Even Voorstellen: Yvo Keijlewer (My Flexwork)

Yvo Keijlewer, My Flexwork

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Regelmatig stellen we er een aan je voor. In deze aflevering: Yvo Keijlewer wil de uitzendbranche vernieuwen met een eerlijkere aanpak.

Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

“Ik ben Yvo Keijlewer (39). Twee jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van online uitzendplatform My Flexwork. Daarmee wil ik de markt beter maken, door geheel geautomatiseerd, en zonder tussenkomst van intercedenten te werken. We zijn sinds ongeveer 4 weken live.”

“We willen duizenden arbeidsmigranten koppelen aan werkgevers. Dat is gezien de krapte op de arbeidsmarkt hard nodig. Met name op het gebied van productie, transport en logistiek, schoonmaak en in de agrarische sector. In die sectoren kun je amper Nederlanders vinden. Inmiddels hebben we al een paar honderd mensen in de database, vooral geworven op online fora waar arbeidsmigranten komen uit bijvoorbeeld Polen en Roemenië. 

Flexwerker is vaak de dupe

“Er zijn best veel uitzenders die de cao’s aan hun laars lappen, en de hoofdprijs vragen voor huisvesting of auto’s. Ze negeren daarbij de ambitie of interesse van uitzendkracht, en halen uiteindelijk halen ze het geld bij de werknemer, die is de dupe.”

“Een van de dingen die we anders doen dan de branche is dat flexwerkers bij ons een compleet online profiel krijgen, iets wat je bij lager geschoolde arbeiders zelden tegenkomt. Dat doen we met behulp van een 10 minuten durende ‘DNA-quiz’. Met vragen als: Wie ben jij als persoon? En wat heb je gedaan en waar liggen je voorkeuren? Pas je bij een groot bedrijf, of liever klein, ben je extravert of introvert?”

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

“Mijn vader, die al sinds zijn 20ste ondernemer is, adviseerde mij: ‘Zoek een goede baan en ga wat met je studie doen”. Ondernemen kan lastig zijn, met mensen in dienst en financiële lasten. Maar na 1 jaar als consultant besloot ik toch te stoppen. Ik voelde me totaal niet op m’n plek. Ik had wel wat ideeën maar geen middelen.”

“Mijn vader vroeg me om in zijn bedrijf te stappen, Natural Spices, een producent van kruidenmixen, sauzen en dressings voor de voedingsmiddelenindustrie. Bevalt het, dan blijf je, zei hij. En anders heb je genoeg geld om zelf te beginnen.”

“Ik werd al snel medeaandeelhouder. Vijf jaar geleden heb ik het bedrijf overgenomen, want ik wilde het verder laten groeien. Ik ben nog steeds actief in het bedrijf, en eigenaar, maar niet meer fulltime. Ik wilde iets voor mezelf beginnen, van nul af, en daarmee iets betekenen in de samenleving. Het hoefde geen miljoenenbedrijf te zijn, maar wel iets wat ik van idee naar succes kon brengen.”

“Mijn vrouw is eigenaar van een klassiek uitzendbureau. Ik keek daar met en schuin oog naar, en wat mij opviel is dat het een vrij klassiek businessmodel is, met veel overhead. Mensen zijn bezig met inschrijven, nog niet helemaal digitaal. en er zitten mensen op backoffice die urenbriefjes handmatig verwerken. De marges staan onder druk, en zijn volgens mij niet houdbaar. Twee jaar geleden besloot ik daarom My Flexwork te beginnen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

“De grootste uitdaging is om een groot marktaandeel te veroveren in de markt voor flexmigranten. Daarbij is de uitdaging om werkgevers te overtuigen van het voordeel van ons platform; zij moeten zelf een profiel aanmaken en een job plaatsen. Bij een huidig uitzendbureau krijg je een accountmanager die alles voor je regelt. Wij zeggen: als je scherpe prijzen wil, dan moet je wel bereid zijn om zelf iets meer te doen. Dat vraagt een hoop uitleg, een soort heropvoeding van werkgevers.”

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

“Mijn drijfveer is het revitaliseren van de flexmarkt en kwaliteit bij elkaar brengen. Als goed werkgever kun je je daarmee profileren in een krappe arbeidsmarkt. Dit is een moment om daar in te stappen.”

Het is tijd om in een business te stappen, als anderen binnen die industrie het slecht doen

“Ik ben enorme fan van Richard Branson. Die zegt ook: het is tijd om in een business te stappen, als anderen binnen die industrie het slecht doen. Branson zit, net als ikzelf, in allerlei sectoren die vaak totaal niet met elkaar verwant zijn. De overeenkomst is dat hij mogelijkheden ziet om te verbeten. Met als insteek: Als anderen dat niet doen, dan doe ik het zelf wel.”

“In de uitzendbranche hoor je vaak: wij gaan innoveren. Maar in mijn optiek is innovatie een middel om iets te bereiken, geen doel. Als je iets doet voor de juiste reden, en je doelgroep snapt dat, dan heeft je doelgroep een duidelijke reden om voor jou te kiezen. Dan kiezen mensen voor jou als merk.”

Waarom ben je lid geworden van het Sprout-netwerk?

‘Ik ben al jaren lid van Sprout. Ik nam de magazines op de universiteit al mee. Het leukste vind ik om te lezen en leren van andere ondernemers, en zo iets opsteken van de successen, en mislukkingen van anderen.”

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

“Neem niet alles zomaar voor waar aan. Door zelf dingen uit te zoeken, bouw je kennis op - en kennis is macht. Anders loop je in de val van ‘zo doen we dat al jaren’. 

“Dat merkte ik begon met My Flexwork. Sommige ondernemers denken, ok, dan doen we het zo. Maar de vraag is: doe je het niet al jaren verkeerd? Als je daar kritisch in bent, kun je als ondernemer stappen maken.”

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

“Onze uitdaging is om bij werkgevers terecht te komen. Als mensen met mij kunnen connecten op Linkedin, en ik mijn netwerk kan vergroten, dat zou fijn zijn. Ik kom graag in contact, ook met mensen die wellicht feedback hebben op onze dienst. We zijn een redelijk agile platform, dat ontwikkelen houdt waarschijnlijk nooit op, dus we staan open voor commentaar.”


Yvo is member van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Kijk hier voor meer info over het Sprout membership

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!