'Ik wil Nederland blij maken met mijn bedrijf'

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Jasper Gabrielse van Seepje : 'Op basis van de Sapindus mukorossi vrucht maak ik de wereld schoner'.

Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

Jasper Gabriëlse, beter bekend als Wasman. Want samen met Melvin maak ik het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel Seepje. Producten op basis van de Nepalese Sapindus mukorossi vrucht waarmee we de wereld schoner en mooier wassen. Zo zorgen we voor betere werk- en leefomstandigheden in Nepal. Ook blijft daar de natuur behouden en werken we in Nederland samen met sociale werkplaats Siza. Onze Waskanjers daar, met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, hebben een onmisbare rol in onze productieprocessen.

Wanneer ben je gaan ondernemen?

Melvin en ik hebben de eerste Seepje producten ontwikkeld in 2013, op 21 jarige leeftijd, met onze 4600,- euro studiefinanciering. Bij gebrek aan een stoer backpackverhaal hebben we op televisie gezien hoe een vrouw in Nepal schillen gebruikten om natuurlijk zeep te creëren, waarmee ze haar haren, lichaam en kleding schoon maakte. Na wat wastesten van onze moeders, met positieve resultaten uiteraard, kwamen we in contact met onze Nepalese schillenboer Hari. Hij oogstte de schillen al met oog op natuurbehoud, en wilde door met ons samen te werken de werk- en leefomstandigheden voor zijn werknemers verbeteren. We zagen een kans om iets goeds te doen. Om wasmiddelen neer te zetten waar zowel de mensen in Nederland als de mensen in Nepal blij van zouden worden.
We begonnen begin 2014 met het verkopen van onze twee producten bij Marqt, inmiddels zijn er zeven Seepje producten verkrijgbaar bij zo’n 450 winkels in Nederland en België, zoals Ekoplaza, Natuurwinkels, Wereldwinkels en WAAR winkels.

Wat zijn je grootste uitdagingen als ondernemer?

De grootste uitdaging voor mij als ondernemer is de scheidslijn tussen mijn persoonlijke en zakelijke leven. “Welke scheidslijn?” Dat komt als eerste in mij op. Die is er op veel momenten niet. Er zijn weken dat ik op kantoor leef, en waar praat je over met je vrienden en familie als alles wat je doet te maken heeft met je werk? Gelukkig vind ik die balans steeds beter. Ik kom erachter dat als ik een keer een paar dagen niet werk, ik mijn werk daarna gewoon kan hervatten zonder dat er heel veel is ontploft, ingestort, of op een andere manier kapot is gegaan… (Meestal dan) Bovendien is het in mijn optiek juist erg belangrijk soms los te komen van je onderneming om van afstand tot nieuwe inzichten te komen. Daarnaast is het vinden van goed personeel momenteel een grote uitdaging voor ons. We zoeken twee mensen, die Melvin en mij in staat moeten stellen nog meer te doen van waar we goed in zijn.

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

Mijn inspiratie komt vanuit allerlei bronnen. Ik vind mensen heel interessant en probeer bij iedereen die ik ontmoet écht te kijken naar wat ik van diegene kan leren. Grote inspiratiebronnen zijn mijn vrienden en familie, andere ondernemers met als uitschieter mijn maatje en mede-oprichter van Seepje: Melvin Loggies.
Mijn drijfveer is uiteindelijk geluk, dat zal voor velen zo zijn. Hoe ik dat definieer? Natuurlijk wil ik mezelf en de mensen dichtbij me af en toe kunnen verwennen. Bovenal word ik heel gelukkig als ik mensen kan helpen.

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk?

Eigenlijk vond ik het schandalig dat ik nog geen lid van Sprout was terwijl we met Seepje in de Sprout 25 onder de 25 stonden… Er werd daarnaast ook nog eens regelmatig over ons geschreven! Het blad vond ik altijd al interessant en ik volgde Sprout online. Toen ik een actie zag waarbij je een pak van Opposuits kon winnen bij inschrijving, was ik verkocht.  Inmiddels staan we in de beruchte Sprout Challenger 50, waar ik best wel trots op ben.

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Open je armen, voor meningen en inzichten van anderen. Blijf daarbij overtuigd van je eigen kunnen en volg je oprechte visie, en ga toch adaptief en creatief te werk. Vind de juiste balans daartussen, en dan ook nog op het juiste moment. Want uiteindelijk is timing verschrikkelijk belangrijk.

 

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

Als jij denkt dat je iemand kent die ons verder kan helpen, dan kom ik altijd graag in contact. Ook andersom, als wij jou verder kunnen helpen, hoor ik het graag. Daarnaast zoeken we twee jonge toppers die het Seepje team willen versterken, ken je iemand die daartoe in staat is?

Jasper is Sprout Member, jij ook?

Jasper is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Bij Sprout zijn we fan van innovatieve, ambitieuze ondernemers en doen niets liever dan jou helpen groeien. Dat doen we met nieuws, achtergronden, trendverhalen, inspirerende interviews en praktische informatie. Bovendien zijn onze members zijn beter vindbaar dankzij het seo-vriendelijke profiel op de website, kunnen kosteloos een advertentie plaatsen onder de 150.000 maandelijkse bezoekers van de website, ontvangen Sprout Magazine fysiek op de deurmat én krijgen toegang tot maandelijkse kennis- en netwerkevenementen. Voor slechts 99 euro per jaar ben je lid. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan!

Ben je al lid en wil jij jouw bedrijf ook voorstellen aan het Sprout Netwerk? Stuur dan een mailtje naar members@sprout.nl.