerk combineer ik mijn droom, passie en ervaring."

"Het allerleukst aan een eigen onderneming vind ik dat ik nu zelf snel beslissingen neem en de koers bepaal. Bij de grote bedrijven waar ik werkte, moest ik altijd eerst iemand anders overtuigen. Die snelheid van handelen geeft mij veel energie."

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

"Te snel willen gaan. Er liggen zo veel kansen dat ik het liefst alles tegelijk zou willen doen. Dat gaat natuurlijk niet. Daarnaast is het goed te ervaren welke aanpak wel- en niet werkt. Zo testen we veel met mailings, en staan op events om te kijken wat het beste werkt."

"Een andere uitdaging die ik nu tegenkom is mij laptop uitzetten en iets anders gaan doen. In mijn vorige banen kon ik naar huis gaan en denken 'ik zie het morgen wel weer.' Nu lukt dat niet zo makkelijk en daarbij wil mijn man, die tevens aandeelhouder is, 's avonds ook weten hoe mijn dag was. Hoe lastig dat loslaten ook is, je moet er wel zijn als een klant op zaterdagochend om 08:00 belt, omdat zijn koffievoorraad op is en 's middags nieuwe nodig heeft."

"Voor mij is de juiste balans met het thuisfront een uitdaging: ik heb twee meisjes van één en drie die aandacht nodig hebben. Als ik mijn dochters allebei met hun speelgoedtelefoon, al bellend aan het oor door de kamer zie sjouwen, weet ik dat het even genoeg is geweest."

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

"Mijn drijfveer is om anderen blij te maken met de beleving en onze koffie. Op events staan mensen vaak met verwondering te kijken naar onze TopBrewers, en ik vind het zo leuk om hun reacties te horen."

"Zelf raak ik geïnspireerd door mensen die hun hart volgen en doen wat ze leuk vinden. Eigenlijk iedereen die vol passie met zijn werk bezig is. Zoals de ijsboer bij ons om de hoek, die elke keer als hij nieuw ijs heeft, dat vol trots aan mij laat proeven. Dat enthousiasme werkt heel aanstekelijk." 

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk / Wat levert het Sprout lidmaatschap jou op? 

"Om te leren van andere ondernemers. En dan niet alleen de succesverhalen, maar juist hun learnings. Ik merk nu dat door zelf te ondernemen een hele steile leercurve hebt. In de korte tijd dat ik zelf ondernemer ben, heb ik zo ontzettend veel geleerd. Heel leuk om de ervaringen van mede-ondernemers te lezen. Daarnaast scan ik altijd gelijk ff de nieuwtjes, ben ik weer bij."

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen? 

"Mijn belangrijkste les is dat je ook 'nee' moet kunnen zeggen. Als er zich een kans voordoet waarmee je flink kunt verdienen, maar daarmee niet vasthoudt aan datgene wat je wil uitdragen, moet je het niet doen. Blijf dicht bij jezelf!"

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

"Sprout members kunnen mijn vooral helpen door te bellen als ze geïnteresseerd zijn in ons concept! We vinden het leuk om met onze mobiele unit de koffie te verzorgen bij een event of gewoon tijdens de koffiebreak om iedereen de TopBrewer ervaring te geven. Daarnaast zoek ik nog een social media-stagiair. Tips zijn welkom!"


 

Hanneke is Sprout Member, jij ook?

Hanneke is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot exclusieve kennis- en netwerkevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan! 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!