14x Ebitda voor Amsterdamse EvoSwitch; Michiel Muller (Picnic) de innovatiefste

Michiel Muller

Ondernemersnieuws: miljoenenovername EvoSwitch door Amerikanen, run op Nederlands freelance-talent in België en Michiel Muller (Picnic) troeft Pieter Zwart (Coolblue) af.

1. Datacenter-exploitant EvoSwitch verkocht voor 205 miljoen

Het Amsterdamse EvoSwitch is voor 205 miljoen euro verkocht aan Amerikanen, maar liefst 14x de Ebitda. De Nederlandse exploitant van datacenters wordt overgenomen door Iron Mountain, wereldwijde leverancier van storage en datamanagement-oplossingen. EvoSwitch is in 2007 opgericht en beheert momenteel één van de grootste datacenters in de regio Amsterdam. "Deze transactie biedt enorme mogelijkheden voor ons om de relatie met bestaande klanten uit te breiden en hen datacenter-uitbreidingsmogelijkheden aan te bieden in belangrijke continentale markten in Europa", aldus ceo Eric Boonstra van EvoSwitch. EvoSwitch is, naar eigen zeggen, het eerste CO2-neutrale datacenter in Nederland.

2. Run op Nederlands freelance-talent in België

Het Belgische Mediahuis, in ons land bekend als eigenaar van onder andere NRC en De Telegraaf, heeft een belang genomen in de Nederlandse startup Jellow. Want wat blijkt? Nederlandse freelancers zijn heel gewild bij onze zuiderburen. Samen bouwen Jellow - dat bedrijven helpt om freelancers te vinden - en Mediahuis in België aan een netwerk van freelancers en opdrachtgevers. "Maar nog belangrijker dan onze samenwerking geeft het onze Nederlandse freelancers en opdrachtgevers de mogelijkheid om ook over de grens te denken en te werken", zegt oprichter Lars Evers van Jellow. "Dat hebben we in de eerste week al volop zien gebeuren."

3. Startup Cashly lanceert betaalnetwerk voor cash

Cashly start een landelijke betaalnetwerk waarmee iedereen online aankopen, acceptgiro's en rekeningen met contant geld kan betalen. Consumenten kunnen terecht bij één van de meer dan 500 aangesloten Primera-winkels om daar met cash af te rekenen. Cashly is een startup van financiële experts die online betalen toegankelijker wil maken en om in de markt van contante betalingen te innoveren. "Wij zijn er trots op dat Cashly een betaalmethode zal zijn die naast de gebruikelijke betaalmethoden, zoals iDEAL en creditcards in vele webshops en online betaalomgevingen zal worden opgenomen", aldus directeur Pascal Stoop

4. Estse Uber-rivaal 'unicorn' na financieringsronde

Taxify is bij een financieringsronde gewaardeerd op 1 miljard dollar. De Uber-rivaal uit Estland krijgt het groeigeld ter waarde van 175 miljoen euro onder meer van de Duitse autobouwer Daimler en de Chinese taxi-app DiDi Chuxing. Taxify is voornamelijk actief in Europa en Afrika, maar nog niet in Nederland. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door de toen negentienjarige Markus Villig en vervoert inmiddels tien miljoen passagiers in 25 landen. Villig schat nu al in dat de Estse startup meer kapitaal nodig heeft om de concurrentie aan te gaan met bijvoorbeeld Uber. "Dat kan via een beursgang, maar ook via een private investeringsronde."

5. Apps als Tikkie stuwen gebruik iDEAL

Het gebruik van iDEAL is het afgelopen jaar flink gestegen, meldt eigenaar Currence. Het aantal betalingen met de Nederlandse betaalmethode is het afgelopen jaar aanzienlijk sterker toegenomen dan in de voorgaande vijf jaren, met 33,8 procent. De toename kwam onder meer op het conto van het versturen van betaalverzoeken door consumenten onderling via apps als Tikkie. Het aantal betalingen steeg ook doordat iDEAL in steeds meer buitenlandse webshops wordt geaccepteerd; dat zijn er inmiddels al zevenduizend in zestig landen. Ook innovaties zoals QR-codes hebben het gebruik gestuwd.

6. En dan dit: Michiel Muller innovatiefste e-commerceprofessional

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic en eerder Tango en RouteMobiel, is dit jaar tijdens het Emerce E-commerce Live! verkozen tot de innovatiefste e-commerceprofessional van Nederland. Met een nipte voorsprong (37,5%) wist Muller zijn 'concurrent' Pieter Zwart van Coolblue (37,2%) af te schudden. Het podium wordt vervolmaakt door Raymond Klompsma van Srprs.me. De volledige top-tien:

  1. Michiel Muller - Picnic (37,5%)
  2. Pieter Zwart - Coolblue (37,2%)
  3. Raymond Klompsma - Srprs.me (13,6%)
  4. Jitse Groen - Takeaway.com (8,5%)
  5. Floris Jan Cuypers - Zamro (7,3%)
  6. Guido van Staveren van Dijk - Moyee Coffee (6,9%)
  7. Peter van der Poel - IKEA (6,3%)
  8. Olivier van Duijn - Marktplaats (4,5%)
  9. Max Klijnstra - Otrium (3,7%)
  10. Marcel Peters - Bundles (3%)

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 31 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.