15 miljoen voor Nederlandse biotech-startup; Snoop Dogg scoort cannabis-kapitaal

Ondernemersnieuws: miljoenen groeigeld voor Escalier, dj's Tiësto en Afrojack in het nauw wegens frauduleuze belastingadviseur en investeringsvehikel Snoop Dogg haalt 45 miljoen op.

1. Miljoenen groeigeld voor Escalier Biosciences

Escalier Biosciences heeft in een investeringsronde 19 miljoen dollar (ruim 15 miljoen euro) opgehaald bij de twee Nederlandse investeringsmaatschappijen Forbion en BioGeneration en het Amerikaanse New Science Ventures. Met het groeigeld wil de biotech-startup een geneesmiddel tegen huidziekte psoriasis verder ontwikkelen. Met het verse kapitaal wil Escalier zijn belangrijkste experimentele medicijn op patiënten testen. De investeerders besloten nieuw geld op tafel te leggen na bemoedigende pre-klinische onderzoeksresultaten. De onderneming heeft zijn roots in Nijmegen liggen. 

Lees ook: Vind je eigen investeerder met FUND

2. 'Frauduleuze belastingadviseur Tiësto en Afrojack'

De belastingadviseur die ervan verdacht wordt dat hij bekende Nederlanders op papier heeft laten emigreren naar belastingparadijzen, vertegenwoordigt grote dj's als Tiësto en Afrojack, meldt Quote. Op deze manier zou voor miljoenen belasting zijn ontdoken. Frank B. wordt gezien als het brein achter constructies via Cyprus en Guernsey en staat al enige tijd te boek als 'uitvinder van het wereldburgerschap', waarbij een veelreizende artiest op papier nergens woont. De FIOD heeft daarop invallen gedaan en dat zorgt voor onrust onder de betrokken dj's. Want als de cliënten van de man wisten van zijn werkwijze, kunnen zij als medeplichtig worden aangemerkt in het fraudeonderzoek.

3. Kapitaalinjectie voor Familysupporters

Health Investment Partners (HIP) neemt met een groep informal investors een minderheidsbelang in Familysupporters. Het Amstelveense bedrijf is een innovatieve zorgonderneming voor kinderen, gezinnen en ouderen met diverse problematiek op praktisch, sociaal en/of psychisch gebied. Dankzij de kapitaalinjectie - van onbekende grootte - van HIP kan Familysupporters haar bestaande vier vestigingen versterken en nieuwe vestigingen openen. "Deze investeerders durven het aan om in deze spannende en onvoorspelbare tijden fors te investeren in de echte innovatie van de sociale zorg", zegt oprichter Linda Bijl. "Daar zijn wij bij Familysupporters heel blij mee."

4. Theranos-oprichter Elizabeth Holmes koopt fraudezaak af

Ooit de rijzende ster van Silicon Valley, nu diep gevallen: Theranos-oprichter Elizabeth Holmes heeft haar fraudezaak afgekocht voor 500.000 dollar. Daarnaast is ze met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC overeengekomen haar door fraude verworven aandelen af te staan en haar stemrecht bij de bloedtest-startup op te geven. Ook mag ze tien jaar lang geen leidinggevende functie in een beursgenoteerd bedrijf bekleden. Holmes beloofde conventionele bloedtests voor 240 aandoeningen te vervangen door een simpele speldenprik. Maar dat werd stiekem vervoerd naar een locatie waar het op de conventionele manier werd getest. Met die claim haalde Holmes zo'n 700 miljoen dollar op bij investeerders en werd haar bedrijf even geschat op 9 miljard dollar.

5. Cannabis-investeringsvehikel Snoop Dogg haalt 45 miljoen op

Rapper, entertainer en ondernemer Snoop Dogg heeft een succesvolle investeringsronde achter de rug. Zijn investeringsfonds Casa Verde Capital haalde 45 miljoen dollar op bij geldschieters, meldt TechCrunch. Het investeringsvehikel uit West Hollywood investeert alleen in bedrijven die zich bezighouden met cannabis en dat varieert van hulpmiddelen voor het kweken tot mediabedrijven. Volgens wietgrootverbruiker Snoop Dogg staat de cannabisindustrie nog in de kinderschoenen en dat betekent geen bureaucratie, waardoor het voor jonge ondernemers een ideale sector is om een bedrijf in te beginnen.

6. En dan dit: Ripple investeert in startups die hun cryptomunt gebruiken

Ripple wil gaan investeren in andere startups die zijn munt XRP in hun producten willen integreren. Volgens eindbaas Brad Garlinghouse van het cryptobedrijf laat het aantal praktijktoepassingen van XRP namelijk nog te wensen over. De betaalfunctie van het bedrijf kan zonder de eigen cryptomunt prima functioneren en dat is geen manier om de XRP te promoten. Ripple investeerde al 25 miljoen dollar in Omni, nadat de startup aankondigde XRP te integreren in hun opslag- en verhuurdiensten. "Je kunt meer van dat soort investeringen verwachten", zegt Garlinghouse tegen TechCrunch.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 15 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!