7 miljoen euro groeigeld voor 3D Hubs; Jitse Groen koopt Just Eat Benelux

3d printer

Ondernemersnieuws: printplatform 3D Hubs haalt 7 miljoen op, Thuisbezorgd.nl neemt concurrent Just Eat over en Soylent-oprichter verschijnt voor de rechter wegens een lelijke container. 

1. 3D Hubs haalt 7 miljoen dollar op in Series B

Goed nieuws voor het Amsterdamse 3D Hubs. In een Series B-investeringsronde haalde het netwerk 7 miljoen dollar op. 3D Hubs koppelt particuliere en zakelijke 3D-printers aan partijen die iets geprint willen hebben. De ronde werd geleid door het Europese EQT Ventures, gevolgd door het Britse Balderton Capital, dat ook bij de eerste investeringsronde in 2014 betrokken was. Sindsdien is het aantal 3D-prints gegroeid naar 40.000 per maand - een toename van 1200 procent. 3D Hubs is actief in 160 landen. "We staan pas aan het begin van 3D-printen, en 3D Hubs is verreweg het beste gesitueerd in deze markt. We zijn zeer onder de indruk van wat Bram, Brian (de oprichters, red.) en de rest van het team in drie jaar bereikt hebben", zegt Ted Persson, partner bij EQT Ventures en nieuw lid van de Raad van Bestuur van 3D Hubs, in een persbericht. 

2. Thuisbezorgd.nl neemt Just Eat over

Thuisbezorgd.nl koopt voor 22,5 miljoen euro Just Eat in Nederland en België, meldt het FD. Daarmee ontstaat volgens thuisbezorgd.nl het grootste restaurantnetwerk in de lage landen. "Dit is een markt van the winner takes most. Dus willen wij voor het leiderschap gaan", zegt Joris Wilton van Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, tegen FD. Ruim 80 procent van de 22,5 miljoen wordt direct contant betaald, de overige 20 over zes maanden, als er aan "bepaalde verplichtingen" is voldaan, aldus TechCrunch.

Thuisbezorgd.nl werd in 1999 opgericht door Jitse Groen. Wat ooit begon met met een website met daarop een paar restaurants en een pc met modem, is vandaag de dag een platform dat in verschillende landen dat miljoenen bestellingen per jaar afhandelt. Inmiddels vindt 65 procent van de bestellingen mobiel plaats. Eerder dit jaar zei Groen tegen Sprout dat "er een dag komt dat de website uit kan." Er zal dan enkel een app overblijven. 

3. Geplaagde Theranos durft nieuw product aan

Het geplaagde Theranos uit Silicon Valley komt met een nieuw product, miniLab. Oprichter en CEO Elizabeth Holmes presenteerde het doosje, een mini-versie van lab-testen voor bloeddruppels, op het jaarlijkse congres van de American Association for Clinical Chemistry afgelopen maandag. “Het is het begin van een nieuwe fase voor ons bedrijf, terwijl we onze technologieën aan de wereld presenteren", zei Holmes. Critici noemde het product oude wijn in nieuwe zakken. Wired noemde de miniLab "een boel standaard lab-apparatuur, verkleind om op een dokter's bureau te passen." Theranos is een beruchte unicorn (met een waarde van meer dan een miljard zonder ooit winst gemaakt te hebben) in Silicon Valley. Het bedrijf beweerde tot wel 70 bloedtesten uit te kunnen voeren op één druppel bloed. Later bleek dat een valse claim te zijn. Ook werden bloedmonsters verdund en getest met technologie van concurrenten. Holmes heeft een verbod op het runnen van laboratia voor de komende twee jaar gehad.

4. Helmondse ex-brandweerman gaat leger kleden

Safety Masters, het bedrijf van ex-brandweerman Eric Hendriks, heeft een miljoenenorder gekregen. Het ministerie van Defensie bestelt 60.000 gevechtsjassen en nog eens 15.000 losse voeringen en 15.000 thermische jassen bij hem. De order verdubbelt met 3,5 miljoen in één klap de jaaromzet jaaromzet van het Helmondse bedrijf. Hendriks noemt het tegenover Omroep Brabant 'een leuke opsteker'. De jassen en voeringen worden in Polen geproduceerd. “Daar werken vierhonderd mensen in een atelier die de jassen in elkaar naaien", aldus Hendriks.

5. Instagram nept Snapchat en komt met 'stories'

Instagram komt vandaag met Stories, een manier om een slideshow van foto's en video's die je de afgelopen 24 uur gemaakt hebt te delen. Als dat hetzelfde klinkt als Snapchat Stories, dan komt omdat het precies hetzelfde idee is. Instagram-oprichter Kevin Systrom erkent tegen Techcrunch waar ze de 'inspiratie' hebben gevonden. "Ze verdienen alle lof", zegt hij tegen het tech blog, "maar het gaat er niet om wie iets uitgevonden heeft. Het gaat om een format, en hoe je het gebruikt en je er een eigen draai aan geeft." Instagram heeft 500 miljoen actieve gebruikers waarvaan 300 miljoen dagelijks actief zijn. Instagram Stories wordt de komende weken wereldwijd uitgerold.

6. En dan dit: Soylent-oprichter mogelijk naar gevangenis

Rob Rhinehart, de oprichter en CEO van Soylent, dat poeders en drankjes verkoopt met alle benodigde voedingsstoffen die je elke dag nodig hebt, moet voor de rechter in verschijnen. In december vorig jaar kost hij een zeecontainer, die bovenop een heuvel achterin zijn tuin in Los Angeles zette. Op sociale media noemde hij het een "eco-living experiment". Maar hij had er niet de juiste vergunningen voor en buren klaagden dat het hun uitzicht verstoorde. Advocaten van de stad Los Angeles vroegen hem de container weg te halen, wat hij weigerde. Daarom moet Rhinehart op 7 september voor de rechter verschijnen. Hij zou volgens Techcrunch tot twee jaar celstraf en 4000 dollar boete opgelegd kunnen krijgen.

7. Quote van de dag:

Elon Musk quote van de dag

Tot zover de Sprout update van 3 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Eva Schram (1988) woont en werkt in San Francisco (VS) en schrijft over technologie en innovatie voor verschillende Nederlandse en Belgische media.