'Soms denk ik: waarom kan ik niet gewoon voor een baas werken?'

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week: Angèl Nijskens van Nijskens PR Agency: 'Denk niet dat je een wekelijkse podcast moet beginnen met internationale gasten, maar neem kleine stapjes om je personal brand te versterken.'

1. Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

Al mijn hele leven vind ik het leuk om de dingen net even anders te doen dan anderen. Opvallen door origineel te zijn maar tegelijkertijd ook dicht bij jezelf blijven. Een bedrijf in personal branding was daarom een logische stap voor mij. Bij Nijskens PR Agency adviseren en ondersteunen we ondernemers, professionals en (publieke) personen bij het ontwikkelen van een sterke personal brand. Dat betekent leren hoe je jezelf zowel online als offline het beste kunt positioneren zodat je opvalt (positief) en jezelf onderscheidt van iedereen die hetzelfde doet als jij. Onze aanpak is pragmatisch en laagdrempelig van aard. Je kunt zelf aan de slag met onze methode, in groepsverband werken of we kunnen een-op-een aan de slag, bijvoorbeeld door mediarelaties te onderhouden, blogs te schrijven of sprekers-gigs te regelen.

2. Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen? 

Al snel na mijn afstuderen kwam ik erachter dat ondernemen voor mij geen keuze is maar een levensstijl. Ik heb ongeveer 4 jaar in loondienst gewerkt en ik kon mijn draai maar niet vinden. Elke dag dezelfde omgeving, dezelfde mensen… ik wilde meer! In het begin dacht ik nog dat het aan het bedrijf lag maar al snel kwam ik erachter dat ik de oorzaak bij mezelf moest zoeken. Vrijheid is mijn allerbelangrijkste kernwaarde. Mijn omgeving begreep dat niet altijd. Daardoor heb ik bijvoorbeeld diverse malen aanbiedingen voor vaste contracten afgeslagen. Ik weet dat ik daar niet gelukkig van word en heb tot op de dag van vandaag nog geen minuut spijt gehad van die beslissing. Dat wil overigens niet zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn is, in tegendeel. Ik ben ruim een half jaar uit de running geweest vanwege ziekte en dat was geen gemakkelijke periode. Soms denk ik ‘waarom doe ik mijzelf dit aan, waarom kan ik niet gewoon van 9 tot 5 voor een baas werken en dan ’s avonds op de bank neerploffen en naar de Voice kijken?’ ‘I can’t help it, my soul wants this’, las ik laatst ergens, en zo is het precies.

3. Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

Als ondernemer heb je vele uitdagingen. Bij elke groeifase horen weer andere. Een aantal jaren geleden was gezondheid voor mij een hot issue. Als je lijf niet wil maar je geest wel dan leer je jezelf op een andere manier kennen. Het aannemen van mijn eerste personeelslid vond ik ook heel spannend. Dan ben je opeens niet meer alleen verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Nu wil ik heel graag groeien, ik ben ambitieus en ongeduldig tegelijk. Ik heb een duidelijke stip op de horizon en heb moeten leren dat de dingen komen zoals ze komen en je ze niet kunt afdwingen. Soms is de tijd gewoon nog niet rijp voor een volgende stap.

4. Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

Gedreven ondernemers die toekomstgericht denken en (met behulp van het internet) in korte tijd een prachtig bedrijf hebben opgebouwd. Die met nieuwe en slimme ideeën komen die ons leven gemakkelijker maken of verrijken. Mensen zoals Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos, Gary Vaynerchuk, Ali Brown, Ariana Huffington, Marie Forleo, Barbara Cocoran en Lori Greiner. Allemaal mensen die ook een hele duidelijke personal brand hebben. Mijn grootste wens is om ooit anderen te kunnen helpen om hun ondernemersdroom te verwezenlijken door te investeren in hun bedrijf als Angel Investor, dat lijkt mij echt fantastisch.

5. Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk? 

Als ondernemer blijf ik niet alleen graag op de hoogte van alle laatste trends en ontwikkelingen binnen mijn eigen vakgebied. Ik hoor en lees ook graag over ondernemerschap in het algemeen. Verhalen over mooie bedrijven, mensen met lef, de nieuwste innovaties en startups, ik kan er geen genoeg van krijgen. Nederland kent genoeg van dit soort verhalen maar je moet ze weten te vinden. Door het Sprout membership hoef ik daar niet langer zelf naar te zoeken.

6. Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen? 

Wees niet te bescheiden en maak jezelf zichtbaar. Ik zie veel ‘verborgen talent’ bij ondernemers die gewoon heel goed zijn in hun vak maar dat onvoldoende zichtbaar maken. Enerzijds omdat ze niet zo goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. Maar ook omdat ze het lastig vinden om in de schijnwerpers te staan. Als advies zou ik willen meegeven om de lat niet meteen te hoog te leggen voor jezelf maar kleine stapjes te nemen. Dus denk niet meteen dat je een wekelijkse podcast moet beginnen met internationale gasten. Kies een middel en een kanaal dat het beste bij jou past en bij het publiek dat je wilt bereiken. Schrijf je graag en leest je publiek graag? Probeer eens een blog of een opiniestuk te schrijven. Vind je het niet erg om voor de camera te staan en kijkt je publiek graag video’s? Experimenteer eens met Facebook Live, Periscope of gewoon met een YouTube-video op je website. 

 7. Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

Binnenkort gaan we onze PR-diensten ook online aanbieden. Speciaal voor mensen die niet in onze regio gevestigd zijn en zelf aan de slag willen met het bouwen van een eigen merk gaan we webinars geven. Het liefste willen we daarvoor samenwerken met mensen die al een online publiek hebben opgebouwd waarvoor personal branding interessant is. Denk aan professionals in de zakelijke dienstverlening, werkzoekenden, directeuren, (top)sporters, designers of publieke personen. Lijkt het je wat? Wij komen graag met je in contact! 


Angèl is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Voor slechts 99 euro per jaar krijg jij toegang tot het netwerk, een uitgebreid profiel op Sprout.nl, nieuwe ideeën met het tweemaandelijkse magazine en toegang tot exclusieve kennis- en netwerkevenementen per jaar. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!