5 tips om effectiever te werken terwijl je reist

De tijd die je doorbrengt in een trein of vliegtuig kan de meest productieve werktijd van je dag zijn. Om dat voor elkaar te krijgen heb je wel een kleine voorbereiding nodig. 5 tips om effectiever te werken terwijl je onderweg bent.

Een bekend probleem: je reistijd inplannen om je af te sluiten en stevig door te kunnen werken om er op je bestemming achter te komen dat je niets hebt gedaan. Of de trein nu te vol zit, waardoor je moet blijven staan of dat je rekende op een bestand dat nog thuis blijkt te liggen; er zijn nogal wat mogelijke vertragers.

5 tips om deze tijd effectiever door te brengen: 

1. Plan vooruit

Zeker bij langer durend vervoer is een to do-lijst voorbereiden cruciaal. Zorg dat de lijst zo is opgebouwd dat je deze logischerwijs af kunt krijgen. Stem de taken ook af op de ruimte die je hebt: zit je in het vliegtuig en investeer je in business class? Dan kun je er rustig vanuit gaan dat je de ruimte hebt om op je laptop te werken. Maar in de trein tussen Eindhoven en Utrecht tijdens de spits is de kans om je laptop uit te kunnen klappen een stuk minder groot.

2. Ben voorbereid om wifi-loos te werken

Ga ervan uit dat je geen internet hebt. Dus controleer dat je bestanden op je computer staan en je programma’s ook werken zonder actieve wifi-verbinding. Ondanks dat steeds meer vervoerders draadloze internet aanbieden, blijken deze verbindingen vaker dan eens te traag om goed mee te werken of überhaupt niet in de lucht te zijn.

3. Minimaliseer onderbrekingen

Met alle bestanden offline, heb je ook geen internetverbinding nodig als deze er wél is. Dat scheelt je gelijk een hoop onderbrekingen aan binnenkomende e-mails en whatsapp-berichten.

De belangrijkste onderbrekingen komen van je fysieke omgeving. Of het nu gaat over de huilende baby naast je of het zeurende kind drie rijen verderop. Een eenvoudige manier om minder onderbroken te worden is door niet direct aan het gangpad te gaan zitten.

Door aan het raam te gaan zitten heb je minder last van de buren die opstaan of gaan zitten en kun je dus makkelijker doorwerken. Als je snel last hebt van geluid in je omgeving kun je er ook voor kiezen om geluiddempende oordoppen mee te nemen. 

4. Stap als laatste het vliegtuig in

In de rij gaan staan om plaats te nemen op je eigen stoelnummer, dat is helemaal niet handig. Wanneer je met een maatschappij vliegt die je een eigen locatie in het vliegtuig heeft gegeven, dan kun je het beste zo laat mogelijk instappen. Terwijl je mede-reizigers in de rij staan en zich erover opwinden dat de mensen voor hun zo langzaam gaan kun jij een paar meter verderop nog rustig doorwerken. 

Als dan de last call komt stap je in en heb je ook geen last van buren die nog bezig zijn om hun koffers weg te stoppen en daarbij de neiging hebben om tegen je aan te stoten. 

Wanneer je in de trein stapt en moet rennen voor een zitplek geldt natuurlijk  precies het tegenovergestelde. 

5. Ontspan

Net als bij werken op kantoor geldt: een pauze op zijn tijd zorgt ervoor dat je langer door kunt blijven werken. Dus neem een boek mee of geniet even van het uitzicht en ga dan volledig opgeladen weer verder met werken. 

Via inc.com

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!