Nederlandse startups in Big Apple; Miljardenovername online poker

7 need to knows maandag

Ondernemersnieuws vandaag: Nederlandse startups laten zich zien in New York, Brabantse bedrijvenopkoper slaat weer toe en megadeal in online poker. 

1. NL-Startups in Big Apple

De Nederlandse startups Screen6, Dwillo en Chordify zijn door Amerikaanse investeerders uitgeroepen tot winnaars van de pitchwedstrijd die deel uitmaakt van NYC Startup Bootcamp. Dat jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door het Nederlandse consulaat in New York, dat in totaal 11 Nederlandse startups naar The Big Apple haalde om zich te presenteren. Behalve de pitchwedstrijd gaan de Hollandse starters langs bij onder meer Google en Kickstarters.

2. Bedrijvenopkoper stort zich op petflessen

De Brabantse opkoper van sluitende bedrijven Dick Uittenbogert laat weer van zich horen. Hij neemt voor enkele miljoenen euro’s de boedel over van de failliete petflessenfabrikant Constar in Zevenaar. Uittenbogert, ceo van UTB Industry, werd in 2011 beroemd met de overname van de oude Opel-fabriek in Antwerpen. In 2012 zorgde UTB voor een doorstart van de failliete aluminiumfabriek Zalco in Vlissingen.

3. Starbucks vergoedt studie

Enkele duizenden Starbucks-medewerkers in de VS krijgen 2 jaar studiegeld van het koffiebedrijf, zodat zij tussen het koffiemaken door online een bachelorsdiploma kunnen halen. ’Er is geen twijfel over mogelijk dat ongelijkheid in dit land een situatie heeft gecreëerd waarbij vele Amerikanen achterop raken’, zegt ceo Howard Schultz over de gedachte achter het Starbucks College Achievement Plan.

4. Europese familiebedrijven voelen zich goed

70 procent van de Europese familiebedrijven is optimistisch over de toekomst, blijkt uit een onderzoek van de brancheorganisatie European Family Businesses en KPMG. De ondernemers komen vooral makkelijker aan geld: 81 procent zegt geen problemen te hebben met financiering, tegen 51 procent een half jaar geleden. Ook is nog maar 11 procent van de ondernemers van plan om banen te schrappen, tegen 23 procent in december.

5. Chauffeurs worden 'snelwegnomaden' 

Grote opdrachtgevers als Ikea, Shell en Unilever laten Oost-Europese chauffeurs soms maanden achter elkaar in hun voertuigen leven, meldt FNV. Transporteurs schenden volgens de bond rij- en rusttijden en maken de chauffeurs zo tot ’snelwegnomaden’. ’De Nederlandse chauffeur in loondienst is ingeruild voor een goedkope Oost-Europese chauffeur, die vaak ook nog eens schaamteloos wordt uitgebuit'', zegt Edwin Atema van de 'nalevingspolitie' van FNV. 

6. Miljardendeal in pokerland 

Het bedrijf achter online pokerspellen PokerStars en Full Tilt Poker is voor 3,6 miljard euro overgenomen door het Canadese Amaya. Met de overname wordt Amaya ’s werelds grootste beursbedrijf op het gebied van online gaming, schrijft het in een persbericht.

7. En dan dit: Dure overwinning Nederland 

De 5-1 overwinning van Nederland op Spanje heeft een aantal ondernemers, die korting beloofden voor elk Nederlands doelpunt, aardig op kosten gejaagd. Zo verkocht een Groningse modewinkel zaterdag al zijn schoenen met 50 euro korting, moest een winkeleigenaar uit Leidschendam toekijken hoe zijn kleding met 50 procent korting werd weggegrist en waren fotoreportages bij een fotostudio in Roosendaal ineens 60 procent goedkoper. 'Bij de 5-1 dacht ik shit, nu gaat het morgen erg druk worden’, zegt een van de ondernemers.

Tot zover de Sprout update van vrijdag 13 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl