355 miljoen voor NL-startups in eerste halfjaar; ondernemer wil 100.000 bedden verhuren

Patrick van der Mijl,  Erwin van der Vlist, Speakap

Ondernemersnieuws: Nederlandse startups halen 355 miljoen op in eerste halfjaar, Robert Gaal stopt bij TQ en Dekbed Discounter wil 100.000 bedden verhuren. 

1. Nederlandse startups halen 355 miljoen op in eerste halfjaar

Nederlandse startups en scaleups hebben in het eerste halfjaar 355 miljoen euro opgehaald bij investeerders, blijkt uit nieuwe cijfers van StartupDelta. Stak het eerste kwartaal (149 miljoen euro) nog mager af tegen dezelfde periode vorig jaar (260 miljoen), in het tweede kwartaal haalden ondernemers 206 miljoen euro op, vergeleken met 163 miljoen vorig jaar. "We zijn een beetje slap gestart, maar maken nu een inhaalslag en die trend lijkt zich door te zetten", zegt StartupDelta-directeur Nils Beers. Wat nog tegenvalt is het aantal investeerders uit Azië, het afgelopen half jaar was het er maar één. In Londen is het aandeel Aziatische investeerders bijvoorbeeld veel hoger, tegen de 20 procent van al het startup-kapitaal.

2. Robert Gaal stopt bij TQ (en blijft als ondernemer)

Robert Gaal stopt op 1 september als voorman van TQ, de de Amsterdamse startup-hub die hij twee jaar geleden uit grond stampte in samenwerking met Google en The Next Web. "Een moeilijke beslissing", zegt Gaal tegen Sprout. "Maar je bent een founder, en die moet founden. Dat was ook de reden dat ik met TQ begon, om founders te helpen. Daar zijn we net mee begonnen, maar bij mijzelf begon het te kriebelen om iets nieuws te starten." Gaal heeft nog geen concrete plan, enkel "een notitieblokje met 15 ideeën. Het is nu een kwestie van uitdenken wat het beste bij me past." Gaal wordt bij TQ opgevolgd door Sophie Op den Kamp, die eerder jarenlang The Next Web Conference runde en vanaf het begin betrokken was bij TQ. De startup-hub groeit zo hard, weet Gaal nog te melden, dat een tweede locatie er aan zit te komen. "Dat zou Amsterdam kunnen zijn, of een andere stad in Europa."

3. Dekbed Discounter wil 100.000 bedden verhuren

Beddenkoning Niels Verwij gaat bedden verhuren met Dekbed Discounter, het bedrijf dat hij in vier jaar tijd lieten groeien naar 20 miljoen euro omzet. Want klanten betalen liever voor gebruik dan bezit, zegt de ondernemer tegen RTL Z. Huurders hebben de keuze uit 4 bedden, in prijs variërend van 30 euro tot 60 euro per maand. Echt flexibel is het contract niet: de minimale termijn is 5 jaar. De bedden zijn (nog) niet uit te testen. Daarvoor opent Verwij deze zomer een nieuwe showroom in Gouda. De ondernemer rekent voor eind volgend jaar op 100.000 beddenhuurders. Voor zijn bedrijf als geheel verwacht hij in 2020 een omzet van 100 miljoen euro.

4. 2 miljoen voor slimme landbouwsensor

Maker van slimme sensoren voor gewassen Phenospex krijgt 2 miljoen euro groeigeld. Het is de eerste investering van Future Food Fund, het vc-fonds voor de landbouwsector waar ook Heleen Dura-van Oord aan deelneemt. Bestaande investeerder LIOF doet ook mee aan de ronde. Het Heerlense Phenospex (20 medewerkers) timmert sinds 2011 aan de weg met sensoren en algoritmen die het screenen van grote hoeveelheden gewassen automatiseren, waardoor bijvoorbeeld het veredelingsproces van nieuwe rassen sneller en goedkoper wordt. Klanten zijn onder meer de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en het Zwitserse Syngenta. Zo ziet een Phenospex-scan er in 3D uit:

5. Yelp hoeft reviews niet te verwijderen

Reviewplatform voor lokale diensten Yelp is niet aansprakelijk voor negatieve reviews en kan ook niet gedwongen worden om die te verwijderen, heeft het Hooggerechtshof van Californië beslist. Een platform dwingen om reviews te verwijderen zadelt een bedrijf zoals Yelp op met een te grote last, vindt het hof. De al jaren slepende zaak werd aangespannen door een advocatenkantoor uit San Francisco dat een voormalige cliënt beschuldigde van lasterlijke Yelp-reviews. Yelp kreeg in de zaak steun van actiegroepen waaronder de American Civil Liberties Union en de Electronic Frontier Foundation. Het advocatenkantoor had zich beter op zijn eigen rechtszaken kunnen richten, schampert Yelp in een reactie op het vonnis.

6. En dan dit: vakantiefoto wordt Chinese tycoon fataal

In het zuidoosten van Frankrijk is een van de bekendste en rijkste zakenmensen van China om het leven gekomen door een val. Wang Jian bouwde zijn bedrijf HNA uit tot een conglomeraat bekend van Hainan Airlines en grote belangen in onder meer Deutsche Bank en Hilton. Door liquiditeitsproblemen begon het bedrijf vorig jaar weer met het afstoten van belangen. Wang klomt dinsdag tijdens een uitstapje in de Provence op een muurtje in het op een berg gelegen dorpje Bonnieux, zodat zijn familie een foto van hem kon nemen. Hij verloor zijn evenwicht en maakte een val van vijftien meter.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 5 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!