7 miljoen voor camper-deelplatform PaulCamper; 23 vacaturesites hekelen Google for Jobs

Ondernemersnieuws: PaulCamper scoort miljoenen groeigeld, vacaturesites smeken EU om Google for Jobs aan te pakken en startup ontvangt miljoenen van stelende L’Oréal.

1. Miljoenen groeigeld voor PaulCamper

PaulCamper heeft een Series A-financieringsronde van 7 miljoen euro afgerond. Het deelplatform uit Berlijn voor het huren en verhuren van campers ontvangt het groeigeld van online-marktplaats Adevinta, investeringsmaatschappijen FJ Labs en All Iron Ventures en de bestaande aandeelhouders Russmedia en MAIRDUMONT Ventures. De kapitaalinjectie zal gebruikt worden door PaulCamper om internationaal verder uit te breiden. “Met het kapitaal zullen we ons doel van marktuitbreiding, het verder ontwikkelen van PaulCamper naar een love brand, het verstevigen van onze marktpositie in Nederland en Oostenrijk en het consolideren van onze leidende positie in Duitsland aanpakken”, zegt co-founder Dirk Fehse.

2. Vacaturesites smeken EU om Google for Jobs aan te pakken

23 Europese vacaturesites hebben de Europese Unie gevraagd om de banenzoeker van Google offline te halen. In een brief in handen van persbureau Reuters schrijven de sites dat Google for Jobs op een oneerlijke manier concurreert. Onder andere Best Jobs Online, Intermedia en Jobindex verwijten Google het hebben van een voorrangspositie: zij moeten marketingkosten uitgeven om hoger in de zoekresultaten te komen, terwijl Google deze kosten niet heeft. Ook zijn de 23 vacaturesites bang dat ze afhankelijk worden van de resultaten in Google en ze niet meer gevonden worden. De EU doet al onderzoek naar de nieuwe banenzoeker van Google; wanneer dit is afgerond, is niet bekend.

3. Startup ontvangt miljoenen van stelende L’Oréal

De Amerikaanse startup Olaplex kan 91 miljoen dollar tegemoet zien van L’Oréal. De cosmeticagigant heeft namelijk handelsgeheimen gestolen, een geheimhoudingsplicht geschonden en patentbreuk gepleegd, oordeelde de Amerikaanse jury. L’Oréal voerde enkele jaren terug overnamegesprekken met Olaplex. Daar werd een geheimhoudingsovereenkomst gesloten en kreeg L’Oréal inzage in handelsgeheimen en patenten. Het ging daarbij om een tweetal patenten voor een haarkleurproduct. Toen een overname niet doorging, bracht L’Oreal daarna een gelijkwaardig product op de markt.

4. Mede-oprichter Oculus pakt koffers bij Facebook

Oculus-medeoprichter Nate Mitchell vertrekt bij moederbedrijf Facebook, maakt hij bekend op Reddit met het bericht ‘Thanks for believing in the impossible’. Mitchell leidde sinds de overname in 2014 door Facebook het virtual realityteam. De Oculus-bedenker wil meer tijd vrijmaken om te reizen en bij familie te zijn. “Ik blijf betrokken bij de gemeenschap, maar zal een veel kleinere rol spelen”, schrijft hij. Mitchell was de laatste van de oorspronkelijke oprichters van Oculus die nog bij Facebook werkte; eind vorig jaar werd Oculus-medeoprichter Palmer Luckey op non-actief gesteld wegens het doen van een donatie aan een groep die toenmalig presidentskandidaat Hillary Clinton in kwaad daglicht wilde stellen.

5. Blogsite Tumblr verkocht met miljard dollar verlies

Eigenaar Verizon heeft blogsite Tumblr verkocht aan Automattic, het moederbedrijf van onder andere WordPress. Bij de overname zou minder dan 20 miljoen dollar gemoeid zijn en dat is een flinke devaluatie. Tumblr was ooit de grootste miskoop van Yahoo, dat er maar liefst 1,1 miljard dollar voor neertelde. Toenmalig Yahoo-ceo Marissa Mayer wilde in 2013 met de blogsite de concurrentie aangaan met Facebook en Instagram, maar dat plan kon al snel de ijskast in aangezien Tumblr maar geld bleef kosten. Verizon kreeg Tumblr in 2017 in bezit bij de overname van Yahoo. Begin dit jaar verloor Tumblr nog miljoenen bezoekers nadat het platform had besloten om pornografische content te weren.

6. En dan dit: interactieve plattegrond voor crew getest op Gronings festival

Het Groningse bedrijf Spacetime Layers ontwikkelde een app die bedacht is door de leerlingen van Patrick Trentelman, die lesgeeft aan de plusklas in Groningen. Inmiddels is de app geëvolueerd tot een platform waar mensen allerlei informatie kunnen vinden over de plek waar ze zijn. Organisaties en individuele gebruikers kunnen een laagje over een kaart te leggen en zo op interactieve wijze informatie over een specifieke locatie delen. Tijdens Noorderzon wil Trentelman onderzoeken of de app ook voor een festival van toegevoegde waarde kan zijn. Voor de test krijgen vrijwilligers van het festival via een QR-code extra informatie over de festivallocaties te zien, die voor bezoekers verder onzichtbaar blijft.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van woensdag 14 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!