1,2 miljoen voor Scoozy; Bluerise in surseance

Ondernemersnieuws: 1,2 miljoen euro voor Scoozy, Bluerise vraagt uitstel van betaling aan en alpaca’s veroveren Nederlandse dierenmarkt.

1. Marcel Boekhoorn verlaagt schuldenberg Hema

Ondernemer Marcel Boekhoorn is er met slim boekhouden in geslaagd de schuld van Hema met 103 miljoen euro te laten zakken. Boekhoorn zette de miljoenen aan leningen om in aandelen, die nu bestemd zijn voor Lion Capital. De vorige eigenaar van de retailer had Hema 750 miljoen euro geleend. Boekhoorn kocht Hema inclusief miljoenenschuld in oktober vorig jaar namens zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments. Nu staat hij voor de uitdaging om de enorme schuldenberg van Hema terug te dringen. Boekhoorn denkt er in dit kader ook over na om Hema-bakkerijen te verkopen.

2. Uitstel van betaling voor Bluerise

Het Delftse techbedrijf Bluerise heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd, meldt RTL Z. Bluerise wil duurzame energie uit de oceaan halen door middel van een turbine die stroom opwekt. Het financiële probleem wordt veroorzaakt doordat projecten waar het bedrijf aan werk kampen met vertragingen. Pogingen om een nieuwe investeerder te vinden, zouden te lang duren. Het in 2009 door Rémi Blokker en Berend Jan Kleute opgerichte bedrijf haalde meerdere prijzen op en naar eigen zeggen 400.000 euro aan overheidssubsidie. Afgelopen jaar haalde het bedrijf 650.000 euro op met crowdfunding.

3. 1,2 miljoen voor Scoozy

De Delfste mobiliteitsstartup Scoozy haalt 1,2 miljoen euro op om de productie op te schroeven en te internationaliseren. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Het bedrijf van Job van de Kieft produceert een elektrische scootmobiel, waarbij de Delftenaren veiligheid als uitgangspunt genomen stellen te hebben. De vernieuwde Scoozy heeft onder meer een actief remsysteem met intuïtieve besturing en sensoren, waardoor het voertuig niet uit de bocht vliegt. De investering komt van een groep bestaande investeerders en nieuwe informal investors. Een van hen is Onno Rombouts, voormalig ceo van Heineken in Roemenië.

4. Apple koopt elke 2 weken een bedrijf, aldus Cook

Apple koopt elke 2 tot 3 weken een nieuw bedrijf, zei Tim Cook maandag tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC. Het afgelopen half jaar kocht Apple volgens diens ceo twintig tot 25 nieuwe bedrijven. Apple kondigt niet alle overnames aan, omdat het dikwijls om kleinere bedrijven zou gaan. Apple zou vooral zoeken naar talent en intellectueel eigendom. “We kopen alles wat we nodig hebben en wat een strategisch doel dient”, zei Cook. Apple kocht afgelopen jaar de digitale tijdschriftabonnementenservice Texture.

5. Europa geeft Apple-opponent Daniel Ek zijn zin

De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek doen naar mogelijk machtsmisbruik van techgigant Apple. Spotify-oprichter Daniel Ek diende vorige maand een klacht in tegen het bedrijf van Tim Cook. Het onderzoek zou over enkele weken officieel aangekondigd worden, zo schrijft de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Ek beschuldigt Apple van machtsmisbruik, omdat het bedrijf aanbieders van betaalde apps in diens appstore 30 procent van het bedrag van iedere verkochte dienst moeten afdragen aan Apple. Ook zou Apple updates afkeuren en uitsluiten van een integratie met Siri, diens spraakassistent.

6. En dan dit: Alpaca is cashcow

De markt voor alpaca’s, de knuffelbare Zuid-Amerikaanse dieren, zit in de lift, meldt de NOS. Alpacaplaatjes passeren continu de revue op sociale media en momenteel zijn er wel 130 alpacaboerderijen in Nederland met minimaal tien alpaca’s. Liefhebbers kunnen hier ter betaling een rondje met de alpaca’s lopen en de dieren knuffelen. Er zouden al tweeduizend alpaca’s in Nederland rondhuppelen. Particulieren kunnen de dieren ook kopen, maar let op: alpaca’s zijn groepsdieren. Je koopt er dus niet één, maar een hele familie.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 7 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!