Constance Scholten (Slingshot Ventures): ‘Diploma’s interesseren mij niet’

Al is ze nog maar 31 jaar, Constance Scholten heeft al een indrukwekkende carrière doorgemaakt. Ze beleefde successen als ondernemer, was commercieel directeur bij TravelBird en is nu investeerder bij het opkomende Slingshot Ventures. Van haar moeder leerde Scholten dat je met hard werken alles kan bereiken.

Fotografie: Maartje Geels.

Never stop learning
In de serie Never stop learning vertellen bekende Nederlandse ondernemers hoe zij blijven leren. Dit is de laatste aflevering uit deze serie.

Toen Scholten nog maar 19 jaar oud was, zei ze al dat ze investeerder wilde worden. Nu, op 31-jarige leeftijd, is haar droom in vervulling gekomen. Begin dit jaar werd ze directeur bij investeringsfonds Slingshot Ventures, bekend van deelnemingen in fietsenbedrijf VanMoof, scheermerk Boldking en recruitmentbedrijf Wonderkind.

Jarenlange ervaring met financiën heeft Scholten nog niet, maar dat staat haar niet in de weg. Ze is een ware autodidact. Studeren liet ze grotendeels voor wat het was en ze begon al op 19-jarige leeftijd te ondernemen. Ze gooide daarna hoge ogen als commercieel directeur van TravelBird en als oprichter van social media-startup Camarilla.

“Je bent continu aan het leren”, zegt Scholten als Sprout haar opzoekt op het ruim opgezette kantoor van Slingshot Ventures in Amsterdam-Zuid. “Op een bepaald moment wil ik bijvoorbeeld graag een corporate finance-cursus volgen, maar het examen hoef ik niet per se af te leggen. Het hebben van een certificaat vind ik überhaupt heel onboeiend.”

Favoriete film
Wonder van Stephen Chbosky. Het gaat over een jochie van 10 jaar dat een gezichtsafwijking heeft. Na enkele jaren thuisscholing gaat ie de brute wereld in, naar een echte school. Het is waanzinnig om te zien wat voor kracht mensen hebben. Mensen om je heen kunnen je je jezelf laten ontstijgen. Met werk gaat het precies zo. Met de juiste ondernemer ga je naar een ander niveau. Je bent continu bezig met iets groters dan jezelf.”

Ondernemerschap

Ook al staat Scholten nu op de loonlijst van een bedrijf, ondernemend blijft ze naar eigen zeggen wel. “Als ondernemer investeer ik ook in Slingshot. Stoppen met ondernemerschap zal me nooit gebeuren. Sterker nog, ondernemender dan meebouwen met straks twaalf bedrijven krijg je het niet.”

Slechts 5 punten haalde Scholten voor haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Het was mooi geweest met de boeken; Scholten begon liever een eigen bedrijf. Niet dat het haar ontbreekt aan ijver; al op haar 16e had Scholten haar VWO afgerond. Haar vriendinnen zijn uiteindelijk allemaal advocaat geworden, vertelt Scholten. Zelf begon ze op haar negentiende techklussen uit te voeren voor voormalig messagingdienst eBuddy en headhuntingbedrijf Parking IT. “Ik heb daar een heel gaaf netwerk opgebouwd van voornamelijk techondernemers. We deelden dezelfde mindset: wees altijd in beweging, ga vooruit en weet waar je naartoe wil.”

Montreal

Een van haar grootste levenslessen leerde Scholten al op 16-jarige leeftijd, toen ze na haar diploma-uitreiking een half jaar in het Canadese Montreal besloot te bivakkeren. Ze wilde er de Franse taal leren, aangezien de bevolking van de Canadese provincie Québec hoofdzakelijk Frans spreekt.

Mijn moeder zei: je wilde zelf naar Canada. Nu moet je hier doorheen

De eerste dag als 16-jarige in het verre Canada voelde Scholten zich erg onzeker. Ze belde haar moeder in tranen op. “Die zei: dit is wat je wilde. Je moet hier doorheen gaan.” Scholten besloot de raad van haar moeder op te volgen en het verblijf werd een succes. Scholten kwam er in contact met mensen van over de hele wereld en leerde un peu de français. “Mijn moeder is doof en is ondanks die handicap altijd erg succesvol geweest. Ze exporteert verzorgingsproducten naar wel honderdvijftig landen. Ze leerde me dat je alles kan bereiken, zolang je er maar keihard voor werkt.”

Camarilla

Hard werken was wat Scholten deed, en in 2015 leidde dat tot haar eigen social media-bedrijf Camarilla. In plaats van berichten met al je vrienden te delen zoals bij Facebook, kon je hier foto’s delen met maximaal vijftien mensen. Het idee ontstond toen ze op een avond in een hotelkamer in Duitsland bivakkeerde en haar Facebook-timeline bekeek. “Ik dacht: dit zijn helemaal niet de mensen die ik per se wil zien verschijnen. Ik zou het liefst alleen berichten van mijn meest dierbaren zien.”

Scholten verzamelde een goed team en vond een investeerder. “Die geloofde erin dat de wereld weer kleiner zou worden in plaats van groter. Wij begonnen vervolgens te bouwen. Het verdienmodel zou later wel komen. Toentertijd was zoiets nog een uitzondering, nu wordt het vaker begrepen.”

Favoriet boek
Sapiens van Yuval Noah Harari. Het gaat over menselijk gedrag, wat ik heel interessant vind. Ik lees heel veel boeken, bijna alleen maar managementtitels. Bij de meeste boeken die je openslaat, haal je er wel iets uit. Notities aan de zijkant maak ik niet. Wel ga ik vaak direct naar hoofdstukken die me interessant lijken.”

In 2017 fuseerde het bedrijf met inwerk-app Appical, dat de software van Camarilla kon integreren in diens applicatie. “Wij hadden technologie die zij heel graag wilden hebben en zij hadden het marketing- en salesapparaat dat wij nodig hadden”, zegt Scholten. Toch besloot ze na de oplevering van de eerste producten zelf uit Appical te stappen.

“Het was niet meer het kind dat ik was gestart”, verklaart ze. “Ik ben altijd omringd geweest door mensen die inspirerend zijn en gelden als een soort leermeesters, waardoor je waanzinnige dingen kunt doen. Die teamdynamiek, daar geloof ik in. Het was niet meer de juiste kamer om in te zijn. Nu zit ik wel weer in een waanzinnige kamer met mensen die veel beter zijn dan ik.”

Inspiratie

Haar collega’s bij Slingshot inspireren Scholten naar eigen zeggen behoorlijk. “Marco (Pieters, red.) en Tom (Kist, red.) zijn waanzinnig goed in dingen die ik nog lang niet beheers. In finance zijn ze mega doorgewinterd. Ze hebben zoveel kennis, zijn visionair en hebben goed zicht op dingen.”

Ik krijg proposities binnen vol visionaire ideeën 

Door haar werk voor Slingshot Ventures blijft Scholten bij over de laatste technologische ontwikkelingen. “We krijgen veel proposities binnen die we doornemen. Als investeerder duik je dan vaak net wat dieper in sectoren. Daar bouw je veel algemene kennis door op. Bovendien krijg je te maken met veel visionaire ideeën, die soms waanzinnig uitdagend zijn. Meegenomen worden in de eerste fase van deze bedrijven is dan heel gaaf.”

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!