4 miljoen voor cloud-startup Jexia; Airbnb buigt voor Brussel

Jexia

Ondernemersnieuws: cloud-startup Jexia haalt 4 miljoen op, fintechs boos over strengere beloningsregels en Airbnb buigt voor Brussel.

1. Cloud-startup Jexia haalt 4 miljoen op

Een aantal (anonieme) business angels steekt 4 miljoen euro in Jexia, een startup uit Apeldoorn die vanuit de cloud backend-software levert voor websites en apps. Programmeurs hoeven dankzij die ‘Functions-as-a-Service’ (FaaS) niet meer om te kijken naar (het opschalen van) standaardfuncties zoals het toevoegen van afbeeldingen, realtime systeeminformatie en logins. Het bedrijf van oprichters en broers Rafael en Michael Akopian gebruikt het groeigeld onder meer voor het ontwikkelen van geavanceerde samenwerkings-tools voor teams. 

2. Fintechs boos over strengere beloningsregels

Fintech-bedrijven waaronder betaaldienst Mollie zijn verontwaardigd over strengere beloningsregels die minister Wopke Hoekstra wil invoeren, schrijft het FD. Een nieuw wetsvoorstel verplicht werknemers van financiële bedrijven onder meer om aandelen minimaal vijf jaar aan te houden. "Dat is voor millennials langer dan hun carrière bij één werkgever", reageert Mollie-directeur Gaston Aussems. Wat hem betreft hoort Mollie, dat geen particuliere klanten bedient, überhaupt niet onder dezelfde regels te vallen als banken. Over het aanscherpen van het bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris maakt Aussems zich geen zorgen, aangezien bonussen bij Mollie daar nooit boven komen.

3. Airbnb buigt voor Brussel

Onder druk van Brussel voldoet Airbnb binnenkort aan het Europese consumentenrecht, meldt eurocommissaris Věra Jourová (Justitie). Airbnb laat nu in eerste instantie een hoop (verplichte) kosten niet zien, zoals service, schoonmaak en lokale belastingen. Dat moet vanaf deze zomer verholpen zijn. Ook geeft de dienst straks aan of een huis wordt aangeboden door een particulier of door een professionele aanbieder, komt er een gemakkelijk te vinden link naar een platform voor online geschillen en maakt de dienst duidelijk dat gebruikers bij onenigheid met Airbnb in hun land naar de rechter kunnen stappen. 

4. Vader legt beslag op landgoed Peter Paul de Vries

De vader van Peter Paul de Vries, topman van investeringsmaatschappij Value8, heeft vorige maand beslag laten leggen op een stuk grond van zijn zoon, weet Quote. Met die drastische ingreep wil De Vries sr. zekerstellen dat zijn zoon (voormalig voorman van beleggersvereniging VEB) eerder gemaakte afspraak nakomt. Het is niet duidelijk wat die afspraak behelst. Value8 verdubbelde het afgelopen zes maanden de winst, bleek donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Die winstsprong is vooral te danken aan de verkoop van zorgmaaltijdenleverancier Eetgemak aan Gilde Healthcare.

5. ‘Ondernemer is meer met technologie bezig dan ceo van groot bedrijf’ 

Ceo’s van grote bedrijven hebben "beter ontwikkelde leiderschapskenmerken" dan ondernemers, stelt NCOI-eigenaar Robert van Zanten. Die promoveert deze week deze week met een onderzoek naar de verschillen tussen ceo's van bedrijven met minimaal 50 miljoen omet en ‘topondernemers’ van bedrijven met minimaal twintig miljoen omzet. Ceo's laten zich daarnaast meer beïnvloeden door de raad van commissarissen en het management. Ondernemers zijn meer dan ceo's bezig met technologie en innovatie. Qua persoonlijkheid, zoals de behoefte aan macht en het geloof in eigen kunnen, ziet Van Zanten vooral overeenkomsten. "Blijkbaar verdwijnen deze verschillen aan de absolute top"

6. En dan dit: medewerker FloraHolland steelt 4,3 miljoen euro

Een 28-jarige medewerker van de Aalsmeerse bloemenveiling FloraHolland heeft in negen maanden tijd 4,3 miljoen euro gestolen van het bedrijf. Dat maakte de bloemenveiling donderdag bekend na het afronden van een onderzoek naar de diefstal, waaruit bleek dat er misbruik is gemaakt “van de handelingsruimte die bij een specifieke functie hoorde”. “Hiervoor was specialistische kennis nodig van het financiële systeem." FloraHolland claimt de verloren miljoenen bij zijn verzekeraar. Daarnaast overlegt het bedrijf nu met OM over hoe "het restant" van het gesloten geld kan worden teruggevorderd. De dief is gearresteerd.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 12 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!