124.000 stellen runnen samen bedrijf; Nederlands bedrijf hackt Volkswagen en Audi

Sales

Ondernemersnieuws: 124.000 stellen hebben samen een bedrijf, weer 30 miljoen voor Shapeways en Nederlands bedrijf hackt Volkswagen en Audi.

1. 124.000 koppels in bedrijf

124.000 stellen hebben samen een bedrijf, becijfert het CBS. Dit komt het vaakst voor in de landbouw, waar 1 op de 3 bedrijven door een koppel wordt gerund, en in de horeca, waar 1 op de 4 bedrijven is in handen van fiscale partners. In nog eens 33.000 bedrijven is de ene partner werknemer in het bedrijf waarvan de andere partner eigenaar of directeur-grootaandeelhouder is. In 10.000 van deze bedrijven was de partner de enige werknemer van het bedrijf. Deze samenwerkingsvorm komt het vaakst voor bij financiële holdings en organisatieadviesbureaus, waarbij de partner meestal de enige werknemer is. In restaurants zijn naast de partner bijna altijd ook andere medewerkers werkzaam.

2. 30 miljoen voor Shapeways

De van oorsprong Eindhovense marktplaats voor 3D-printen Shapeways krijgt een kapitaalinjectie van 30 miljoen dollar. Het printplatform verwerkt momenteel 140.000 printopdrachten per maand voor consumenten en bedrijven waaronder games- en speelgoedmakers. De kapitaalronde wordt geleid door Lux Capital, dat vergezeld wordt door Union Square Ventures, Andreessen Horowitz en het Nederlandse INKEF Capital (de investeringstak van pensioenfonds ABP). Dezelfde vier geldschieters staken drie jaar geleden ook al eens 30 miljoen in het bedrijf. De Philips-spinoff van oprichters Peter Weijmarshausen, Robert Schouwenburg en Marleen Vogelaar verplaatste zijn hoofdkwartier in 2012 naar New York, maar heeft nog wel een vestiging in Eindhoven. 

3. Flickr verkocht aan SmugMug

Fotodeel- en bewaarwebsite Flickr wordt overgenomen door concurrent SmugMug. Flickr wordt verkocht door eigenaar Yahoo. Die probeerde de site van oprichters Stewart Butterfield (oprichter van Slack) and Caterina Fake (ook: Hunch, Findery) na de overname tevergeefs uit te bouwen tot een sociaal netwerk. Flickr claimt nog altijd 75 miljoen geregistreerde gebruikers en ruim 13 miljoen bezoekers per maand. Het noodlijdende Yahoo kwam vorig jaar voor 4,8 miljard dollar in handen van telecombedrijf Verizon. SmugMug wil Flickr nieuw leven inblazen, al houdt ceo Dan MacAskill zich nog op de vlakte over de precieze invulling. "Het klinkt gek dat een CEO niet geheel weet wat hij gaat doen, maar SmugMug hebben we ook niet vanuit een masterplan gebouwd.” 

4. Computest hackt Volkswagen en Audi

Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Computest heeft kwetsbaarheden ontdekt in de infotainmentsystemen van een Volkswagen en Audi. Onderzoekers van het bedrijf van Sprout-columnist Hartger Ruijs konden op afstand toegang krijgen tot het systeem van de auto’s. Zo kunnen kwaadwillenden meeluisteren met gesprekken die de bestuurder via een carkit voert, de microfoon aan- en uit zetten en het volledige adresboek en de gespreksgeschiedenis inzien. Computest publiceert de exacte inbraakmethode niet, mede omdat het lek niet via een simpele update te verhelpen is: getroffen auto’s moeten voor een firmware-upgrade terug naar de garage. Of dat gebeurt is nog niet bekend. Volkswagen (waar Audi onder valt) heeft het lek, dat door Computest al enkele maanden geleden werd gemeld, inmiddels wel erkend

5. Expat krijgt minder belastingvoordeel

De fiscale regeling voor expats wordt verkort van 8 naar 5 jaar, meldt het kabinet. Momenteel kunnen ondernemers expats maximaal 30 procent van hun inkomen belastingvrij vergoeden, als compensatie voor de extra kosten die zij hebben om in Nederland te komen wonen. Uit een steekproef blijkt volgens het kabinet dat 80 procent van de werknemers de regeling niet langer dan vijf jaar gebruikt. In het regeerakkoord was al vastgelegd dat de regeling zou worden verkort, nu is bekend dat dit per 1 januari zal ingaan. VNO-NCW is het er niet mee eens. "Dit maakt Nederland toch weer wat minder aantrekkelijk ten opzichte van andere landen en maakt het aantrekken van buitenlands talent niet makkelijker.”  

6. En dan dit: Apple-robot lust iPhones rauw

Maak kennis met Daisy, de net gedebuteerde robot die Apple helpt bij het recyclen van iPhones. Ondanks de noezige naam is Daisy meedogenloos: 'ze' ontleedt negen verschillende soorten iPhones met een snelheid van 200 mobieltjes per uur. De robot sorteert waardevolle materialen zoals kobalt en lithium van de batterij, goud en koper uit de camera en zilver en platina van de printplaat. Waarna Apple die materialen een tweede leven geeft. Ook Daisy zelf bestaat deels uit gerecycled materiaal van haar voorganger, sorteerrobot Liam

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 23 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!