Netwerken voor verlegen mensen

Voor de een is het een fluitje van een cent, anderen beginnen al te zweten als ze er aan denken: netwerken. Gelukkig kunt u het leren met deze tips speciaal voor de verlegen ondernemer.

Begin klein

Voelt u zich geïntimideerd door vreemden? Begin dan met netwerken met uw familie en vrienden. Met hen kunt u uw netwerktechnieken aanscherpen, zodat u zekerder wordt over uw mogelijkheden. Bent u door uw vrienden en familie heen? Neem dan eens contact op met uw oud-klasgenoten. Via de diverse netwerksites heeft u het eerste contact zo gelegd.

 

Zeg nooit meer sorry

Introverte mensen en onervaren netwerkers verontschuldigen zich vaak wanneer zij een ander om een gunst vragen. Zij denken dat ze de tijd van een ander niet waard zijn. ‘Sorry zeggen' getuigt van weinig professionaliteit en zelfvertrouwen. U hoeft u niet te verontschuldigen wanneer u om hulp vraagt. Wie weet kunt u op een dag iets terugdoen.

 

Luister naar uw instinct

Mensen zijn geprogrammeerd als sociale, communicatieve dieren. In zijn boek How to Win Friends and Influence People (1936) ontsluiert  Dale Carnegie  het proces van vrienden maken met vreemden. De volgende vijf punten kunnen u helpen dat proces ook voor u te versnellen.

 

  • Glimlach maak u niet te druk over het netwerken an sich. Glimlach naar de mensen. U bent zo veel beter benaderbaar.
  • Stel een vraag wanneer u zich in een gesprek wilt mengen, is het handig om een vraag te stellen wanneer u door hebt waar het gesprek over gaat. Zeker voor verlegen mensen is dit veel makkelijker dan een gesprek verstoren met een eigen mening.
  • Luister mensen praten graag over zichzelf. U misschien niet, u houdt liever uw mond dicht. Maak daar gebruik van. Luister met oprechte interesse en uw gesprekspartner zal u waarderen.
  • Business card draag ze altijd bij u. Na afloop van een goed gesprek is het een effectieve manier om uw naam achter te laten.
  • Onthoud namen mensen horen graag hun eigen naam. Wanneer u de naam van uw gesprekspartner noemt voelt die zich meer op zijn gemak, alsof u hem echt kent en vice versa.

 

Wees uzelf

Denk niet dat u ineens extravert de toffe bink uit moet hangen om te netwerken. Een beetje meer pit dan gewoonlijk is wel nodig, maar blijf authentiek.

 

Koester uw passies

Beperk uw netwerkactiviteiten niet alleen tot borrels op uw werkgebied. Praat ook eens met mensen op uw sportclub of een andere vereniging waar u mensen ontmoet die van dezelfde dingen houden als u. Praat ook gerust over uw persoonlijke passie tijdens zakelijke netwerkevenementen. U  komt dan het beste tot uw recht als persoon. Vraag ook aan uw gesprekspartners wat zij doen in hun vrije tijd.

 

Vraag om introducties

Verlegen mensen zoeken op een feest één persoon uit en blijven daar de hele avond aan plakken. Vraag deze persoon ook eens u voor te stellen aan een andere aanwezige. De drempel is zeker lager dan zelf op anderen afstappen.

 

Wees gul

Soms denken verlegen mensen dat zij niets te bieden hebben - een baan, een contact -.  Zij vergeten dat zij wellicht geen direct materiaal te beiden hebben. Oprechte interesse tonen of mensen complimenteren is echter ook een gift die gewaardeerd wordt. Wees er gul mee, u krijgt er veel voor terug.

 

Wees voorbereid

Bedenk voor u naar een netwerkbijeenkomst gaat wat u voor antwoorden kunt geven op vragen van anderen. Zo voorkomt u dat u met uw mond vol tanden staat en kunt u in een keer uw punt maken zonder dat u, met lange twijfelpauzes, ruimte geeft om u te onderbreken.

 

Doe wat u belooft

Als u beloofd heeft om bijvoorbeeld een handige website door te mailen naar iemand die u heeft ontmoet, moet u dit absoluut doen. Het geeft uw nieuwe contact het vertrouwen dat u zich aan uw woord houdt.

 

Wees niet bang voor een blauwtje

U zult mensen tegenkomen die u niet kunnen of willen helpen. Neem het niet persoonlijk op.

 

Neem risico

Spreek vooral ook mensen aan waarvan u niet direct weet of zij iets voor u kunnen betekenen. Niet alleen oefent u uw conversatietechnieken, u weet maar nooit voor welke verrassingen u komt te staan.

 

Vraag hulp

Durft u het, ondanks bovenstaande tips, nog steeds niet aan? Dan is het verstandig om een therapeut te spreken, zoals een psycholoog.

 

Lees het uitgebreide (Engelstalige) artikel op www.cio.com.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!