40 miljoen voor Social Impact Ventures; CM koopt technologie Watermelon

Ondernemersnieuws: Social Impact Ventures steekt 40 miljoen in impactondernemers, Ali Niknam haalt Zweedse aandeelhouder bij TransIP en technologie failliet Watermelon verkocht.

1. Fonds van 40 miljoen voor sociale ondernemers

 Social Impact Ventures, het investeringsfonds van 'founding mothers' Willemijn Verloop en Machtelt Groothuis, heeft in totaal 40 miljoen euro opgehaald om te investeren in impact-ondernemers die sociale problemen oplossen. Dat maken ze donderdag bekend. Eerder kreeg het fonds al 19 miljoen Europees geld. "De belangstelling is ook na sluiting van dit fonds groot gebleken, het originele fonds zou 35 miljoen euro groot zijn en is door investeerders weer overtekend”, zegt partner Warner Philips in de Telegraaf. Social Impact Ventures stak al geld in onder andere in Taxi Electric en in Afval Loont en denkt met het nieuwe fonds tot 20 impactondernemers te kunnen funden.

2. Ali Niknam krijgt Zweedse aandeelhouder

Ali Niknam heeft de Zweedse private equity-investeerder EQT aangetrokken voor zijn hostingbedrijf TransIP. De Zweden nemen 'een belang' over van Niknam (34) en brengen vers kapitaal mee, het management van TransIP blijft aan terwijl de oprichter zelf commissaris wordt bij zijn bedrijf. Het groeigeld is bedoeld voor de Europese expansie van TransIP, dat claimt de grootste domeinnaamboer van Nederland te zijn, met een winstgevende omzet van 25 miljoen euro. Niknam is zelf vooral druk met Bunq, de app waarmee hij de banken uitdaagt.

3. Crobox haalt 1,1 miljoen op

De Amsterdamse startup Crobox haalt 1,1 miljoen euro op voor zijn dienst, die het persuasion-as-a-service noemt. Naast de Nederlandse vc Keadyn investeerden het Europese investeringsfonds VenTech en een groep angels. Het geld wordt gebruikt voor uitbreiding van het team en verdere ontwikkeling van het product. Crobox belooft klantgedrag te beïnvloeden met een combinatie van machine learning en psychologie. Crobox bestaat twee jaar en heeft al internationale klanten als T-Mobile, Rakuten en Under Armour.

4. Duitse Amazon richt zich op Nederlandse shoppers

Amazon gaat nu Coolblue, Bol.com en de rest rechtstreeks te lijf met een Nederlandse versie van zijn Duitse site Amazon.de. Shoppers konden al langer via Amazon.de bestellen, maar dat doen ze voortaan in hun eigen taal. In de eerste fase zijn al miljoenen vertaalde productnamen beschikbaar in het Nederlands, evenals de bestel- en verzendinformatie en de klantenservice. De komende tijd worden nog meer onderdelen van de site vertaald. Intussen verkoopt Amazon.nl alleen e-books. Via de Duitse site is een veel breder assortiment beschikbaar.

5. CM koopt technologie failliet Watermelon

Communicatiedienst CM neemt de technologie over van Watermelon, de Whatsappexpert waarmee Alexander Wijninga en Charl Haas jonge ondernemers van het jaar werden en failliet gingen na een ruzie met Facebook. CM uit Breda is zelf specialist in sms- en andere mobiele klantcommunicatie en zegt dat de manier waarop Watermelon klantcontact via Whatsapp regelde goed aansluit bij zijn eigen producten. Het is overigens niet de curator, maar Daan Gönning, de voormalige cto en mede-oprichter die al eerder vertrok bij Watermelon, die de technologie verkoopt aan CM, die hem ook in dienst neemt. 

6. En dan dit: Google komt met Google Mèh-ps

Het is weer eens wat anders dan een Google-mobiel door de straten: op de Deense Faeröer-eilanden bindt Google schapen camera's om zodat ze de omgeving in kaart kunnen brengen. Tot voor kort was de afgelegen eilandengroep nog een witte vlek op Google  Maps, maar bewoners trokken hun eigen plan: ze rustten hun vee uit met camera's om hun eigen beelden aan Streetview toe te voegen. De Amerikaanse gigant heeft het initiatief nu omarmd en zijn eigen apparatuur ter beschikking gesteld voor wat nu Google Sheepview is gedoopt.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 1 september Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!