Modesite Michiel Muller in zee met Sanoma

Ondernemersnieuws vandaag: Michiel Muller houdt de hand op bij Sanoma, waarom je een slechte baas moet zijn en het startupadvies van Sequioa Capital. 

1. Michiel Muller in zee met Sanoma

Michiel Muller en Marc Schröder stapten vorig jaar 'in de mode'. Eerst was er de online modecommunity Fashiolista, later volgde een investering in modeveiligsite Vault79. Het laatst genoemde project krijgt nu een impuls. Sanoma Ventures heeft een onbekend bedrag in de luxe overstock van de Tango/Route Mobiel-ondernemers gestoken. De samenwerking zou zijn voortgekomen uit een actie voor Grazia, een glossy van Sanoma. Ook Joost van der Klooster (investeerder Vonq) blijft er volgens Sanoma nog steeds bij betrokken. 

2. Een slechte baas produceert goede ondernemers 

Nederland heeft meer ondernemers nodig? Gooi alle empathie richting je mensen overboord, wees een hork. Slechte werkgevers zijn namelijk een geweldige inspiratiebron voor werknemers om een eigen bedrijf te starten, zo schrijft de Belgische zakenwebsite Express, die zich weer beroept op een onderzoekje van Harvard Business Review. 70 procent van alle succesvolle ondernemers bedacht hun ondernemingsplan namelijk terwijl ze voor iemand anders werkten. 

3. Groeigeld voor goudzoekers

Steven van Zutphen won vorig jaar de FDYE Award met Magpie Polymers. De Frans-Nederlandse waterzuiveringsstartup, die belooft onder meer goud uit afvalwater te kunnen filteren, ondervond echter moeite om het nodige groeikapitaal op te halen. De ondernemer heeft uiteindelijk 500.000 euro weten los te peuteren bij een venture capitalist. Daarmee moet het filtersysteem zijn weg naar de markt vinden. De potentie is groot, zegt het Financieel Dagblad, die over de deal bericht. 

4. Ondernemers nog onbekend met Flex-bv

Vanaf 1 oktober gaat het nieuwe bv-recht van kracht. Dan wordt het mogelijk om onder meer een zogeheten Flex-bv op te richten. Wat de nieuwe wet inhoudt, is bij veel ondernemers nog onbekend, zo blijkt uit een onderzoekje van de Kamer van Koophandel. Lees er meer over op Nuzakelijk of lees het advies van Sprout-expert Jurjen van Daal over hoe je nu al kunt profiteren van een Flex-bv. 

5. Sequoia heeft geld te verbranden!

Dat er sprake is van een techbubbeltje in Silicon Valley moge duidelijk zijn. Want nu begint zelfs de gewilde investeringsmaatschappij Sequoia Capital, bij monde van Jim Goetz, te roepen dat het zijn geld niet kwijt kan. Althans, dat is een vrije vertaling van wat hij op Techcrunch Disrupt had te vertellen. Advies van Goetz: focus je op softwareontwikkeling voor grote bedrijven. Die hebben een gezamelijke 'spend' van 500 miljard dollar per jaar. Er wordt volgens hem nog lang niet voldoende aan die vraag voldaan. Meer op Business Insider.

6. Waarom je nu contrair moet denken

Dit nieuws zal niet als een verrassing komen. De voordurende economische en financiële crisis is moordend voor de innovatiedrift van bedrijven. Altijd goed om het uit monde van een belangrijke internationale instantie te horen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde donderdag een rapport waaruit blijkt dat landen minder aan onderzoek en ontwikkeling spenderen. Mooi om in het formatieoverleg mee te nemen.

7. En dan dit: geen crisis bij Ferrari 

Wie nog een Ferrari wil kopen, moet er echt snel bij zijn, want de bekende Italiaanse sportwagens gaan nog steeds als warme broodjes over de plank. Dat meldt Ferrari bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Het bedrijf boekte ondanks de economische crisis een recordwinst. Kijk voor de cijfers op Nuzakelijk.

Tot zover de Sprout update van 14 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?