Microsoft wil jouw bedrijf veroveren met een gratis Slack-rivaal

Microsoft Teams

Microsoft begrijpt eindelijk wat er nodig is om Slack zenuwachtig te maken: een gratis versie van Teams, het chat-programma dat Slack nu in sommige opzichten voorbijstreeft.

Met Slack creëerden oprichters Stewart Butterfield en Cal Henderson in 2013 zo'n beetje een nieuwe markt voor zichzelf. De chat-app groeide naar momenteel 8 miljoen dagelijkse gebruikers in 500.000 bedrijven. Drie miljoen gebruikers (70.000 bedrijven) betalen maandelijks voor meer opslag en extra functies. 

Die groei was voor Microsoft genoeg aanleiding om in 2016 met Teams een eigen Slack-kloon op te tuigen. Puntje van aandacht: Teams was alleen te gebruiken voor abonnees van kantoorpakket Office 365. 

Remmen los

Die beperking lijkt vooral de groei bij kleinere bedrijven, tevens de oorspronkelijke doelgroep van Slack, tegen te houden. Teams kwam tot op heden niet verder dan 200.000 bedrijven.

Maar deze week gingen alle remmen los bij Microsoft. Vooral om meer mkb'ers te bereiken is Teams voortaan net zo gratis als Slack. Met een paar kleine verschillen, zoals een maximum van 300 gebruikers (Slack heeft officieel geen maximum) per account. 

Maar Teams heeft een paar voordelen, zoals een onbeperkt aantal terug te zoeken berichten, wat bij Slack op 10.000 stuks ligt. Ook geeft Microsoft met Teams 10 Gigabyte gratis opslag weg, plus 2 Gigabyte per individuele gebruiker, waar Slack het op 5 Gigabyte houdt. Teams laat groepen gratis (video)bellen, iets wat bij Slack alleen voor betalende gebruikers is weggelegd. Net zoals Slack is Teams te koppelen aan zo'n 140 veelgebruikte diensten zoals Trello en Evernote.

De (goedkoopste) betaalde versie van Teams kost 4,20 euro per gebruiker per maand, maar is alleen als jaarabonnement af te nemen. Slack vraagt 6,25 euro voor zijn betaalde versie.

Een nieuwigheidje van Teams is de optie om tijdens een videogesprek de achtergrond te vervagen, wat van pas kan komen voor thuis- of café-werkers die hun omgeving liever voor zichzelf houden:

Voor internationale teams integreert Microsoft verder zijn vertaaltechnologie, waarmee gebruikers hun zinnen realtime kunnen laten vertalen. Die functie is er in eerste instantie alleen voor betaalde gebruikers, maar moet later landen in de gratis versie. Voice-assistent Cortana maakte al deel uit van Teams. Betaalde gebruikers kunnen hun video's tot slot opslaan en laten transcriberen, wat teksten oplevert die ook weer doorzoekbaar zijn.

Doelgroep

(Geen) overname
Microsoft overwoog twee jaar geleden naar verluidt een bod van 8 miljard dollar op Slack. Maar medeoprichter Bill Gates en ceo Satya Nadella vonden het een beter idee om voort te bouwen op Skype, het communicatieplatform dat Microsoft 5 jaar daarvoor had gekocht voor 8,5 miljard dollar.

Het mag duidelijk zijn dat Microsoft alles uit de kast trekt om Slack bij te benen, zoniet voorbij te streven (al zou Slack-oprichter Butterfield zeggen: It's not the features that matter). Maar de groei van Teams hoeft niet per se ten koste te gaan van Slack, wiens trouwe gebruikers nog altijd maar een fractie zijn van de totale potentiële markt. Microsoft en Slack zullen wel stevig armpje moeten drukken om de harten en portemonnees van corporates te veroveren. een doelgroep waar Slack momenteel fors op inzet.

Ondertussen timmert ook Facebook aan de weg met Slack-alternatief Workplace. Volgens Facebook bereikte die dienst afgelopen oktober 30.000 bedrijven. Ook Stride (was: HipChat) en Hangouts Chat (Google) blazen hun partijtje mee op de digitale werkvloer. 

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl