1,4 miljoen voor startup Shleep; Windmolens EAZ Wind wél populair

Ondernemersnieuws: app-startup Shleep haalt 1,4 miljoen euro groeigeld op, windmolens EAZ wél populair bij Nederlanders en brexit-monster hijgt in nek ondernemers.

1. Startup Shleep haalt 1,4 miljoen op

Oud-Startup van het Jaar-genomineerde Shleep haalt 1,4 miljoen euro groeikapitaal op van onder meer venture capitalists Global Founders Capital en Health Innovations. Het in 2017 door Els van der Helm en Joeran Albers opgerichte bedrijf levert een app met een op maat gemaakt programma waarmee gebruikers hun slaapgewoonten kunnen verbeteren. Het groeigeld is bedoeld om het slaapplatform verder mee te ontwikkelen. Shleep heeft grote namen als de Huffington Post, Deloitte en Spotify als klanten, die de app aanbieden aan hun personeel. De startup meldt dat werknemers van B2B-klanten er beter door slapen en presteren.

2. Bedrijven niet goed voorbereid op brexit

Veel Nederlandse bedrijven zijn nog niet goed voorbereid op een eventuele no deal-brexit op 31 oktober, meldt het loket voor de Amsterdamse en Rotterdamse havens Portbase aan NU.nl. Alhoewel de Nederlandse havens hun digitale douaneoplossingen goed voor elkaar hebben, zijn er duizenden kleine bedrijfjes die moeilijk te bereiken zijn. Het is onduidelijk of deze groep, die goed is voor 5 tot 10 procent van het vervoer, alles goed heeft uitgeplozen. Pas dus op voor het brexit-monster! Dit is dan weer geinig: Facebook-groep Gezellig op het strand de Brexit kijken gaat viral. Ben je erbij? Wij citeren: “Met Hollandse chips, Franse wijn en Duits bier in een strandstoel naar Groot Brittannië kijken wanneer het wakker wordt als gesloten inrichting.”

3. Giggers grijpen minder snel naar de fles

Een nieuwe studie van Insead waarover het Financieele Dagblad bericht, werpt een ander licht op de gig economy, bekend van Deliveroo en Uber. Ook al worden giggers, tsja, financieel nogal uitgeknepen, ze zouden tevredener zijn over hun geestelijke gesteldheid dan werknemers met een contract dat zijn. Ook zouden ze minder vaak naar de fles grijpen. Hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen nuanceert de resultaten wel in het FD: “Veel kluswerkers, zoals studenten, werken een paar uurtjes per dag. Het welbevinden hoeft niet alleen te maken te hebben met de aard van het werk, maar met het feit dat je relatief weinig werkt en geen baas in je nek hebt hijgen.”

4. Windmolens scaleup EAZ Wind vallen wél in de smaak

Oud-challenger EAZ Wind doet goede zaken in Groningen, meldt het NRC. Hun kleine, stille houten windmolens zijn een hit in de provincie, waar men tegen reguliere windmolens meermaals in protest kwam. De 4 jaar oude scaleup van oprichters Sjouke Ritsema, IJssebrand Ziel, Bart Claessen en Bart Duivenvoorden plaatste al 270 windmolens in Nederland, waarvan 230 in Groningen. Ook installeerde het concern een tiental windmolens in Duitsland en België. De heren hebben momenteel vijftig medewerkers op de loonlijst staan en hebben twee fabrieken.

5. Amerikaanse bedrijven stellen aandeelhouders niet langer centraal

Ceo’s van 181 grote Amerikaanse bedrijven besluiten zich voortaan niet meer slechts te laten leiden door winstmaximalisatie voor aandeelhouders. Ook werknemers, klanten en de maatschappij zijn voortaan óók van belang, stellen zij in een ondertekende brief van ondernemingssclub Business Roundtable. Onder de ceo’s bevinden zich Tim Cook (Apple) en Jeff Bezos (Amazon). Tot dusver keken de bedrijven in tegenstelling tot Europese ondernemingen puur naar het belang van aandeelhouders. Of ze hun beloften waar zullen maken, valt nog te bezien: van Amazon werd maandag bekend dat het platform een Franse digitaks van 3 procent doodleuk doorberekent aan verkopers op het platform.

6. En dan dit: ‘All female’-festivals in opkomst

Het is een probleem in de festivalbranche: op de podia staan doorgaans maar weinig vrouwelijke artiesten. Jammer, vinden activisten die wijzen op de inspiratiekracht die entertainers hebben op hun publiek. Het aanbod aan vrouwelijke artiesten is echter te klein, reageren de meeste festivalondernemers. Sommigen stellen een vrouwenquotum op, maar of selecteren op gender in plaats van artistieke prestaties de kwaliteit ten goede komt, is maar zeer de vraag. Activisten staan echter niet stil: wereldwijd is er dit jaar een opkomst van zogeheten ‘all-female’ festivals, met dus enkel vrouwelijke artiesten, meldt The Guardian. Namen? het Loud Women Fest in Londen, festival HearHer van de Britse zangeres KT Tunstall en, ach ja, Girls Just Wanna Weekend, te Mexico.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van woensdag 21 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.