100+ miljoen voor Body&Fit; Megaboete voor Airbnb-verhuurder in 020

Ondernemersnieuws: Ieren tikken meer dan 100 miljoen af voor Fries Body&Fit, Amsterdam legt 3 ton boete op aan Airbnb-verhuurder en Booking.com heeft 2 miljoen klaarliggen voor duurzame reisstartups.

1. Sportpoeders- en drankjes van Body & Fit naar Ieren

Body & Fit uit Heerenveen, verkoper van onder meer voedingssupplementen voor sporters en superfoods uit Heerenveen, wordt voor tientallen miljoenen euro’s overgenomen door het Ierse Glanbia, ook specialist in sportpoedertjes en -drankjes. De Ieren investeren in het bedrijf van Laurens Roelevink en Ilco Bos om versneld een netwerk van Europese webshops op te tuigen, meldt Emerce. Body & Fit had in 2016 een omzet van ruim 65 miljoen euro uit repen, shakes en superfoods, Glanbia maakt alleen bekend voor Body & Fit en een overname van een half zo kleine branchegenoot 181 miljoen euro te hebben betaald. Het zou dus goed kunnen dat de Nederlandse aankoop meer dan 100 miljoen euro heeft gevergd.

2. 'Geef zzp'ers meer zekerheden'

Zzp'ers en flexwerkers moeten meer zekerheden krijgen. Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico’s te nemen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag in een advies aan het kabinet. Nederland is volgens de WRR Europees koploper zzp-schap en tijdelijke contracten: bijna een derde van de werkenden heeft een tijdelijk contract of is zelfstandige zonder personeel. Te veel flexibilisering kan nadelen hebben voor de Nederlandse economie als daardoor minder scholing en innovatie plaatsvindt. In het bestaande sociale zekerheidsstelsel kunnen aanpassingen worden uitgevoerd gericht op het verminderen van de verschillen tussen vaste werknemers en flexibele werkenden, denkt de Raad.

3. Bedrijven juridisch in actie tegen Trumps inreisverbod

Ook juridisch raakt de poep nu behoorlijk de ventilator in de strijd tussen Amerikaanse bedrijven (vóór immigratie) en hun president Donald Trump (tijdelijk even tégen bezoek uit een lijstje met 7 landen). Inmiddels hebben Apple, Facebook, Microsoft, Twitter en 93 andere bedrijven zich gevoegd in een zaak die de staten Washington en Minnesota hebben aangespannen tegen het decreet van The Donald. Dat deden ze met een schriftelijk en hartstochtelijk pleidooi. "Immigrants make many of the Nation’s greatest discoveries, and create some of the country’s most innovative and iconic companies", aldus het stuk.

4. Booking.com deelt geld uit aan duurzame reisstartups

Booking.com begint een accelerator voor duurzame reisstartups. Voor het programma Booking.com Booster heeft de reisgigant 2 miljoen euro apart gelegd voor startups die zich kunnen inschrijven voor een drieweekse crash course. In juni pitchen ze vervolgens voor een grant van 100K tot 500K, plus zes maanden wekelijkse begeleiding door mentoren. Jazeker: het betreft een gift: Booking.com wil aandelen nog een positie in de board bij de duurzame deelnemers. Het wil alleen maar op de hoogte worden gehouden van de vorderingen die ze maken.

5. Amsterdam legt illegale Airbnb'er 3 ton boete op

De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van in totaal 297.000 euro opgelegd aan een woningeigenaar en sleutelbeheerder Iamb&b die samen elf appartementen verhuurden via Airbnb. Het Parool meldt dat de appartementen vaker werden 'gedeeld' dan de 60 nachten die de gemeente toestaat, waarna een boete van elf maal 13.5 K volgde, voor zowel pandeigenaar als bemiddelaar. Ondernemer Dirk Minnebo van Iamb&b is ervan overtuigd dat de verhuur legaal is en gaat de boete aanvechten. Hij wil verder nog niet reageren, omdat de procedure nog loopt.

6. En dan dit: Litouwen heeft zijn Tesla-fabriek al gebouwd - in Minecraft

We zouden het door de aandacht voor Netherlands/Belgium/Switzerland/Germany Second rage even vergeten, maar Tesla is ook nog steeds een grote Amerikaanse vis waarnaar verschillende Europese landen hengelen. Iedereen wil wel de 'Gigafactory' binnenhalen waar de autofabrikant zijn Europese modellen gaat assembleren, en na de internetcampagne  van Groningen, Friesland en Drenthe en Frankrijk, dat een onion seller minister naar Tesla stuurde, pakt Litouwen uit met Minecraft. Yup: de Balten zetten veertig Minecrafters aan het werk om alvast een fabriek te bouwen voor Elon Musk. Mooi gedaan:

 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 7 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.