6 ton voor startup Brenger; Alfen wil 150 miljoen ophalen

Ondernemersnieuws: laadpalenfabrikant Alfen wil bijna 150 miljoen ophalen en logistieke startup Brenger haalt 6 ton op en Apple neemt de ‘Netflix voor tijdschriften’ over (nee, niet Blendle).

1. Logistiekstartup Brenger haalt 6 ton op

De logistieke startup Brenger krijgt een investering van 600.000 euro van zijn angel investors. Eerder kreeg het bedrijf al eens 350.000 euro aan groeigeld. De onderneming van Wisse Koedam (26) en Derk van der Have (26) koppelt mensen die zware objecten zoals meubelen willen vervoeren aan koeriersbussen, die onbenutte ruimte hebben en toevallig dezelfde kant op moeten. Het in 2016 gelanceerde bedrijf doet dagelijks zestig vervoersopdrachten en claimt dit jaar 920.000 kg aan CO2-uitstoot te voorkomen. Sinds de investering in april 2017 noteert Brenger maandelijks 30 procent groei in zijn aantal vervoersopdrachten.

2. Alfen wil bijna 150 miljoen ophalen met beursgang

Laadpalenfabrikant Alfen uit Almere hoopt met zijn beursgang 22 maart tot 147 miljoen euro op te halen bij beleggers. Dat maakt het bedrijf maandag bekend via een persbericht. De onderneming zou daarbij 225 miljoen tot 300 miljoen euro waard zijn. Er komen 8,5 miljoen aandelen vrij, die 42,5 procent van het totale aandelenpakket van de onderneming vertegenwoordigen. het bedrijf bouwt onder meer laadpalen voor elektrische auto’s en transformatorstations. Een beursgang moet tot extra bekendheid leiden, denkt het bedrijf. Alfen is winstgevend en verwacht dit jaar meer dan 99 miljoen euro omzet te maken.

3. Apple neemt ‘Netflix voor tijdschriften’ over

Softwarebedrijf Apple neemt het Amerikaanse Texture over. Dit is een online tijdschriftendienst, waarbij gebruikers voor 10 dollar per maand onbeperkt in een selectie tijdschriften mogen lezen. Apple maakte de overname bekend tijdens technologiefestival SxSW in Austin, Texas. Hoe hoog het bedrag is dat met de overname gemoeid was, is niet verteld. Apple denkt erover na om de app toe te voegen aan zijn eigen Apple News, een app die gebruikers nieuwsartikelen laat lezen. Texture is een rivaal van het Nederlandse Blendle, dat naast tijdschriften overigens ook inzage biedt in kranten.

4. ‘Booking voor jachten’ krijgt investering

De Groningse startup Tubber krijgt een investering van investeringsfonds Move Fast Ventures. De kapitaalinjectie zou al enkele weken geleden zijn gedaan, maar wordt nu openbaar gemaakt via zakenmagazine Emerce. Via Tubber kun je particuliere jachten en jachten van vlooteigenaren huren. Hoe hoog de investering is, vertelt Tubber-oprichter Anne de Vries niet aan Emerce. Op het platform staan twaalfduizend jachten, veelal gelegen rondom de Middellandse Zee. Met de investering wil Tubber internationaal verder groeien. Het bedrijf zou samenwerken met Sunsail, The Moorings en Dream Yacht Charter; de grootste vlooteigenaren van de wereld.

5. Dropbox wil 650 miljoen ophalen met beursgang

Het Amerikaanse softwarebedrijf Dropbox Inc. hoopt met zijn geplande beursgang 648 miljoen dollar (526 miljoen euro) op te halen bij beleggers. Het bedrijf zal in totaal 36 miljoen aandelen uitgeven voor 16 tot 18 dollar per stuk in een beursgang die geleid wordt door Deutsche Bank, Goldman Sachs, Alan & Co en JPMorgan Chase. Afgelopen maand vroeg de onderneming een notering aan de New Yorkse technologiebeurs Nasdaq aan. Dropbox Inc. levert clouddiensten, waarmee gebruikers eenvoudig documenten kunnen delen. Het is hiermee een uitdager voor het Nederlandse WeTransfer, dat ook de Amerikaanse markt wil veroveren.

6. En dan dit: Bedrijven willen geld terug van Reprorecht

Zo’n vijftig bedrijven eisen in totaal anderhalf miljoen euro van Stichting Reprorecht. De ondernemers verenigen zich in platform ReproClaim en hopen kosten die ze in hun ogen ten oprechte gemaakt hebben, vergoed te krijgen. De stichting stuurt Nederlandse bedrijven jaarlijks ‘facturen’ voor het maken van kopieën uit boeken, kranten en tijdschriften. Het zou echter om goed vermomde offertes te gaan, die dus geen betaalverplichting hebben. Reproclaim stelt echter aan journalistenmagazine Villamedia dat het wel om facturen zou gaan.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 13 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!