21 miljoen voor Bloomon; Obama in zee met Branson

Bloomon

Ondernemersnieuws: Bloomon haalt ruim 21 miljoen euro op, Asscher vindt ondernemersconstructie UberEats 'heel asociaal' en Obama - letterlijk - in zee met Branson.

1. Bloomon haalt ruim 21 miljoen op

Bloemendienst Bloomon schrijft met 21,4 miljoen euro een van de grootste (startup)investeringen van en afgelopen tijd op zijn naam. Het verse investeringskapitaal is afkomstig van lead investor Fortino, een Belgisch fonds van ondernemer Duco Sickinghe (ex-topman van Telenet), INKEF Capital (dat een eerdere ronde van 3,5 miljoen leidde), Partech Ventures en een aantal angel-investeerders. Bloomon werd in 2014 opgericht door Patrick Hurenkamp, Bart Troost en Koen Thijssen, die met hun bloemenabonnement de markt willen opschudden. “Zij leveren alleen overdag, wij ‘s avonds en wij gaan voor meer lef”, zei Hurenkamp eerder over de concurrentie. De Sprout Challenger brengt bloemen direct van de kweker naar de klant. Bloomon steekt het nieuwe kapitaal in IT en om te groeien in de vijf landen waar het al actief is, behalve Nederland zijn dat Duitsland, België, Denemarken en Groot-Brittannië. 

2. Land Life Company krijgt 2,4 miljoen euro voor groen vluchtelingenkamp

Land Life Company krijgt samen met vluchtelingenorganisatie UNHCR 2,4 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om een duurzaam vluchtelingenkamp in Kameroen te bouwen. Het Amsterdamse bedrijf kan dankzij zijn product Cocoon bomen planten die je geen water hoeft te geven. Voor het eerste ‘Green Refugee Camp’ gaan Land Life Company en UNHCR 40.000 bomen planten, eco-vriendelijke kookoplossingen aanleggen en duurzame woningen bouwen. Volgens het bedrijf biedt het concept een oplossing voor twee van de meest besproken uitdagingen van deze tijd: de gezondheid van onze planeet en het lot van vluchtelingen. Het project zou navolging kunnen krijgen in tal van andere droge gebieden waar vluchtelingengemeenschappen een grote druk leggen op de natuurlijke omgeving.

3. Asscher: 'UberEats behandelt jongeren heel asociaal'

‘Heel asociaal’, noemt Lodewijk Asscher het feit dat UberEats-bezorgers niet op de loonlijst staan, maar ondernemers zijn. De minister van Werkgelegenheid gaat een onderzoek instellen naar de maaltijdbezorgdienst. UberEats wierf de (vaak minderjarige) jongeren met een uurloon van 12 euro, maar daar moeten ze als zelfstandig ondernemer nog belasting over betalen. Asschers grootste steen des aanstoots is echter het feit dat de jonge bezoekers zelf verantwoordelijk zijn voor ongevallen die ze tijdens het bezorgen krijgen of veroorzaken. Ondertussen blijkt voor ‘normale’ Uber-chauffeurs ook niet alles rozengeur en maneschijn te zijn. Zo verklaarde een Schotse Uber-chauff tegen een parlementaire commissie dat hij 37.000 pond betaalde voor een Mercedes E-klasse, terwijl hij noodgedwongen veel meer goedkope Uber X-ritjes aanneemt in plaats van luxueuze Uber Exec-tochtjes. 

4. Zwolse startup SuperBuddy maakt rijke vrienden

Participatiemaatschappij PPM Oost en investeringsplatform Leapfunder stappen samen in SuperBuddy. Deze Zwolse startup belooft met zijn online bezorgdienst boodschappen binnen twee uur bij mensen thuis af te leveren. SuperBuddy (a.k.a. de Uber voor boodschappen) heeft op dit moment 300 vaste klanten in Zwolle en gaat binnenkort van start in Utrecht. Met het opgehaalde geld wil het bedrijf zijn netwerk uitbreiden, het aantal bezorgers vergroten en het technisch platform verbeteren. Hoeveel geld PPM Oost en Leapfunder samen investeren is nog niet bekend. 

5. Universiteiten willen Technologieakkoord

Als Nederland een wereldwijde leider op het gebied van technologie wil zijn, moeten de overheid, werkgevers, werknemers en universiteiten een Technologieakkoord tekenen. Dat zegt Victor van der Chijs. Hij is voorzitter van 4TU, het samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in Delft, Eindhoven, Enschede en Wageningen. Volgens hem zal Nederland structureel veel meer moeten investeren in innovatie en technologie. Bij zo’n akkoord spelen ondernemers een grote rol, zegt van der Chijs tegen het FD: “Als de overheid haar inspanningen op het gebied van innovatie sterk opschroeft, met name investeringen in maatschappelijke uitdagingen, dan zal dat op zijn beurt weer investeringen door het bedrijfsleven uitlokken.”

6. En dan dit: Obama rules the waves

Oud-president van de VS Barack Obama heeft het Witte Huis verruild voor de parelwitte stranden van Necker Island. In de kustwateren van het Virgin-eiland kruiste hij de degens met Virgin-baas Richard Branson. Branson vond dat Obama wel wat stoom mocht afblazen na acht jaar presidentschap en verbond een wedstrijdelementje aan diens uitnodiging van de Obama’s op zijn privé-eiland. De uitdaging? Wie kan er het eerst 100 meter blijven staan: Obama op een kiteboard of Branson op een foilboard? Branson kon kiteboarden maar nog niet foilboarden, oftewel kiteboarden waarbij het bord boven het water lijkt te zweven dankzij een vin aan een stang eronder. Obama, die lang op Hawaï heeft gewoond, kon al surfen, maar nog niet kiteboarden. Uiteindelijk klopte Obama Branson:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 8 februari 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!