'Stop met het trekken van conclusies, begin met het stellen van vragen'

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Erik Pasveer van Hapiness Inside: 'Ik begin een coachingsgesprek met de focus op het lichaam. Ons geluk en succes valt of staat met onze gezondheid.'

Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

Mijn naam is Erik Pasveer en ik ben de meest effectieve en uitdagende coach. Dit zeg ik niet om bovenaan een ranglijst te staan, maar als belofte aan mijn cliënten. Ik heb een unieke coachingsaanpak ontwikkeld dat is gebaseerd op moderne wetenschap en een studie naar oude wijsheidstradities. Uit deze studie bleek dat de wetenschap veel ideeën uit oude culturen meer en meer onderschrijft.

De aanleiding voor het volgen van de studie was een zwaar auto-ongeluk. De reguliere medische wetenschap kon mij niet helpen en via een tip kwam ik bij een natuurgeneeskundig therapeut die mij behandelde 'met energie'. Ik ben opgegroeid in een technische omgeving, een wereld van 'meten is weten', dus ik ging erheen met enige scepsis. Tijdens de eerste behandeling gebeurde er echter iets dat mijn nieuwsgierigheid triggerde.

Tijdens vervolgbehandelingen gebeurde er zaken die ik voorheen als onmogelijk of zweverig zou afdoen, maar mijn klachten verdwenen. Dit leidde tot duizenden uren studie en training. Ik wilde niet alleen kunnen verklaren wat heeft geleid tot mijn herstel, ik wilde er zelf ook mee gaan werken.

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

Na een periode als zelfstandig horecaondernemer ben ik actief geweest in diverse managementposities binnen IKEA. Hier ging ik de lessen uit mijn studie toepassen met een positief effect: de resultaten van mijn afdeling lagen ruimschoots boven het organisatiegemiddelde. Elk jaar dat we een positief resultaat draaide, steeg het verlangen om mijn verhaal en visie ook buiten de kantoormuren te vertellen. Daarom ben ik in 2014 gestart met mijn coachingspraktijk Hapiness Inside

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

Mijn grootste uitdaging ben ik zelf. De basis van mijn visie is dat hoe we ons zelf zien, bepaald wat we om ons heen zien. Je kunt ons brein onderverdelen in een bewust en onderbewust deel, een linker- en rechterhersenhelft, Waar ons onderbewuste alles meekrijgt wat er in de wereld afspeelt, kan het bewuste deel maar een beperkt deel van die informatie verwerken. Onderzoekers hebben vastgesteld dat onze linkerhersenhelft informatie verwerkt met een geschatte snelheid van 40 bits per seconde, terwijl er in die tijd 2 miljoen bits aan informatie op ons afkomt. Er moet dus gefilterd worden en dit gebeurt op basis van ons geheugen, op basis van wat we denken te weten.

Een andere uitdaging is het terugkerende verschijnsel van de slachtofferrol. Waar ik me als coach graag mee bezig houd is mensen eigenaar van een probleem maken. Het grootste verschil tussen een Richard Branson en de rest van de wereld is dat de captains of industry oordelen over zichzelf en de rest over elkaar. Het komt erop neer dat je moet kijken wat jij zelf kunt doen aan een probleem, in plaats van de bal bij een ander te leggen. 

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

Mijn drijfveren zijn de prachtige resultaten van mijn cliënten. Resultaten die mij iedere keer laten zien dat er meer mogelijk is dan we denken. Daarnaast vormen de verhalen van collega coaches en inspirators een grote drijfveer. Mensen als Steve Chandler, Joseph Campell en Wong Kiew Kit.

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk?

Ik ben lid geworden van Sprout omdat ik geloof in de kracht van netwerken. Het gaat er volgens mij vandaag de dag niet meer om dat jij mensen kent maar dat mensen jou kennen en vertrouwen. We zijn volgens mij meer en meer op zoek naar een eerlijk verhaal, een verhaal dat ons een goed gevoel geeft, waarna we gemakkelijker de verbinding aangaan en samen mooie dingen creëren. 

Ik heb het gevoel dat Sprout mij een platform oplevert waar ik mezelf kan presenteren en anderen kan ontmoeten, om die ontmoeting dan te verplaatsen van de digitale naar de 'echte' wereld, waar het uiteindelijk gebeurt.

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Onderschat de enorme impact van stress op ons functioneren niet. Stress is een vast onderdeel geworden van onze maatschappij dat we niet eens meer in de gaten hebben als we vastzitten. Vastzitten in ons denken, waardoor onbalans ontstaat in ons lichaam. Met alle gevolgen van dien. Ik begin een eerste coachingsgesprek met de focus op het lichaam, omdat ons geluk en succes valt of staat met onze gezondheid. 

Stop ook met het vooraf trekken van conclusies. Zolang wij tegen onszelf zeggen 'dit gaat mij nooit lukken' zal ons onderbewustzijn geen enkele informatie doorlaten die het tegendeel bewijst. Ga daarom vragen stellen als: 'wat zou ik anders kunnen doen waardoor me dit wel lukt?' Stel de vraag en laat het vervolgens los. Je zult in de komende uren of dagen merken dat je ineens een inzicht krijgt dat het antwoord op jouw vraag vormt.

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

De wereld een beetje leuker maken door volledig jezelf te zijn. Het kerkhof is de rijkste plek op aarde. Hier liggen ongelooflijk veel prachtige ideeën begraven die de wereld leuker zouden hebben kunnen maken. Als de eigenaren ze maar hadden uitgevoerd tenminste.

Hoe meer mensen de 'slachtoffer-eigenaar-shift' maken, hoe meer mensen van hun eigen kracht uitgaan, hoe leuker de wereld wordt.

Erik is Sprout Member, jij ook?

Erik is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Bij Sprout zijn we idolaat van ondernemers en doen niets liever dan jou helpen groeien. Dat doen we met nieuws, achtergronden, trendverhalen, inspirerende interviews en praktische informatie. Bovendien zijn onze members zijn beter vindbaar dankzij het seo-vriendelijke profiel op de website, kunnen kosteloos een memberadvertentie plaatsen onder de 150.000 maandelijkse bezoekers van de website, ontvangen Sprout Magazine fysiek op de deurmat én krijgen toegang tot maandelijkse kennis- en netwerkevenementen. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan!

Ben je al lid en wil jij jouw bedrijf ook voorstellen aan het Sprout Netwerk? Stuur dan een mailtje naar members@sprout.nl.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!