'Wij zijn de Booking.com voor ingenieurs'

Sprout is een netwerk van ambitieuze ondernemers. Wekelijks stellen we er één aan je voor. Deze week Stef van der Zee, mede-oprichter van VIAD: 'Het is belangrijk dat je gelooft in je idee, maar staar je hier niet blind op.'

Wie ben je, en wat doet jouw bedrijf?

Ik ben Stef van der Zee (rechts op de foto), 40 jaar, zelfstandig ingenieur en samen met Timo Bralts medeoprichter van VIAD. Onze startup, is een soort Booking.com voor ingenieurs. Wij bieden de oplossing voor de veranderende ingenieursmarkt. Wij brengen freelancers en opdrachtgevers bij elkaar en zorgen zo voor de perfecte match tussen mensen en projecten.

In tegenstelling tot de detacheringsbureaus werken wij met transparante abonnementen. Dit betekent dat er geen sprake is van opslagen op uurtarieven. Hierdoor blijft er een eerlijk tarief over voor de professionals en de opdrachtgevers. Het contact tussen beide partijen vindt rechtstreeks plaats zonder onze tussenkomst. De inzet van detacheringsbureaus wordt zo overbodig.

Het is onze ambitie is om een landelijk platform te creëren waar alle ingenieurs van Nederland bij zijn aangesloten, of ze nu bij een bureau werken of als zzp’er. Hierdoor krijgt iedere opdracht de beste professionals en iedere professional de leukste klussen.

Wanneer en waarom ben je gaan ondernemen?

Na 15 jaar gewerkt te hebben bij een tweetal gerenommeerde, maar traditionele ingenieursbureaus vond ik het de hoogste tijd om echt te gaan ondernemen. Dit is nu drie jaar geleden. Vooral de laatste jaren merkte ik dat de traditionele ingenieursmarkt te maken heeft met grote uitdagingen. Zo veranderen de economie en arbeidsmarkt, stijgt het aantal zelfstandig ingenieurs nog ieder jaar en nemen slimme computers steeds meer werk over van ingenieurs. Dit alles terwijl er bij de ingenieursbureaus specialistische collega’s werkloos op de bank zitten.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?

Als ingenieur begeef ik mij in een vrij traditionele markt waar het verdienmodel nog vooral “uurtje factuurtje” is. De markt ziet dat ze meer moet samenwerken, meer gebruik moet maken van flexibel personeel en haar verdienmodel moet aanpassen, maar het wordt lastig gevonden om juist op de veranderingen in te spelen en te vernieuwen. Wij zien veel mogelijkheden en vernieuwingen in deze mooie branche.

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

Ik krijg er een enorme kick van om samen met ons team, dat begonnen is als een goed idee, door te laten groeien naar een echte booking.com voor ingenieurs. Ik vind het inspirerend om te zien hoe collega ondernemers van bedrijven zoals Coolblue, Booking.com en Drukwerkdeal het is gelukt om een vernieuwend concept neer te zetten in een traditionele markt.

Waarom ben je lid geworden van het Sprout Netwerk?

Zowel voor mijzelf als voor ons bedrijf ben ik altijd op zoek naar inspiratie, nieuws en exposure. Sprout is een netwerk waar al deze drie elementen samenkomen en dat maakt Sprout voor ons zo aantrekkelijk. Naast de informatieve nieuwsbrieven en website zijn de events voor ons een mooie gelegenheid om contacten te kunnen leggen met andere ondernemers van het Sprout netwerk.

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Het is belangrijk dat je gelooft in je idee, maar staar je hier niet blind op. Praat met je (toekomstige) klanten en luister echt naar waar zij behoefte aan hebben en pas je plannen en propositie daar zo nodig op aan. Verzamel mensen om je heen die je kunnen aanvullen, maar waar je ook lol mee kunt hebben!

Waar kunnen andere Sprout members jou mee helpen?

We staan open voor positieve en kritische feedback. Ons model is, naast de ingenieursbranche, schaalbaar naar verschillende andere branches; denk bijvoorbeeld aan zorg, finance, automotive of onderwijs. Wij zoeken nog een enthousiaste ondernemer met een enorm netwerk binnen één van die branches die samen met ons de volgende stap wilt gaan zetten. Interesse? Neem dan contact met ons op. Daarnaast kunnen wij Sprout members die werkzaam zijn binnen de ingenieursbranche een gratis abonnement van drie maanden aanbieden. Geïnteresseerden kunnen ons een mail sturen!

Stef is Sprout Member, jij ook?

Stef is lid van Sprout, hét netwerk van ambitieuze ondernemers. Bij Sprout zijn we fan van innovatieve, ambitieuze ondernemers en doen niets liever dan jou helpen groeien. Dat doen we met nieuws, achtergronden, trendverhalen, inspirerende interviews en praktische informatie.

Bovendien zijn onze members zijn beter vindbaar dankzij het seo-vriendelijke profiel op de website, kunnen kosteloos een advertentie plaatsen onder de 150.000 maandelijkse bezoekers van de website, ontvangen Sprout Magazine fysiek op de deurmat én krijgen toegang tot maandelijkse kennis- en netwerkevenementen. Voor slechts 99 euro per jaar ben je lid. Waar wacht je nog op? Meld je nu aan!

Ben je al lid en wil jij jouw bedrijf ook voorstellen aan het Sprout Netwerk? Stuur dan een mailtje naar members@sprout.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!