Michiel Mol: ik ben geen rijkeluiszoontje

Ondernemersnieuws vandaag: het riante salaris van Oracle-oprichter Larry Ellison, Michiel Mol over de verkoop van Lost Boys en waarom Kickstarter ondernemers van zijn site 'kickt'.

1. Michiel Mol over Lost Boys en Spyker

Vorige week meldden we dat reclamebureau Lost Boys door het Franse concern Publicis wordt overgenomen. Medeoprichter Michiel Mol houdt aan de overname ongeveer 55  miljoen euro over, lezen we vandaag in het Financieele Dagblad. "Dat vind ik een mooie opbrengst", zegt hij tegen de krant. Ook geeft hij commentaar op zijn mislukte investeringsavonturen, zoals zijn deelname in Spyker in 2006, waar hij 30 miljoen euro mee verloor. "Had ik maar naar mijn vader geluisterd en me meer in de cijfers verdiept." De krant schetst het beeld van een rijkeluiszoon die van het ene mislukte avontuur naar het andere hobbelt. "Met Lost Boys, mijn Formule 1-team en tegenwoordig met ruimtevaartonderneming Space Expedition Corporation bewijs ik het tegendeel."

2. 'Oprichters van Sandd spelen Ponzi-spel' 

Volgens Quote hebben Pieter Klapwijk, Henk Riemens en Wim van Elswijk, de drijvende krachten achter investeringsmaatschappij Trimoteur, mede-investeerders in postbezorger Sandd misleid. Het drietal, dat in 1999 de TNT-uitdager oprichtte, zou in totaal een rekening van 65 miljoen euro 'open hebben staan' bij enkele tientallen financiers, waaronder Peter Paul de Vries. Een groot deel van het investeringsgeld werd volgens Quote niet in de groei van het bedrijf gestoken, maar verdween via managementfees in eigen zak. Opmerkelijk detail: Klapwijk is tevens professor aan Nyenrode Business Universiteit. Lees meer over het ondernemersverhaal van Sandd op Sprout.    

3. Hof van Saksen maakt doorstart

Vrijdag werd het geldverslindende vakantiepark Hof van Saksen failliet verklaard. Landall Greenparks maakt echter bekend dat het de huur en exploitatie van de 600 Drentse luxeboerderijen zal overnemen. Een Utrechtse investeerder neemt het vastgoed over. Het Hof van Saksen is in 2005 bedacht door ondernemers Geert en Hans Ensing. De projectontwikkelaars gingen begin deze zomer al failliet. Ook hebben veel particuliere investeerders geld verloren. Het park gaat volgens Landall Greenparks binnenkort weer open.

4. Kickstarter 'schopt' ondernemers eruit   

Het Amerikaanse Kickstarter begint te zuchten onder zijn eigen succes. Op de site kun je aan startende ondernemers donaties doen in ruil voor een product dat ze dan mede met jouw geld zullen produceren. De crowdfundsite wordt echter overladen door consumenten die denken leuke kortingen te kunnen scoren. Gevolg: het trekt een hoop verkeerde ondernemerstypes aan die denken snel geld te kunnen scoren. In een paniekreactie is Kickstarter nu iedereen die ook maar de schijn wekt een 'copycat' te zijn er vanaf aan het knikkeren. Wired maakt er melding van in een artikel en laat zien hoe sommige ondernemers er de dupe van zijn. 

5. Fatboy ontwikkelt oplaad kussen voor Nokia

Gaat dit de smartphone oorlog beslechten? Stoer is het in ieder geval wel. Nokia had een nog 'bijzonder hoesje' nodig voor de Lumia 920, het nieuwe vlaggenschip van de telefoonfabrikant. Het Nederlandse bedrijf Fatboy, bekend van de zitzakken, heeft er een ontworpen waarmee de smartphone draadloos kan worden opgeladen. Fatboy werd eind vorig jaar benaderd door Nokia, begin dit jaar startte de samenwerking officieel. "Nokia heeft moeilijkheden gehad op de smartphonemarkt", vertelt Fatboy-ceo Patrick Wauters aan MT, met gevoel voor understatement. "Ze willen nu terug komen, niet alleen met telefoons, maar ook door onderscheidende accessoires aan te bieden."

6. Oracle-oprichter vult nog eens goed zijn zakken

Larry Ellison, de ceo en oprichter van het roemrijke Oracle, keerde zichzelf 96,2 miljoen dollar aan salaris uit in 2011, een stijging van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Forbes zette hem eerder al als zesde op de lijst van rijkste mensen in de wereld en derde op de lijst van rijkste Amerikanen (na Bill Gates en Warren Buffet). Hij zou 41 miljard dollar vermogen hebben. Nu is niet iedereen even content over die rijkelijke zelfbeloning. Want Oracle doet het de laatste tijd helemaal niet zo goed. De softwareleverancier heeft volgens sommigen de cloud-boot gemist en kampt met een moeizaam proces om het businessmodel om te gooien. Meer erover op Follow the Money. 

7. En dan dit: Minder Chinese miljardairs

Voor het eerst in zeven jaar is het aantal superrijken in China gedaald. Waren er in 2011 nog 261 personen met meer dan 1 miljard dollar in kas, nu zijn dat er 10 minder. Het Chinese blad Hurun presenteert jaarlijks een lijst met de 1.000 rijkste Chinesen. Wie het meeste geld heeft? Zong Qinghong, de topman van drankenconcern Wahaha Group, voert met een geschat vermogen van 12,6 miljard dollar (9,7 miljard euro), de lijst aan. Meer hierover? Les erover op de site van De Standaard.

Tot zover de Sprout update van 25 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?