300 miljoen voor vegaburgers van Impossible Foods; beursdrama Uber gaat door

Ondernemersnieuws: nieuwe miljoenen voor Beyond Meat-uitdager, Uber zet beurshorror voort en Mark Zuckerberg zoekt het in stenen.

1. 300 miljoen voor Beyond Meat-uitdager

Maakte de Californische vegaburger-startup Beyond Meat 2 weken geleden een droomdebuut op de beurs, nu is concurrent Impossible Foods aan zet. Deze tevens uit Californië afkomstige branchegenoot van ondernemer Pat Brown haalt 300 miljoen dollar op in een nieuwe kapitaalronde. Het bedrijf heeft tot op heden 750 miljoen dollar opgehaald en telt investeerders als Bill Gates, Google Ventures en Serena Williams. Het concern doet goede zaken met Burger King en produceert de Impossible Whopper. Beyond Meat ziet zijn beurskoers ondertussen met 173 procent stijgen. Nederconcurrent de Vegetarische Slager ging onlangs op in Unilever.

2. Aandeel Uber zakt verder weg op tweede beursdag

Wie dacht dat Uber na een fiasco op de eerste beursdag wel weer zou opkrabbelen, zit er – voorlopig – naast. Op de tweede beursdag opende Uber meteen onder de 40 dollar per aandeel. Uber startte zijn beursavontuur vrijdag – voorbeurs – met 45 dollar per aandeel, maar kwam na één dag op de beurs meteen al 6,7 procent in de min te staan, om op 41,70 dollar te eindigen. Op maandag daalde deze met bijna 11 procent naar 37,10 dollar per aandeel. De gig-economy is gehypet, maar geldt als een risicovolle belegging, vanwege de vrees voor nieuwe, businessmodel ondermijnende overheidsregelgeving. Concurrent Lyft beleeft momenteel ook een horrordebuut op de beurs. Internetbubbel, maar dan nu?


De beurshorror van Lyft. Is dit een voorbode van wat Uber te wachten staat?

3. 175 miljoen gefinancierd via Geldvoorelkaar.nl

Crowdfundplatform Geldvoorelkaar.nl heeft het geldtechnisch, eh, voor elkaar. Was er in december nog voor 150 miljoen euro gefinancierd via het platform, nu staat de teller al op 175 miljoen euro. Het platform meldt tot dusver 1500 projecten aan financiering te hebben geholpen, dankzij 215.000 investeringen. Het platform meldt een gemiddeld bruto rendement van 7,22 procent, wat netto op 4,32 procent uitkomt. De crowdfundpartij ziet daarnaast een toename van vastgoedprojecten op het platform. Banken werken vanwege de Basel IV-wetgeving toe naar hogere kapitaalbuffers, en financieren hierdoor minder vastgoed.

4. VC-fonds stapt in alles-in-één-app voor reizen

Venture capital-fonds Ponooc neemt een “significant belang” in scaleup Tranzer. Meer financiële details geven de partijen niet vrij. De 3 jaar oude startup van ondernemers Sanneke Mulderink en Paul Rooijmans ontwikkelde een app, waarmee reizigers eenvoudig ritjes met het OV, de taxi en fiets kunnen plannen, boeken en betalen. De app telt 100.000 gebruikers in Europa. Het bedrijf wil de investering van Ponooc gebruiken om marktleider te worden in de bedrijfstak Mobility as a Service (MaaS). Tranzer heeft naast particulieren ook bedrijven als klant, waaronder KLM, WeChat, WeGoEuro en TravelCard.

5. Vastgoedman The Zuck koop voor 59 miljoen vastgoed

Facebook-oprichter Chris Hughes mag dan pleiten voor het opknippen van zijn oude bedrijf, Mark Zuckerberg lijkt van dat idee niet bepaald warm te worden. Waar dan wel van? Stenen, zo blijkt! The Zuck is langzamerhand aan het veranderen in een vastgoedtycoon, als we De Telegraaf en eerder The Wall Street Journal mogen geloven. Zuckerberg zou voor 59 miljoen dollar twee huisjes te hebben gekocht aan de oever van Lake Tahoe, te Californië, zo blijkt. En hij zou ook al riante villa’s bezitten in Hawaii, San Francisco en Palo Alto. Genoeg ruimte om eens fijn een avondje door te zakken met al zijn vrienden van Cambridge Analytica, zullen we maar zeggen.

6. En dan dit: apotheker kraakt ‘kwakzalfondernemers’

Hip onder studenten: concentratiepillen om beter te studeren. Blokpil, Study Buddy, Studeerpil, Flux en Rocketbrain heten ze, maar apotheker Yvonne Tak kraakt deze bedrijven op RTL Z tot de grond toe af. Ze liet onderzoek doen naar Study Buddy en concludeerde dat cafeïne het enige bestanddeel is dat een effect kan hebben. “Je hebt er dus niks aan. Een kopje koffie heeft dezelfde werking en dat is lekkerder en goedkoper.” Ook sloegen de wetenschappelijke studies van Study Buddy volgens Tak nergens op, omdat die onder meer met, jawel, dementerende bejaarden waren gedaan. Wat te doen, Study Buddy-ondernemer Wimme Klaver? Wij adviseren: een pr-offensiefje bij koning der sponsored content Harry Mens.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 14 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!