Even voorstellen: Jeroen de Raaf (Workshoplive)

Jeroen de Raaf

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week: Jeroen de Raaf van Workshoplive. 'E-learning heeft een behoorlijk saai imago gekregen en dat gaan wij oppoetsen.'

1. Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

"Mijn naam is Jeroen de Raaf en ik ben mede eigenaar van Workshoplive. Workshoplive helpt organisaties bij het maken van online videotrainingen. Deze of zelf gemaakte filmpjes worden via ons eigen gebouwde platform gedeeld met medewerkers of deelnemers. Dit kan live of on demand. In 2014 begon ik Workshoplive met mijn compagnon Emiel Loonen. Inmiddels bedienen we al een mooi aantal klanten, waaronder instellingen in de zorg en overheid, zoals bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam."

2. Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

"Ik heb al eerder een bedrijf gehad in online diabeteshulpmiddelen. Die heb ik in 2009 verkocht waardoor ik ruimte kreeg voor nieuwe ideeën."

"Ik merkte dat veel trainers (intern en extern) moeite hebben om hun trainingen gevuld te krijgen. Veel deelnemers haken op het laatste moment af door welke reden dan ook (lees: tijdgebrek). E-learning zou een uitkomst zijn, maar vertel maar eens aan een trainer dat hij zijn verhaal in een e-learning moet gieten. De energie stroomt dan al weg, terwijl deze groep vol passie kan vertellen over zijn of haar vak."

"Wij bieden de oplossing zodat de trainer kan doen wat hij altijd doet en tegelijkertijd een online platform heeft waar zijn content op kan worden geplaatst. Ik las laatst het interview in Sprout magazine met Ali Niknam van Bunq die zei; 'Fuck it, het kan zoveel beter!’ Ik vind dat dit ook geldt voor e-learning."

3. Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

"Veel organisaties worstelen met de manier hoe ze hun medewerkers online willen bereiken als het gaat om e-learning. E-learning heeft inmiddels een behoorlijk saai imago gekregen en dat gaan wij oppoetsen. Wij richten ons volledig op videotraining omdat je daarmee veel meer enthousiasme, passie en energie kunt overbrengen."

E-learning heeft een behoorlijk saai imago gekregen en dat gaan wij oppoetsen

"Als ik online iets wil leren ga ik niet een presentatie doorspitten via Slideshare, of een pdf lezen. Ik kijk liever op Youtube of Lynda.com. Wij bieden een platform waar medewerkers of trainers zelf hun filmpjes kunnen uploaden, zodat ze kunnen worden gedeeld met de rest van de organisatie. Deze bottom-up benadering van kennisoverdracht is iets waar we naar toe groeien."

4. Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

"Ik probeer het antwoord op deze vraag altijd zo dichtbij mogelijk te houden en dan doel ik op familie en vrienden. Ieder mens heeft bepaalde kernwaarden. Sommige daarvan krijg je mee tijdens je opvoeding én van de mensen die je om je heen verzamelt. Optimistisch, ondernemend en pionierend past goed bij me en is zeker iets wat ik van mijn ouders, die ondernemers waren, heb meegekregen."

5. Waarom ben je lid geworden van het Sprout-netwerk?

"Ik las laatst dat sprout al 11 jaar bestaat. Volgens mij heb ik blad 1 nog in mijn handen gehad. Ik kan de eerlijkheid wel waarderen in de artikelen die ik lees en de mensen die ik spreek. Want laten we eerlijk zijn. Ondernemen kan je veel brengen maar het is ook keihard buffelen met het daarbij behorende vallen en opstaan. Ik hou ervan, maar ik heb af en toe wel mensen nodig als klankbord. Omdat ik niet altijd tijd heb om langs netwerkbijeenkomsten te gaan vind ik het heerlijk om er ook via Sprout achter te komen wat er leeft bij andere ondernemers."

Ik waardeer de eerlijkheid in de artikelen

6. Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

"Als je een bedrijf start, zul je het moeten zien als een marathon en niet een sprint. Blijf proberen! Daarnaast is het vaak het beste om vooral een beslissing te nemen in plaats van geen. Als het een succes wordt kun je die ervaring in je zak stak steken en van daaruit verder bouwen. Als het geen succes wordt… shit happens. Next!"

Shit happens. Next!

7. Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

"Ik ben altijd op zoek naar positieve mensen die ervoor willen gaan en mogelijkheden zien. Samenwerking vind ik geweldig, ook als ondernemers onderling. Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen, zei een goede vriend en zeer goede ondernemer ooit tegen me. Daarnaast wil ik in ieder geval iedereen uitnodigen om eens te kijken op onze website. We hebben er hard aan gewerkt en ik ben er trots op."


Jeroen is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot exclusieve kennis- en netwerkevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!