Nieuwe investeringen voor Tudou

De Chinese videosite Tudou.com heeft weer een grote investeringsronde achter de rug. Het bedrijf gaat de opgehaalde 50 miljoen gebruiken om zelf content te produceren en zich meer te richten op mobiele apparaten. Een interview met mede-oprichter Marc van der Chijs.  

 

De Chinese videosite Tudou heeft 50 miljoen dollar opgehaald bij investeerders: 35 miljoen komt van Temasek Holdings uit Singapore, het overige deel wordt gefinancierd door bestaande investeerders. Met dit bedrag komt de totale investering in de videosite, sinds Tudou van start ging in april 2005, op 135 miljoen dollar. Dat is tot op heden de grootste investering in een Chinees online videobedrijf, aldus het bedrijf.

Groeimarkten

De nieuwe investering is bedoeld om twee groeimarkten uit te bouwen: eigen content, en het mobiele platform. “Ik zie vooral toekomst in het zelf produceren van video”, zegt Marc van der Chijs. De Nederlander richtte Tudou.com op samen met de huidige ceo Gary Wang, geeft tegenwoordig leiding aan de Aziatische tak van gamebedrijf Spil Games en is nog als commissaris betrokken bij Tudou. Hij omschrijft de videosite als een combinatie tussen YouTube, Hulu.com en HBO. “HBO was een televisiezender die films uitzond, maar heeft zich vanaf de jaren ’90 getransformeerd tot een bedrijf dat zelf televisieseries produceert.” 

Zelf content maken

Hierdoor is HBO een bekende merknaam geworden, en dat is precies wat Tudou ook wil bereiken, zegt Van der Chijs vanaf zijn Nederlandse vakantieadres. “Door zelf content te maken, kunnen we ons onderscheiden van de concurrent.” Volgende maand start de eerste online soapserie op Tudou.com, gericht op een jong publiek. Ondertussen zijn de opnames voor de tweede serie al bezig. De serie is speciaal gemaakt voor internet, maar inmiddels hebben verschillende buitenlandse televisiestations al interesse getoond. 

Product placement

De content verkopen aan televisiezenders is dus een logische stap, maar was niet de oorspronkelijke intentie en ook niet het geplande verdienmodel, zegt Van der Chijs. “Tot een jaar geleden draaiden we vooral op advertenties. Nu gaan we ook product placement doen in de serie. Zo werkt de hoofdpersoon in de eerste serie in een supermarkt, een ideale omgeving. Op deze manier kunnen we een groot deel van de investering terugverdienen.” 

Mobiel internet

Daarnaast gaat Tudou zich in de toekomst meer richten op de mobiele telefoon. Van der Chijs: “Wij geloven dat mobiel internet in China groter wordt dan internet via de computer, misschien al binnen twee of drie jaar. Daarom hebben we een deal gesloten met mobiele providers, bijvoorbeeld met China Mobile, de grootste partij in China.” Voor 6 RMB per maand, wat neerkomt op ongeveer 60 eurocent per maand, kunnen gebruikers onbeperkt video´s bekijken en uploaden op hun mobiele telefoon. “In China kennen ze geen flat fee, dus mensen durven niet zo snel video’s te bekijken op hun mobiele telefoon, uit angst voor de kosten. Op deze manier proberen we dat te ondervangen. We denken dat mobiel een grote revenue stream gaat worden voor ons.”

 

Lees  ook eerdere artikelen over Tudou en Marc van der Chijs:
 
Nederlandse ondernemer in gratie bij Chinese overheid
 
Tudou haalt miljoenen binnen

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!