1300 Nederlandse CFO's op lijst hackers; Lance Armstrong verdient miljoenen aan Uber

Privacy

Ondernemersnieuws: 1300 Nederlandse CFO's op hackerlijst, Slack aast op beursgang met waardering van 10 miljard en vroege investering in Uber levert ex-wielrenner Lance Armstrong miljoenen op.

1. Honderden Nederlandse CFO’s doelwit hackers

De gegevens van zeker 1300 Nederlandse financiële bestuurders staan op een lijst van hackersgroep London Blue. Dat zegt een analist van cybersecuritybedrijf Agari tegen het FD. De CFO’s op deze lijst worden benaderd in een ceo-fraude, waarbij hackers een CFO mailen met het verzoek geld over te maken namens de ceo. Vorige maand werd bekend dat Pathé Nederland op deze manier 19 miljoen euro kwijt was geraakt. Welke Nederlandse directeuren op de lijst staan of mogelijk al slachtoffer zijn geworden, houdt Agari geheim. Agari bemachtigde de lijst nadat de hackersgroep nota bene probeerde de cfo van het cybersecuritybedrijf op te lichten.

2. Slack aast op IPO met waardering van 10 miljard 

Chat-app voor bedrijven Slack mikt bij een beursgang komend jaar op een waardering van 10 miljard dollar, zeggen ingewijden tegen Reuters. In augustus haalde het bedrijf nog 427 miljoen dollar op, tegen een waardering van ruim 7 miljard dollar. Het bedrijf van Stewart Butterfield (die eerder Flickr oprichtte) heeft 8 miljoen dagelijks actieve gebruikers, waarvan ongeveer een derde betaald. Slack is een van de vele namen die waarvan in 2019 een beursgang wordt verwacht, waaronder ook Airbnb, big data-bedrijf Palantir en bezorgdienst Postmates.  

3. Omzet Moyee klimt naar 3 miljoen

Moyee, het duurzame koffiemerk van Guido van Staveren van Dijk, stevent dit jaar af op een omzet van 3 miljoen euro. Dat vertelt Van Staveren van Dijk in een interview met Sprout, waarin de ondernemer ook meldt dat een blockchain-experiment waar Moyee een jaar geleden mee begon succesvol verlopen is. Van Staveren van Dijk noemt de techniek, waarmee de hele (productie)keten van Moyee wordt bijgehouden, “zeer waardevol”. Moyee geeft sinds juni ook Moyee-Tokens weg, een crypto-munt die kopers van een pak koffie naar eigen keuze kunnen verzilveren met een korting, teruggeven aan het merk of direct storten aan een koffieboer in Ethiopië. 

4. Kamera Express koopt branchengenoot 

Fotowinkel Kamera Express neemt branchegenoot Foto Konijnenberg over, uitbater van webwinkels in 10 landen en 3 fysieke winkels in Nederland, België en Duitsland. Kamera Express (250 werknemers) heeft naast een webwinkel 18 eigen winkels. De nieuwe combinatie heeft een omzet 165 miljoen euro, meldt een medewerker van Vendis Capital, een private equity-investeerder die eerder dit jaar eigenaar werd van Kamera Express. Foto Konijnenberg (45 werknemers) draaide vorig jaar een omzet van 40 miljoen euro, met een nettowinst ruim 9 ton. 

5. Sneleentaxi haalt bijna half miljoen op

Sneleentaxi, een dienst waar taxibedrijven kunnen bieden op ritten, heeft 460.000 euro opgehaald via Symbid. De startup van Bram de Bruin, Jorrit van Wijk en Sven Braam probeert met een veilingsysteem het aantal lege taxi’s te verminderen. Klanten kunnen tot uiterlijk zes uur van tevoren een rit boeken. Via de eerdere startup van de week werden tot nu toe enkele honderdduizenden passagiers vervoerd, via een landelijk dekkend netwerk van 5000 taxi’s. De Utrechtse startup steekt het groeigeld onder meer in een nieuwe app die komend jaar moet verschijnen.  

6. En dan dit: Lance Armstrong verdient miljoenen met vroege Uber-investering  

Ex-wielrenner Lance Armstrong, die na dopinggebruik werd verbannen uit de sport, heeft miljoenen dollars verdiend met een vroege investering in Uber, blijkt uit een interview met CNBC. De Amerikaan maakte in 2009, een paar jaar voordat zijn dopinggebruik bekend werd, een onbekend bedrag over naar investeerder Chris Sacca. Die stak daarvan 100.000 dollar in het nog geen jaar oude Uber, dat destijds werd gewaardeerd op amper 3,7 miljoen dolar. De taxidienst van Travis Kalanick is inmiddels naar verluidt 120 miljard dollar waard. “Het redde mijn familie”, zegt Armstrong over de investering die volgens Bloomberg nu 20 miljoen dollar waard is.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 10 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl