60 miljoen voor startups; onbeperkt vakantiedagen aanbieden werkt

Ondernemersnieuws: Rabobank stelt 60 miljoen euro beschikbaar voor fintech-startups, ICO-oplichters bestelen foodies en Bynder boekt succes met onbeperkte vakantiedagen.

1. Rabobank investeert 60 miljoen in startups

Fintech- en innovatieve voedselstartups opgelet: er is nieuw kapitaal beschikbaar. Rabobank investeert in totaal 60 miljoen euro in Rabo Frontier Ventures (RFV), een investeringsfonds gericht op “kansrijke beginnende Fintech en Food & Agri bedrijven”. Ook al doen ze bij Rabobank niet aan koppeltekens en komma’s, deze bankiers weten dondersgoed hoe je van één euro twee euro’s moet maken. Zo investeerden ze al in blockchain-startup we.trade en beleggingsapp Peaks. Niet geheel onverwacht; banken voelen de hete adem van fintech-startups in hun nek. If you can't beat them, join them.

2. ICO blijkt nep te zijn, investeerders bestolen

De cryptowereld is in de ban van Prodeum, een ‘bedrijf’ dat een merkwaardige nep-ICO (initial coin offering) opzette. Prodeum adverteerde met een blockchain-oplossing voor groente en fruit, zodat je altijd zou weten waar je voedsel vandaan kwam. Via Twitter verspreidde de partij foto’s van mensen die de bedrijfsnaam op hun lichaam hadden geschreven, wat een betaalde dienst bleek te zijn. Nadat Prodeum - volgens Quote - zo’n 5.000 euro had opgehaald, trokken ze de stekker uit de website en kwam daar slechts één woord te staan: ‘Penis’ (jawel). Ook blijken de foto’s van de oprichters nep te zijn. Door dit soort zaken weert Facebook inmiddels cryptoadvertenties.

3. Eerste adviesbureau voor crowdfunding ooit stopt

Zeven jaar keihard aan je bedrijf bouwen - en dan? Stoppen, is wat ze dachten bij het eerste crowdfunding-adviesbureau ooit, Douw&Koren. Oprichters Simon Douw en Gijsbert Koren noemen het in een LinkedIn-post een “bitterzoete keuze”. Crowdfunding groot maken was het doel, en inmiddels is deze financieringsvorm gigantisch. Was dit het moment om te knokken voor een internationale expansie? Nee, dachten de twee. De heren doen daarom een gevalletje Doe Maar en stoppen op hun hoogtepunt. Douw schrijft dat hij bezig blijft als ondernemersadviseur.

4. ‘Belastingcriminelen lichten ondernemers op voor miljoenen’

Criminelen bij de Belastingdienst? Daar leek het wel even op. Zeven mannen die zich voordeden als werknemers van de fiscus zouden honderdzeventig ondernemers voor 2,2 miljoen euro bestolen hebben, meldt de NOS. Ze belden nietsvermoedende ondernemers op met de boodschap dat er schulden openstonden. De verdachten vertelden de ondernemers dat er beslag op hun spullen gelegd zou worden, indien zij niet zouden betalen. Het geld werd vervolgens overgemaakt op bankrekeningen van mensen die de criminelen mogelijk hebben gedwongen. De criminelen zijn inmiddels opgepakt.

5. Aanbieders deelfietsen gaan samenwerken

Al die deelfietsbedrijven in Nederland - ze zijn leuk voor de ondernemers, maar als consument heb je er niet zoveel aan. Steeds weer een andere app downloaden om een fiets te huren, het is weinig gebruiksvriendelijk. Daar zijn ze ook achter in de deelfietsenbranche, want tien aanbieders van huurfietsen willen het nu mogelijk maken om je met één account fietsen te laten huren. Bedrijven als FlickBike, Hello-bike en Mobike willen dit vanaf 1 maart 2019 mogelijk maken. Ze hebben er ook al een onbetaalbaar woord voor bedacht: ‘interoperabiliteit’. Wat ons betreft nu al een klassieker in de wereld der bedrijfsjargon. 

6. En dan dit: Bynder-werknemers vaker vrij door onbeperkte vakantiedagen

Stel dat je je werknemers onbeperkt vakantiedagen zou geven, wat zou er dan gebeuren? Weinig verrassend: ze nemen meer vakantiedagen op, zo blijkt uit de data van techbedrijf Bynder, dat in 2016 onbeperkt verlof invoerde. Namen Bynder-werknemers wereldwijd nog gemiddeld genomen zo’n 19 dagen vakantie op in 2016, het jaar erop steeg dit met 27 procent naar afgerond 25 dagen. Bynder rekent hiermee af met critici die stellen dat onbeperkt vakantiedagen invoeren alleen maar een manier is om mensen - door sociale druk op de werkvloer - meer te laten werken. Meer vakantie stokt de groei bovendien niet; in vier jaar tijd zou Bynder 3792 procent zijn gegroeid.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 31 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!